ΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ / Μόνιμη Επιτροπή Καρπάθου

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου

κοιν: Δήμαρχο Καρπάθου Κάρπαθος 22/3/2022

Σε συνέχεια της ανάρτησης των “διορθωμένων” δασικών χαρτών για το νησί μας, κρίνεται άμεσα η ανάγκη ο Δήμος να πάρει θέση, να τοποθετηθεί και να αποφασίσει τις ενέργειες του επί του αποτελέσματος των χαρτών που παρουσιάστηκαν και τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με σκοπό την προστασία των ιδιοκτησιών και την περιουσία των Καρπαθίων.

Με ελάχιστες διορθώσεις σφαλμάτων της υπηρεσίας (πρόδιλα σφάλματα), με πρόσφατες αδιευκρίνιστες νομοθετικές ρυθμίσεις και με απαράδεκτες προθεσμίες εξπρές, προχωρά η κύρωση των δασικών χαρτών, που θα αποτελέσει την ταφόπλακα της ανάπτυξης και την απαξίωση και “δήμευση” της περιουσίας μας.

Το ΤΕΕ και η μόνιμη επιτροπή Καρπάθου, με το σύνολο των μηχανικών του νησιού μας, είχαμε δώσει αγώνα για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, την διαβούλευση με κυβερνητικά και θεσμικά όργανα και διεκδίκηση.

Πρόταση μας ήταν η ανάκληση της διαδικασίας, με την ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ και την αναμόρφωση τους με άρτια επιστημονική μελέτη, με βάσει και τις όποιες νομοθετικές αλλαγές είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Παρ’ότι δεν έγινε η πλήρης ανάκληση της διαδικασίας, αναμέναμε τους διορθωμένους δασικούς χάρτες με όλες τις υποσχεμένες διορθώσεις και βελτιώσεις, έτσι ώστε μετά να προχωρήσουν οι πολίτες στις ενστάσεις/αντιρρήσεις.

Μετά από ένα χρόνο περίπου, βλέπουμε και πάλι τους ίδιους χάρτες, με σχεδόν τα ίδια λάθη.

Ιδικοτησίες με πράξεις χαρακτηρισμού, παλιές αγροικίες κι αλώνια, ακόμη και τμήματα των επαρχιακών οδών, να χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις.

Η ίδια πρόχειρη μελέτη, χωρίς επιστημονικά κριτήρια, με ατάκτως ειρημένα χαρακτηριστικά.

Κι επί πλέον, προθεσμία για την υποβολή των αντιρρήσεων μόλις ένα μήνα.

Με όσα αναφέραμε παραπάνω θα πρέπει ο Δήμος ως πρώτο βήμα να απαιτήσει την παράταση της προθεσμίας για τις αντιρρήσεις τουλάχιστον για 6 μήνες, και παράλληλα να διεκδικήσει και να διαβουλευθεί την εκ νέου αναμόρφωση και διόρθωση των δασικών χαρτών, και την εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων με απλές διαδικασίες που δεν θα ταλαιπωρούν κι επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες.

Η όποια πιθανότητα και διαβούλευση για μικρή παράταση, που προκύπτει από δελτία τύπου και δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν πρέπει να μας καθησυχάζει.

Ο όγκος των αντιρρήσεων, η τεκμηρίωση, τα δικαιολογητικά, αλλά και η δυναμικότητα και η δυνατότητα των επιστημόνων που θα τις ολοκληρώσουν, απαιτεί περίοδο τουλάχιστον 6-8 μηνών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τους εκτός Καρπάθου ομογενείς και αλλοδαπούς ιδιοκτήτες.

Για την Μ.Ε.Καρπάθου

Νίκος Μπερτζουάνης