Την Κυριακή 6 Μαρτίου, περισσότεροι από 500 Καρπάθιοι και άλλοι ομογενείς συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Clifton, New Jersey για να παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία και το ετήσιο «Παγκαρπαθιακό Μνημόσυνο», που τα τελευταία 29 χρόνια οργανώνει το Παγκαρπαθιακό Ίδρυμα.

Το μνημόσυνο τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος Παναγιώτη Σουριζίδης μαζί με τον ιεραπόστολο Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο και τον Καρπάθιο αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ανδρεάδη, που παρά τα 94 του χρόνια συμμετέχει σε όλες τις Καρπαθιακές ιεροτελεστίες. Οι περισσότεροι ήλθαν από το New Jersey και την Νέα Υόρκη, αλλά και από άλλες μακρινές πόλεις και πολιτείες της Αμερικής, ακόμη και από την Ελλάδα.

Οι Καρπάθιοι της Αμερικής συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Clifton New Jersey  για να τιμήσουν την μνήμη των πρωτοπόρων Καρπαθίων που έφθασαν στην Αμερική πριν το 1900.

Οι Καρπάθιοι της Αμερικής συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Clifton New Jersey για να τιμήσουν την μνήμη των πρωτοπόρων Καρπαθίων που έφθασαν στην Αμερική πριν το 1900.

Το Παγκαρπαθιακό μνημόσυνο καθιερώθηκε, το 1988, από το Παγκαρπαθιακό Ίδρυμα για να τιμήσει την μνήμη των αποθανόντων μελών και ευεργετών του Ιδρύματος και όλων των συμπατριωτών μας, στην μνήμη των οποίων έγιναν δωρεές προς το Ίδρυμα. Σήμερα ο κατάλογος των μνημονευομένων έφτασε τους 700, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι Καρπάθιοι της Αμερικής, αλλά συμπεριλαμβάνονται και αρκετοί Καρπάθιοι από την Ελλάδα, ομογενείς και αλλοεθνείς Αμερικανοί και από άλλες χώρες του κόσμου. Το μνημόσυνο γίνεται την Κυριακή που πέφτει κοντά στο Ψυχοσάββατο,  σε μια από τις εκκλησίες του New Jersey, όπου συχνάζουν πολλοί Καρπάθιοι.

Μετά την Θεία λειτουργία και το μνημόσυνο ακολούθησε δεξίωση στο χολ της εκκλησίας, όπου προσφέρθηκε γεύμα, προσφορά του Μανώλη Ι. Νιοτή εις μνήμη της μητέρας του και παραδοσιακά Καρπαθιακά φαγητά (κουλούρια, λαχανόπιτες, γλυκά), φρούτα, καφές, αναψυκτικά όλα από δωρεές Καρπαθιακών επιχειρήσεων και ιδιωτών στην μνήμη αποθανόντων συγγενών τους.

Το πολιτισμικό πρόγραμμα που ακολούθησε παρουσίασε ο Νίκος Σκούλος. Στην ομιλία του ο νυν πρόεδρος του Ιδρύματος οδοντίατρος Βάσος Ν. Χαλκιάς, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ιδρύσεως του Παγκαρπαθιακού Ιδρύματος και την καθιέρωση του Παν-Καρπαθιακού μνημόσυνου και κάλεσε την νεολαία μας να πλεσιώσει το Ίδρυμα για να συνεχίσει το έργο του.

Στην συνέχεια ευχαρίστησε τις δεκάδες των συμπατριωτών μας που εργάστηκαν για την επιτυχία του μνημόσυνου και αυτών που συνεχίζουν να ενισχύουν οικονομικά το Ίδρυμα εις μνήμη αποθανόντων.

Την ώρα που προβάλλονταν οι φωτογραφίες με τα βιογραφικά των μνημονευομένων οι Ευαγγελία Πηλείδη, Σοφία Λογοθέτη, Ανδρέας Διάκος και Δημήτιος Λογοθέτης διάβαζαν τα ονόματα τους και ενδιάμεσα η Πόπη Πηλείδη και Σοφία Λογοθέτη απάγγελαν Καρπάθικα παραδοσιακά μοιρολόγια. Το φετινό μνημόσυνο ήταν αφιερωμένο στην μνήμη των πρωτοπόρων Καρπαθίων δηλαδή αυτών που έφθασαν στην Αμερική πριν από το 1900, προτού αρχίσει η ομοδική μετανάστευση, στην πρώτη Καρπαθιά που ήλθε στην Αμερική, στο πρώτο Καρπαθόπουλο που γεννήθηκε στην Αμερική, στον πρώτο Καρπάθικο γάμο που έγινε στην Αμερική, σε μιά από τις πρώτες Καρπαθιακές οικογένειες στην Αμερική και σε μια από τις πρώτες Καρπαθιακές κηδείες που έγιναν στην Αμερική.

Κείμενο: Μανώλης Κασσώτης