Όπως είχε ανακοινώσει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας,  κατέθεσε πρόταση προς τον Υπουργό Υγείας για τη θέσπιση 6 νέων κινήτρων για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στις δομές δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Παράλληλα με νέα επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Κόνσολας, κοινοποιεί τις συγκεκριμένες προτάσεις και ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, παρουσία του Υπουργού Υγείας και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των φορέων της υγείας των νησιών του Αιγαίου, προκειμένου να συζητηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις και να δρομολογηθεί η θέσπισή τους.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν και τα βαθμολογικά και μισθολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετούν σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές.

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής επισημαίνει, αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε:

«Κατέθεσα πρόταση με 6 νέα και γενναία κίνητρα που πιστεύω ότι θα ενισχύσουν τις δομές δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Στα ζητήματα της υγείας και της παιδείας δεν κάνουμε αντιπολίτευση ούτε φθηνή πολιτική. Καταθέτουμε προτάσεις και ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλοι για να υπάρξουν λύσεις».

Τα 6 νέα κίνητρα για τους γιατρούς, που περιλαμβάνονται στην πρόταση του κ. Κόνσολα, είναι τα εξής:

  1. Η χορήγηση επιδόματος στέγης στους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές.
  2. Η εκχώρηση θεσμοθετημένων πόρων στους μικρούς νησιωτικούς δήμους για την υποστήριξη της λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων.
  3. Δωρεάν εισιτήρια στους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις.
  4. Επιπλέον μοριοδότηση για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
  5. Παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο, εκτός επετηρίδας.
  6. Φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές για ιδιώτες γιατρούς που θα επιλέξουν να ανοίξουν ιατρείο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε νησιωτικές περιοχές.

(Πηγή: Δελτίο Τύπου Πολιτικού Γραφείου Μ. Κονσολά)