ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  28/1/2022

Συμμετείχαν: Καραϊτιανός Γιάννης, Γιαλλουράκης Ερρίκος (Κάρπαθος), Βουρεξάκη Κατερίνα (Κάλυμνος), Αφθονίδου Μαρία (Δωδεκανησιακή Μέλισσα), Κορωναίου Άννα (Νίσυρος), Ζερβάνου Λουκία (Κως), Κολεζάκης Μανώλης, Κορδίνα Μαρία (Ρόδος),Υψηλάντη Διονυσία, Οικονόμου Μαρία (Πάτμος), Λουκάς Κύκκος (Καστελλόριζο), Αντύπα Μαριάννα (Λέρος), Κουρτέση Μαίρη (Αστυπάλαια), Βασιλάκη Σούλα (Τήλος), Δραγουμάνος Αλέκος, Πετρίδης Φίλιππος (Σύμη), Χατζόπουλος Χάρης (Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων),  Φραγκούλης Γιάννης (Κάσος).

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΩΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Σε συνέχεια της συζήτησης  για τον τρόπο  οργάνωσης επετειακών εκδηλώσεων, με την συμπλήρωση 75 χρόνων (31-3-1947), αρχικά επιβεβαιώθηκε η διαθεσιμότητα της Ι. Μητρόπολης, την Κυριακή 13/3, για την πραγματοποίηση δοξολογίας, την οποία θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2022

O Δήμος Πειραιά διοργανώνει και φέτος για όγδοη συνεχή χρονιά τις «Ημέρες Θάλασσας στο διάστημα 27/5/2022 έως 5/6/2022. Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης θα είναι πλήρως εναρμονισμένες με τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και τα μέτρα που θα ισχύουν για την προστασία από τον κορωνοϊό και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώσουν με τις προτάσεις τους, την σχετική φόρμα και θα την αποστείλουν στο email: imeresthalassas@piraeus.gov.gr έως 15 Φεβρουαρίου 2022. Από πλευράς της Ομοσπονδίας μας, τον συντονισμό της συγκέντρωσης προτάσεων θα έχει ο ειδ. Γραμματέας κ. Γιαλλουράκης.

ΕΑΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΔΟΥ

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας με τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ Ρόδου κ. Παπαδάκη και στα πλαίσια της έναρξης συνεργασίας με την Ομοσπονδία μας, λάβαμε μια ενημερωτική επιστολή, στην οποία, επιγραμματικά αναφέρονται:

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – Παράρτημα Ρόδου έχει έδρα στην οδό Γεωργίου Σεφέρη 108, 1ος  Όροφος, τηλ. 2241031491. Τα μέλη της είναι απόστρατοι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και της  Πολεμικής Αεροπορίας, που διαμένουν στα νησιά του Νοτίου συγκροτήματος της Δωδεκανήσου. (Στο βόρειο συγκρότημα,  λειτουργεί άλλο Παράρτημα της Ε.Α.Α.Σ., με έδρα την ν. Κω).

Στην αποστολή της περιλαμβάνεται και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Δωδεκανήσου. Επιθυμεί να συμμετέχει σε όλες τις επετειακές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στα νησιά μας.

Διοργανώνει ομιλίες ιστορικού περιεχομένου, επισκέψεις στα νησιά και απονομή τιμών στους τοπικούς ήρωες αξιωματικούς, δημοσιεύσεις ιστορικών κειμένων και προβολή της προσφοράς των Δωδεκανησίων σε τοπικές εφημερίδες και στην πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδα της ΕΑΑΣ.

