Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσουν την 5η Απριλίου 2022 η πρώην δήμαρχος Κάσου κ. Μαρία Τσανάκη και ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Νικολάου, που κρίθηκαν πρωτοδίκως ένοχοι με ελαφρυντικά για κακοποίηση ζώων από κοινού και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με 3ετή αναστολή.

Φέρονται συγκεκριμένα στην Κάσο, στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2015 – Μαΐου 2017 από κοινού ως ιδιοκτήτες ζώων και αρμόδιοι του Δήμου Κάσου για την ευζωία ζώων που βρίσκονται στην κατοχή τους σε ζωολογικό πάρκο του Δήμου, με πρόθεση να κακοποίησαν ζώα συντροφιάς, εργασίας και εκτροφών καθώς δεν ετύγχαναν εκ μέρους τους της δέουσας στοργής και μεταχείρισης με την χορήγηση κατάλληλου και επαρκούς για το είδος τους, τροφής και ύδατος, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβιώσεως τους, καταλύματος και την χορήγηση κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας-παρακολούθησης, αλλά αντίθετα με παραλείψεις τους μεταχειρίστηκαν βάναυσα τα ζώα.

Ο ζωολογικός κήπος του Δήμου Κάσου λειτουργούσε δε χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο αδειοδότηση και χωρίς να πληρούνται στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την λειτουργία ζωολογικού πάρκου, τις ανάγκες του οποίου δεν παρακολουθούσαν παρότι διατηρούσαν 9 πόνυ, δύο άλογα, δύο γαϊδουράκια, μια στρουθοκάμηλο, ένα παπαγάλο και πλήθος πτηνών.

Για την λειτουργία του συγκεκριμένου ζωολογικού πάρκου, υπήρξαν διαμαρτυρίες από φιλοζωϊκές οργανώσεις ενώ ως μάρτυρας κατηγορίας στην πρωτόδικη δίκη παρέστη ο τότε πρόεδρος της φιλοζωικής Ρόδου, δικηγόρος κ. Γιώργος Κυπραίος. Κατέθεσαν επίσης δύο εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και 4 μάρτυρες υπεράσπισης.

Έκκληση για να μπει λουκέτο στον παράνομο δημοτικό ζωολογικό κήπο είχε απευθύνει και η κ. Άννα Σταματίου, πρόεδρος της ANIMAL ACTION υποστηρίζοντας ότι τα ζώα κακοποιούνται συστηματικά εξαιτίας εγκλεισμού τους, της απουσίας κτηνιατρικής περίθαλψης, των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης και συχνά εξαιτίας της έλλειψης τροφής.

Στο ακριτικό νησί δεν υπήρχε ούτε κτηνίατρος!

Σύμφωνα με την κ. Σταματίου ακόμα και ο υπάλληλος, που είχε επωμιστεί την φροντίδα των ζώων, ήταν για μήνες απλήρωτος.

Ο χώρος «φιλοξενίας» των θηλαστικών και των πουλιών δεν λειτουργούσε με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, γι’ αυτό και το κόστος λειτουργίας του δεν μπορεί να καλυφθεί από κάποιο κονδύλι του προϋπολογισμού του Δήμου Κάσου.

Έτσι, για να επιβιώσουν τα ζώα συνέδραμαν οικονομικά ιδιώτες και η Φιλοζωική Κάσου, η οποία έδωσε αγώνα για να μπει λουκέτο σε αυτό το αίσχος που ντρόπιαζε την τοπική κοινωνία.

Οι κατηγορούμενοι αναφέρθηκαν απολογούμενοι στις προσπάθειες που κατέβαλαν παρά τις αντιξοότητες και την γραφειοκρατία για την επίλυση του προβλήματος που κληρονόμησαν.

Ενδεικτικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι η δήμαρχος αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει για την δημιουργία φιλοζωικού σωματείου στο ακριτικό νησί και για την μεταφορά των συγκεκριμένων ζώων.

Ως συνήγορος των κατηγορουμένων παρίσταται ο δικηγόρος κ. Γιάννης Χαρίτος.