Στις 10 Απριλίου 2016,  Δ’ Κυριακή των Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος, λειτούργησε στον Κεντρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της κοινότητας Όθους, του Δήμου Καρπάθου, πλαισιούμενος απο τον Προίστάμενο του Ναού και Ιεροκύρηκα της Ι.Μ.Κ.Κ., Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Μιλτιάδη Μίτσελλ, και τον Εφημέριο Απερίου Πρεσβύτερο π. Λουκά Ναβρούζογλου. Παρών στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Όθους κ. Κωσταντίνος Λέου.

Στο μεστό κύρηγμά του ο Σεβάσμιώτατος, απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και πνευματικές παραινέσεις, αναφερόμενος στους βίους των σήμερον εορταζομένων Αγίων, Γρηγορίου του Ε’ Πατριάρχου Κων/λεως και Ιωάννου του Σιναϊτου συγγραφέως της Κλίμακος. Επίσης ευχήθηκε μακροημέρευση και ευλογία, στον Προϊστάμενο του Ναού π. Μιλτιάδη, με θερμά λόγια, για την σημερινή του ονομαστική εορτή. Να σημειωθεί ότι ο Αγιος ένδοξος μάρτυς Μιλτιάδης, ήταν ένας απο τους 36 μάρτυρες, οι οποίοι μαζί με τον Αγιο Τερέντιο, μαρτύρησαν για Τον Χριστό, τον δεύτερο μ.Χ. αιώνα.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, η επιτροπή παρέθεσε εόρτιο νηστίσιμο πρόγευμα, κατά το οποίο ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να γνωρίσει τους νέους Εκκλ. Συμβούλους του Ναού.