Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε από το αρμόδιο Υπουργείο την προκήρυξη των ακτοπλοϊκών γραμμών που αφορούν τα δύο ακριτικά νησιά μας Κάρπαθο και Κάσο για το προσεχές έτος, γιατί σε αυτήν δεν καταργείται καμία από τις ακτοπλοϊκές γραμμές που ισχύουν σήμερα ενώ αντίθετα περιλαμβάνεται και η νέα γραμμή Πειραιάς – Ρόδος – Κάρπαθος – Ρόδος – Πειραιάς.

Έτσι χωρίς να καταργείται καμία από τις ισχύουσες, προστέθηκε και η προέκταση της γραμμής Πειραιάς – Ρόδος προς Κάρπαθο για την οποία έγιναν σοβαρές προσπάθειες κατ’ αρχήν για την έγκριση της από το ΣΑΣ ( Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ) και τώρα για την προκήρυξη της από τα Υπουργεία Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Συγκεκριμένα προκηρύχθηκαν οι γραμμές:

α) Πειραιάς – Θήρα – Κάσος – Πηγάδια – Διαφάνι – Χάλκη – Ρόδος και επιστροφή, δύο φορές την εβδομάδα, με προσέγγιση στην Κρήτη στο ένα εκ των δύο δρομολογίων (όπως ισχύει σήμερα)

β) η γραμμή Κρήτη – Κάσος – Πηγάδια – Διαφάνι – Χάλκη – Ρόδος και επιστροφή (το ενδιάμεσο δρομολόγιο το οποίο ισχύει και σήμερα) από τις 13/06/2016 έως 11/09/2016 και γ) η γραμμή που συνδέει την Κάσο με την Κάρπαθο τέσσερις φορές την εβδομάδα και εκτελείται από το «KASOS PRINCESS». Η διάρκεια των συμβάσεων που θα υπογράψουν οι μειοδότες θα είναι από 01/11/2015 έως 31/10/2016.

Εξίσου σημαντική είναι η προκήρυξη της γραμμής Ρόδος – Κάρπαθος με επιστροφή για ένα έτος και ουσιαστικά είναι η προέκταση της γραμμής Πειραιά – Ρόδου και το οποίο θα εκτελείται μια φορά την εβδομάδα.

Όπως είναι γνωστό, τα δρομολόγια Πειραιά – Ρόδου εκτελεί σήμερα η εταιρεία «BLUE STAR FERRIES» η οποία σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του διευθύνοντος σύμβουλου της και συμπατριώτη μας Μιχαήλ Σακέλλη, ενδιαφέρεται να πάρει μέρος στο διαγωνισμό και κατ΄ επέκταση την εκτέλεση των δρομολογίων.

Θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην επίτευξη του συγκεκριμένου πάγιου και χρόνιου αιτήματος, της δρομολόγησης σύγχρονου πλοίου από Πειραιά μέσω Ρόδου το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Καρπάθου αλλά και της Κάσου και στην εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών των δύο νησιών.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες σε συνεργασία με το Δήμο Κάσου για την επέκταση του συγκεκριμένου δρομολογίου και προς την Κάσο, ούτως ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα και το ακριτικό νησί.

Ο Έπαρχος Καρπάθου

Γιάννης Γ. Μηνατσής

 

(Πηγή: Δελτίο τύπου Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου-Κάσου)