Εν όψει του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που μας έρχεται, η κατάφωρη αδικία που διεπράχθη εις βάρος της Καρπάθου τα τελευταία χρόνια, πρέπει να αποκατασταθεί εν τω άμα. «Εδώ και τώρα» όπως αγανακτισμένοι οι Έλληνες, απαιτούσαμε για άμεση άρση αδικιών στο πρόσφατο παρελθόν.

Δεν είναι δυνατόν η Κάρπαθος, το δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου να χαρακτηρίζεται ως ξενοδοδοχειακά κορεσμένη περιοχή, όταν μόλις και μετά βίας διαθέτει 8.000 κλίνες,  σε αντίθεση με τη Ρόδο των 180.000 ή της Κώ των 120.000 κλινών.  Όταν είναι τοις πάσι γνωστόν ότι οι ξενοδοχιακές ανάγκες της Καρπάθου σήμερα,  απαιτούν διπλάσιο αριθμό κλινών για να καλυφθούν  οι ανάγκες των Tour Operators και μάλιστα, χωρίς να ανατραπεί ο χρυσός κανόνας «Προσφοράς – Ζήτησης» στην αγορά μας. Το τονίζω ιδιαίτερα, με βάση την μακρόχρονη επαγγελματική εμπλοκή μου στα τουριστικά δρώμενα της Ελλάδος.

Το ό,τι διοικητικά η Κάρπαθος ανήκει στα Δωδεκάνησα με το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, ανώτερο του μέσου όρου των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν νομιμοποιούνται  οι ανευθυνοϋπεύθυνοι του Κράτους των Αθηνών  να συμπεριλαμβάνουν και την Κάρπαθο (ενδεχομένως και την Κάλυμνο) σε αυτήν την κατηγορία και να μην δίδεται η δυνατότητα να εκμεταλλευθεί  περαιτέρω τα πανθομολογούμενα τουριστικά της πλεονεκτήματα και τους υποψήφιους επενδυτές να καταδικάζει σε αδράνεια, σε αποχή και τις τοπικές βιοτεχνίες να οδηγεί σε μαρασμό, ακόμη και σε λουκέτα.

Για να γνωρίζετε το μέγεθος της μωρής αυτής απόφασης, όσοι εκ των επενδυτών  μας πρόκαμαν (για να θυμηθούμε το μακαρίτη Φλωράκη) κάλυψαν με  ίδια κεφάλαια το 50% της επένδυσης. Το υπόλοιπο 50% επιδοτήθηκε από Ευρωπαϊκά  Αναπτυξιακά Προγράμματα.  Οι νεώτεροι υποψήφιοι επενδυτές υπήχθησαν έκτοτε στο συντελεστή του 20%  και έτσι, αποχαιρετήσαμε τις επενδύσεις…

΄Ελεος πια με την ανεπάρκεια αυτών που καθόριζαν κακή τη μοίρα το μέλλον μας. Θα έπρεπε, όπως έκαναν οι Κρητικοί  που ξέρουν διαχρονικά να διεκδικούν  αποτελεσματικά τα δικαιώματα τους (και με την ευκαιρία μήπως πρέπει διοικητικά να υπαχθούμε τελικά στον Νομό Λασηθίου Κρήτης να δικαιωθεί ο πόθος και το όραμα του αείμνηστου Γιάννη Μελισιανού του περασμένου αιώνα) αφού επαναλαμβάνω, επέβαλαν την εξαίρεση της υποβαθμισμένης Επαρχίας τους Ιεράπετρας διατηρώντας την στον Τομέα 2 με 50% συντετελεστή επιδότησης, σε αντίθεση με την πράγματι ανεπτυγμένη  Επαρχία τους, Τομέα 1 του Αγίου Νικολάου.

Να τους αντιγράψουμε λοιπόν βάζοντας αστερίσκο «εξαίρεσης» της Επαρχίας Καρπάθου από τα όντως ευημερούντα νησιά της Επαρχίας Ρόδου και Κώ και να επανέλθουμε στον Τομέα 2 με 50% συντελεστή επιδότησης, όπως ανωτέρω εξέθεσα, να προσελκύσουμε νέους επενδυτές.

Προς τούτοις, καλώ όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της Καρπάθου να αφήσουμε τον καναπέ και έγκαιρα να δραστηριοποιηθούμε ώστε κατά την σύνταξη του νέου Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου να επιβάλλουμε την ισοπολιτεία και για την παραγκωνισμένη Επαρχία της Καρπάθου, προς όφελος της Εθνικής μας Οικονομίας.

Ανδρέας Ηλία Μακρής