Μεταξύ των Καρπαθίων της Αμερικής, υπάρχουν συμπατριώτες μας που εκτός από το Καρπαθιακό όνομα τιμούν και το Ομογενειακό με την προσφορά τους στην προαγωγή του Ελληνισμού της Αμερικής.

Γι αυτό με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια η Καρπαθιακή παροικία υποδέχθηκε την τιμή που απένειμε το Hellenic Cultural Association του Rutgers State University of New Jersey στο Γιάννη Σακελλάρη για την συνεχή προσφορά του στην προαγωγή της Ελληνικής παιδείας και πολιτισμικής παράδοσης στην Αμερική.

Ο κ. Γιάννης Σακελλάρης,από την Βωλάδα Καρπάθου.

Ο κ. Γιάννης Σακελλάρης,από την Βωλάδα Καρπάθου.

Η πρωτοποριακή δράση του Γιάννη Σακελλάρη στα κοινά, όχι μόνο της Καρπαθιακής παροικίας αλλά και ολόκληρης της Ομογένειας, άρχισε από τη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Αμερική. Άνθρωπος κοινωνικός και γενναιόδωρος αναμείχθηκε πρώτα στα συλλογικά του χωριού του και της τοπικής εκκλησίας.

Εκλέχθηκε πρόεδρος του συλλόγου Βωλαδιωτών «Άγιοι Ανάργυροι» και παράλληλα υπηρέτησε ως πρόεδρος στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Jersey City. Σύντομα διεύρυνε το ενδιαφέρον του για τα Παγκαρπαθιακά θέματα, υποστηρίζοντας την νεοϊδρυθείσα “Καρπαθιακή Ομοσπονδία” την οποία υπηρέτησε ως πρόεδρος για δύο διετίες.

Κατά το διάστημα της θητείας του, αυξήθηκαν σημαντικά τα έσοδα και το αποθεματικό της “Καρπαθιακής Ομοσπονδίας” που αργότερα, αποτέλεσε το «προζύμι» για την αγορά του «Καρπάθικου Σπιτιού» της Αμερικής.

Ο Γιάννης Σακελλάρης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και θερμός υποστηρικτής του Παγκαρπαθιακού Υδρύματος.Συμμετείχε στο προσωρινό και στα επόμενα ΔΣ σε διάφορα αξιώματα, ως και πρόεδρος του Ιδρύματος. Απ’ αυτές τις θέσεις, αλλά και ως απλό μέλος, βοήθησε αποφασιστικά στην πραγματοποίηση των σκοπών του Ιδρύματος, με αποκορύφωμα την δημιουργία του «Καρπάθικου Σπιτιού».

Αισθητή και πολύτιμη η παρουσία του Σακελλάρη στην Δωδεκανησιακή οικογένεια.
Υποστήριξε την επανίδρυση του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου, το οποίο υπηρετεί και σήμερα ως αντιπρόεδρος. Σημαντική και γενναιόδωρη υπήρξε η βοήθεια του στην αδελφοποίηση της Ρόδου με την πόλη Greece.

Ακόμα πιο σημαντική και αποτελεσματική υπήρξε η συμβολή του Σακελλάρη στην κινητοποίηση της Καρπαθιακής παροικίας του New Jersey και στην ανάμειξη της στην πολιτική, προκειμένου να βοηθήσει τα Ελληνικά συμφέροντα.

Με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Σακελλάρη, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια υπέρ αμερικανών πολιτικών του New Jersey,με αντάλαγμα την, εκ μέρους τους, υποστήριξη των δίκαιων Ελληνικών εθνικών θεμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των φιλέλληνων αμερικανών πολιτικών συγκαταλέγονται και αρκετοί ομοσπονδιακοί πολιτικοί του New Jersey: senator Bill Bradley, congressman και senator Robert Torricelli, congressman και senator Robert Menendez, congressman και governor Jim Florio και congressman Frank Guarini. Για όλους αυτούς, ο Γιάννης Σακελλάρης, πολλές φορές, ως πρόεδρος επιτροπών, συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Όταν η υποψηφιότητα του Μιχάλη Δουκάκη, για το προεδρικό αξίωμα, κινητοποίησε την Ομογένεια, ο Γιάννης Σακελλάρης υπήρξε από τους κύριους συντελεστές της ομογενειακής κινητοποίησης του New Jersey.

Διετέλεσε μέλος της ομογενειακής επιτροπής και πρόεδρος της Παγκαρπαθιακής επιτροπής, που συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια υπέρ του ομογενούς πολιτικού.

Το 2009 ο κυβερνήτης του New Jersey, εκτιμώντας τις πολλαπλές υπηρεσίες του στην πολιτεία του New Jersey και στην Ελληνική ομογένεια τον διόρισε Commissioner of the State of New Jersey Commission of the Hellenic Heritage.

Επίσης η Ελληνορθόδοξη εκκλησία μας αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές του υπηρεσίες, τον εξέλεξε μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Μητρόπολης του New Jersey.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο του απένειμε τον τίτλο του Άρχοντος.

Ο κ. Γιάννης Σακελλάρης δέχεται συγχαρητήρια από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Γέροντα κ.Δημήτριο και τον υφ. Παιδείας κ.Θ.Πελεγρίνη για την προσφορά του στην ομογένεια της Αμερικής.

Ο κ. Γιάννης Σακελλάρης δέχεται συγχαρητήρια από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Γέροντα κ.Δημήτριο και τον υφ. Παιδείας κ.Θ.Πελεγρίνη για την προσφορά του στην ομογένεια της Αμερικής.

Πρόσφατα, ο Γιάννης Σακελλάρης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων του New Jersey, στην οποία κατέχει το αξίωμα του αντιπροέδρου. Επίσης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Pangregorian, το οποίο υπηρέτησε πρόεδρος και σήμερα υπηρετεί ως chairman.

Ο Γιάννης Σακελλάρης παντρεύτηκε την Ζωή Β.Λαχανά και απέκτησαν τρία κορίτσια.Την Βασιλεία η οποία είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Εμμ. Λογοθέτη και απέκτησαν δύο αγόρια τον Μανώλη και τον Γιάννη,την Ειρήνη η οποία είναι παντρεμένη με τον Στέφανο Πάπα και απέκτησαν ενα αγόρι τον Μιχάλη και την Ευδοξία Σακελλάρη.