ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΟΥ

Πόσο 70.000 € για την Κάρπαθο και 17.000 € για την Κάσο θα διατεθούν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στους αντίστοιχους δήμους ( Καρπάθου και Κάσου) για την συντήρηση των σχολικών μονάδων των δύο νησιών.

Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κύριο Γιώργου Χατζημάρκου και μετά από αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εξασφαλίστηκε ποσό 4 εκατομμυρίων ευρώ.( Δύο για τα Δωδεκάνησα και δύο για τις Κυκλάδες) από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων προκειμένου να συντηρηθούν οι σχολικές μονάδες.

xatzimarkos

Αν και η αρμοδιότητα για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων ανήκει στους δήμους η Περιφέρεια εξασφάλισε το συγκεκριμένο ποσό για να στηρίξει επικουρικά τους Δήμους.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι πολιτικό και ηθικό χρέος μας να είμαστε παρόντες και να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ακόμη και σε θέματα στα οποία ο νομοθέτης δεν μας έχει δώσει την δυνατότητα παρέμβασης» 

«Οι τρομακτικές περικοπές στα οικονομικά των Δήμων και οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στα νησιά μας, μας οδήγησε στην ανάληψη πρωτοβουλίας η οποία δεν έχει προηγούμενο στον Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να εξασφαλίσουμε ειδικό κωδικό για κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα στηρίξουν επικουρικά τους Δήμους στο έργο της συντήρησης των σχολικών μονάδων,  παρά το γεγονός ότι πρόκειται  αποκλειστικά για αρμοδιότητα των Δήμων».

Η κατανομή των κονδυλίων αυτών ανά νησί  έγινε με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια και με μέθοδο που εξάγει το αποτέλεσμα της κατανομής λαμβάνοντας υπόψη, με συντελεστή βαρύτητας, τον αριθμό των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων ανά νησί και τον αριθμό των μαθητών ανά νησί, με βάση τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2014. Ειδική μέριμνα λήφθηκε για τα πολύ μικρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στα οποία η κατανομή έγινε εκτός κριτηρίων.

Στο προσεχές δίμηνο, με εντολή του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, θα κληθούν οι Δήμοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να καταθέσουν στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αντίστοιχα, κατάλογο με τις παρεμβάσεις με την ιεράρχηση που οι ίδιοι κρίνουν ανά σχολική μονάδα και εντός του ποσού της κατανομής ανά νησί, προκειμένου να συμφωνηθεί στη συνέχεια η διαδικασία υλοποίησης των ανωτέρω παρεμβάσεων.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για την πρωτοβουλία του αυτή την οποία αναμφίβολα θα βοηθήσει στη βελτίωση των υποδομών των σχολικών μονάδων και των δύο νησιών.

Ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου

Γιάννης Γ. Μηνατσής

(Πηγή: Δελτίο Τύπου Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου-Κάσου)