Την Κυριακή 9 Αυγούστου 2015, στίς 7μ.μ. στο κατάμεστο απο κόσμο Μέγαρο του Όθους, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία, η 1η Επιστημονική Διαθεματική Ημερίδα. Την πρωτοβουλία και την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Ενορίας Όθους. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο εφημέριος Όθους, και Ιεροκύρηξ της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Μιλτιάδης Μίτσελλ. Συμμετείχαν 4 εισηγητές, οι οποίοι ανέπτυξαν ενδελεχώς τα αντίστοιχα θέματα.

Αφίσσα Ημερίδας 9.8.2015

α) ο Διευθυντής του τμήματος Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, καθηγητής κ. Κωσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: « Ρομποτική Χειρουργική- Αεροδιαστημική τεχνολογία στα χέρια του χειρουργού». Στην 45λεπτη ομιλία του ο Ιατρός παρουσίασε, το πώς επεμβάσεις όπως χολοκυστεκτομή κ.α. οι οποίες απαιτούσαν μεγλες τομές, και μεγάλο χρόνο αποθεραπείας, σήμερα μπορούν να εκτελεστούν με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, σχεδόν αναίμακτα με την εφαρμογή της Ρομποτικής Χειρουργικής. Ο πρωτοπόρος Ιατρός, παρουσίασε με την βοήθεια βιντεοπροβολέα, σχετικά βίντεο, με εξαιρετικά και αξιοθαύμαστα περιστατικά, οπου η εν λόγω τεχνολογία, απέβη σωτήρια, για την ζωή των ασθενών.

β) ο Πλαστικός Χειρουργός – καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνος Φρ. Μαντινάος παρουσίασε το ενδιαφέρον θέμα: «Τα ονόματα των Καρπαθίων». Αναφέρθηκε τόσο στα «μικρά» βαφτιστικά ονόματα, τα οποία κατάγονται απο την αρχαιότητα όπως τόνισε, και κάποια που απαντώνται μόνο στην Ολυμπο Καρπάθου. Τα δε επίθετα συνήθως έχουν κύριο συστατικό κάποιο εκκλησιαστικό αξίωμα, έναν τόπο καταγωγής, η ακόμα και κάποιο κουσούρι η ιδιαίτερο χαρακτηρίστικό. Επίσης παρουσιάστηκαν και τα λεγόμενα παρατσούκλια, η αναφορά στα οποία έδωσε μια νότα ευθυμίας στην ημερίδα. Η παρουσίαση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, διότι παρετέθη σωρεία παραδειγμάτων, τα οποία έφεραν στο μυαλό των ακροατών, άτομα γνωστά η που δεν υπάρχουν πια στην ζωή.

3

γ) ο Μαθηματικός κ. Εμμανουήλ Χατζηαντωνίου, παρουσίασε την μελέτη «Το Δημοτικό Σχολείο Όθους, και η Εκπαίδευση στο Οθος Καρπάθου». Η πρωτοβουλία και το ιστορικό της ανέγερσης, οι δάκαλοι που το στελέχωσαν, η συναισθηματική αξία που έχει για τους μαθητές του,και η διαχρονική προσφορά και παρουσία του στην μικρή κοινωνία του χωριού μας, παρουσιάστηκαν τεκμηριωμένα, με ημερομηνίες, και ανέκδοτες λεπτομέρειες, απο τον ομιλητή. Προβλήθηκε πλούσιο φωτογραφικό, αρχειακό υλικό.

6

δ) ο Δάκαλος κ. Κωστής Μιλ. Μαντινάος, με λογοτεχνικά άρτιο λεξιλόγιο, και ιδιαίτερο αφηγηματικό τρόπο, μίλησε με θέμα: «Οθείτες και ψάρεμα». Ενα τόσο διαδεδομένο στο νησί μας χόμπυ, όπως το ψάρεμα, παρουσιάστηκε με υπέροχα αφηγηματικό τρόπο, καλύπτωντας κυρίως τα σύγχρονα ψαρέματα και ψαράδες, με αναφορές συγκινητικές και σε συγχωριανούς μας, λάτρεις του ψαρέματος, που απεβίωσαν. Αστεία περιστατικά, περιγραφή των τοποθεσιών (στεμμάτων), στοιχεία ιχθυολογίας, αλλά και τεχνικές, παρουσιάστηκαν με τον πλέον προσιτό και αντιληπτό τρόπο. Εγινέ και προβολή σχετικών φωτογραφιών.

1

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Ηγούμενος της Μονής Βασσών π. Καλλίνικος Μαυρολέων, ο εφημέριος Αρκάσας π. Σπυρίδων Καράμαλης, ο εφημέριος Σπόων π. Δημήτριος Σκαρβελάκης, ο Διοιηκητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Καρπάθου Ταγματάρχης κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος, φορείς της Νομαρχίας, του Δήμου, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

2

Εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της ενορίας Οθους, ο π. Μιλτιάδης, αφου ευχαρίστησε καταλλήλως, απένειμε και στους 4 ομιλητές απο μία πολύτιμη εικόνα, καθώς και σχετικό αναμνηστικό δίπλωμα. Οι κυρίες της Επιτροπής προσέφεραν παραδοσιακά γλυκίσματα.

ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ

Αμοιβαία υπόσχεση γάμου έδωσαν ο συγχωριανός μας Μηνάς Γεωργ. Μάντης, και η εκλεκτή της καρδιάς του Στασία Βάσου Λέου. Οι αραββώνες έγιναν στο εστιατόριο «Τα νησιά», στα Πηγάδια. Να ζήσουν και καλά στέφανα.

ΓΑΜΟΣ

Με τα Ιερά δεσμά του γάμου ενώθηκαν, στην κεντρική εκκλησία του χωριού μας, ο Ανδρέας Καμαράτος και η εκλεκτή της καρδιάς του Βασιλική Καρνάβα, απο την Λάρισα. Ακολούθησε γαμήλιο δείπνο στο Μέγαρο του Όθους. Να ζήσουν και καλούς απογόνους.

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

Στο εκκλησάκι του Αγίου Βλασίου Όθους, βαπτίστηκε η δεύτερη κορούλα, του συγχωριανού μας Μανώλη Βας. Κρητσιώτη και της Κωνσταντινας Ασημόγλου. Το όνομα αυτής «Ευγενία-Βλασσία». Ακολούθησε δείπνο στο Μέγαρο του χωριού μας. Να ζήσει και να είναι καλοφωτισμένη.

Επίσης βαπτίστηκε στο εκκλησάκι των Αγ. Αποστόλων Αφιάρτη, η εγγονούλα της συγχωριανής μας Φωτεινής Κοκκινίδου – Αντώνογλου, και έλαβε το όνομα «Φωτεινή». Ακολούθησε δείπνο στο κέντρο «Αυρα». Να ζήσει και να είναι καλοφωτισμένη, και να δώσει πολλές χαρές στους γονείς και τους παπούδες της.

ΕΚΔΗΜΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΝ
Για την πέραν του τάφου ζωή, εξεδήμησαν οι συγχωριανοί μας Φραγκιός και Σεβαστή Οικονομίδη, Νίκος Σταματιάδης, Φραγκιός Χανιώτης και Μαρία Ιωάν. Πηλείδου. Είθε ο φιλάνθρωπος Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους στον Παράδεισο, και να χαρίζει στούς οικείους τους την άνωθεν παρηγορία.

(Ανταπόκριση: Πάτερ Μιλτιάδης)