Σε προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τον Υφυπουργό κ. Κώστα Κατσαφάδο στις 03/02/2022 με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ολύμπου, τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Ολυμπιτών  Πειραιά “H Δήμητρα” κ. Γιώργο Διακογεωργίου και τον Δημοτικό Σύμβουλο Καρπάθου κ. Κομνηνό Σακέλλη. 

ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Μεταξύ των άλλων, προς συζήτηση θεμάτων που υπήρχαν στην ατζέντα,  ενημερωθήκαμε για το πρόγραμμα «Παιώνας» το οποίο χρηματοδοτείται από το INTERREG Ελλάδα Κύπρος 2014-2020 και αφορά τα Υπερσύγχρονα νέα πλωτά σκάφη νοσηλείας του Λιμενικού Σώματος.

Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε μετά τις προσπάθειες των πρώην υπουργών Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή και Ν. Σαντορινιού και συνεχίζει να υλοποιείται έως και σήμερα από την Ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το Λιμενικό Σώμα εξοπλίζεται και αναβαθμίζεται προκειμένου να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, εδραιώνοντας τον κοινωνικό του ρόλο, ο Υφυπουργός κ. Κατσαφάδος δήλωσε  ότι έχουν παραληφθεί ήδη τα πρώτα πλωτά σκάφη με υγειονομικό εξοπλισμό που παρέχουν όλες τις αναγκαίες συνθήκες για διακομιδές ασθενών και αντιμετώπιση άμεσων αναγκών στα νησιά σε ότι αφορά την παροχή πρώτων βοηθειών και καλύπτουν ιδιαίτερες ανάγκες σε νησιωτικές περιοχές με αυξημένα ποσοστά διακομιδών και παροχής βοήθειας.

Μας είναι γνωστό ότι το Λιμενικό Σώμα εδώ και πολλά χρόνια σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ αναλαμβάνει καθημερινά σε άλλα νησιά τη διακομιδή ασθενών εκεί όπου άλλα μέσα αδυνατούν να προσφέρουν την πολύτιμη γέφυρα μεταφοράς και που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Η διακομιδή ασθενών και τραυματιών από το Λιμενικό δεν είναι απλώς μια δράση κοινωνικού έργου, που οφείλει να επιτελεί το Σώμα αλλά ένα έργο με ανθρωπιά, πλήρη συναίσθηση της ευθύνης αλλά και ενσυναίσθηση της αγωνίας του πάσχοντα συμπολίτη μας.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, από τον Υφυπουργό, το Λιμενικό Σώμα την τελευταία δεκαετία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 8.000 διακομιδές ασθενών με πλωτά μέσα, καθώς και ιδιωτικά σκάφη.

Άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού αναλαμβάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη τη μεγάλη ευθύνη της προσωπικής συμβολής στη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού, της υγείας.

Τα σκάφη αυτά είναι ελληνικής κατασκευής, ενώ στελέχη της διεύθυνσης επιχειρησιακών αναγκών του Λιμενικού καταφέρνουν σε συνεργασία με τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, να δημιουργήσουν πρότυπες τεχνικές προδιαγραφές προάγοντας ελληνική καινοτομία και σχεδίαση απολύτως προσαρμοσμένη στις ανάγκες αυτών των ειδικών περιπολικών σκαφών.

Το σκάφος αυτό είναι κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και καλύπτει, εκτός από τις επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος και τις ανάγκες διακομιδής βαρέων πασχόντων ασθενών του Ε.Κ.Α.Β.

Τα συγκεκριμένα σκάφη είναι πετρελαιοκίνητα, έχουν ολικό μήκος 12 μέτρα, φέρουν δύο σύγχρονους κινητήρες συνολικής ισχύος 740 ίππων, ενώ αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 40 κόμβων.

Έχουν επίσης μεταφορική ικανότητα 12 επιβατών, ενώ στελεχώνονται με πλήρωμα 3 ατόμων και επιπλέον με νοσηλευτικό προσωπικό. Τέλος φέρουν και ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών που διαθέτει τον ανάλογο ιατρικό – υγειονομικό εξοπλισμό.

Με το παρόν έγγραφο μας, Έπαρχε κ. Νικολαϊδου, ζητάμε να αιτηθείτε προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο ώστε να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για να διατεθεί στα απομακρυσμένα νησιά της Καρπάθου και της Ηρωικής Νήσου Κάσου, ένα πλωτό ασθενοφόρο το οποίο θα θωρακίσει τα νησιά μας μεταφέροντας κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, ακόμα και σε περιπτώσεις που πρόκειται για βαριά περιστατικά υγείας.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας

Ολύμπου Δήμου Καρπάθου

      Ηλίας Β. Παπαηλίας