Το αμέσως προσεχώς διάστημα θα διοργανώσει εκδήλωση με επετειακή ομιλία για την επέτειο της 31 Μαρτίου 1947 , καθότι θέλει να αναδείξει και την 31 Μαρτίου 1947, ημέρα υψώσεως της ελληνικής σημαίας στην Ρόδο και παράδοση της στρατιωτικής διοίκησης από τους Άγγλους στην Ελλάδα, πριν 75 χρόνια.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΤΟΡΦΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στα πλαίσια των ενεργειών του Δήμου Πειραιά για την δημιουργία πλατφόρμας προβολής της ιστορίας του Πειραιά, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, λάβαμε επιστολή από τον κ. Ηλία Τζιώρα, με την οποία μας ζητάει:

  • Συνταγές με ανάλυση στα συστατικά του κάθε φαγητού και τη διαδικασία μαγειρέματος. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία μικρή ιστορία πίσω από την καθεμια. πχ. φαγητό για γιορτινά τραπέζια, πασχαλινή συνταγή ή γλυκό κλπ, έδεσμα που βγαίνει ως κέρασμα σε γάμους κλπ.
  • Πως και πότε άρχισαν να έρχονται οι Δωδεκανήσιοι στον Πειραιά. Σε ποιες γειτονιές εγκαταστάθηκαν. Υπήρχαν κάποια πολύ ιδιαίτερα μαγαζιά ή τοποθεσίες συνδεδεμένα με την ιστορία και την καθημερινότητα των Δωδεκανήσιων  στον Πειραιά; π.χ καφενεία ή ταβέρνες που σύχναζαν ή οι ιδιοκτήτες τους ήταν Δωδεκανήσιοι, παντοπωλεία με τρόφιμα και φαγητά από τα νησιά με ιδιοκτήτες Δωδεκανήσιους, τι επαγγέλματα έκαναν συνήθως; π.χ καπεταναίοι, ψαράδες κλπ. Υπάρχουν ακόμα και που;
  • Ειδική αναφορά σε άγνωστες ιστορίες που αφορούν γειτονιές του Πειραιά συνδεδεμένες με τη ζωή ή τις συνήθειες των Δωδεκανησίων.
  • Παλιές φωτογραφίες Δωδεκανησίων στον Πειραιά, σε υψηλή ανάλυση. Καλό σκανάρισμα, με πληροφορίες όπως χρονολογία, γειτονιά ή περιοχή του Πειραιά, εποχή, με λίγα λόγια μια καλή περιγραφή για παράδειγμα από ένα καφενείο, μια γιορτή, μια παρέα κλπ.
  • Τα κείμενα παρακαλούμε να είναι σε word για να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε. Φυσικά σε κάθε υλικό που θα στείλετε θα γράφουμε την πηγή!

Πέρα από την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων, θα αναφέρουμε και το όνομα της κυρίας ή του κύριου που το έστειλε. Όσον αφορά στην ιστορία (κείμενο) θα ήταν προτιμότερο και πιο πρακτικό να στείλετε ως Ομοσπονδία ένα ενιαίο συνολικό κείμενο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό θα κάνουμε εμείς την προσπάθεια ένωσης τους.

ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ (ΑΝΕΜΟΥΡΓΟΣ)

Στα πλαίσια των προσπαθειών της Ομοσπονδίας μας για την έγκυρη ενημέρωση των απανταχού συμπατριωτών μας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, προγραμματίζεται  η συνδιοργάνωση διαδικτυακής παρουσίασης του ηλεκτροπαραγωγού ανεμόμυλου (ανεμουργού). Πρόκειται για μια κατασκευή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σχετική με τον τομέα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΕΧΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν υπάρχει δυνατότητα για μακρόχρονο προγραμματισμό εκδηλώσεων. Μέχρι σήμερα, έχουν ανακοινωθεί οι ακόλουθες:

Πέμπτη 3/2, 7.30μμ: Διαδικτυακή παρουσίαση ηλεκτροπαραγωγού ανεμόμυλου (ανεμουργού) από καθηγητή κ. Δ. Χρηστάκη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Κυριακή 6/2, 11πμ – 5μμ: Συνέλευση Δωδεκανησιακής Μέλισσας,  διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ (Πατησίων 46, Μουσείο, Καλυμνιακή Εστία).

Κυριακή 6/2, 11πμ: Συνέλευση Ένωσης Χαλκιτών Αθήνας – Πειραιά, κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ (3ης Σεπτεμβρίου 56, 2ος όροφος, εντευκτήριο Κασίων).

Κυριακή 13/2, 12μμ: Κοπή Πίτας της Ομοσπονδίας μας, στον προαύλιο χώρο του ΙΝ Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην παραλία της Ελευσίνας.