Αναφέρω συχνά πάμπολα παραδείγματα, που αναδεικνύουν γενικά την Κάρπαθο μοναδική, και ως ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΜΠΛΕΟΥΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, τόσο  από το ασυναγώνιστο παρελθόν της (χωριά), όσο και από το λαμπρό της μέλλον (Πηγάδια), ακριβώς από την ποικιλομορφία και την πανσπερμία των καταπληκτικών ιδιαιτεροτήτων της σε ολόκληρο το νησί.

Όσο για το θολό παρόν τους εξαρτάται απ’ όλους και κυρίως από τους εκλεγμένους, αξιολογότατους ταγούς μας, που πιστεύω για όλους, όπως πάντα,  θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Θα είναι μεγάλο κρίμα ένας τέτοιος πρωτόγνωρος, συνολικός δυναμισμός στο ανθρώπινο δυναμικό μας να μην αντανακλάται στην ανάλογη πρόοδο των δημόσιων-δημοτικών μας πραγμάτων, επειδή αυτός (ο δυναμισμός), όπως κατά γενική απογοήτευση ομολογείται, ότι συνεχίζεται να αναλίσκεται και από προηγούμενη δημαρχιακή θητεία σε “βλαπτικές αντιπαραθέσεις”.

Πηγάδια Κάρπαθος. Φωτό: Δημήτρης Σπανός

Αυτά για να μην αδικούμε το υπόλοιπο νησί (χωριά), όταν εκθειάζουμε συνέχεια την πιο προνομιακή παραλία των Πηγαδίων, όπως της αξίζει. Αλλά.. αλλά, δυστυχώς, ότι “σχεδιάστηκε” τότε για έναν μπέμπη, “σχεδιάστηκε” χωρίς καμία προοπτική, (μα κανείς δεν προέβλεψε) ότι κάποτε τα Πηγάδια θα μεγάλωνε σε Μονόφθαλμο (μονόδρομο Λιμάνι-Δημαρχείο) Γίγαντα Πολύφημο “και δεν του χωράνε πια με τίποτα τα ρούχα του”, είναι πια για “μεγάλα μπαλώματα”.

Ελπίζω να μην υπερβάλλω, δεν είμαι ειδικός και ούτε επιθυμώ να γράφω θέματα, που για πολλούς μας είναι πληκτικά.

Μόνο επιτροπή από πλειάδα ειδημόνων μας θα μπορούσαν να ανασυγκροτήσουν το καμάρι μας, που πάει να γίνει ανάπηρο:

  • Στο υποβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο μαζί με το Λιμάνι.
  • Στην συνεχιζόμενη στενάχωρη δόμηση ΚΑΙ στα εκτός σχεδίου Πόλης, όπως βέβαια και στα εντός.
  • Στην οδική στενότητα, απροσπελασιμότητα, ακόμη και σε κεντρικούς και σε παράπλευρους ή νέους δρόμους.
  • Στην συχνή κυκλοφοριακή συμφόρηση, που έχει εκτοπίσει τα λεωφορεία από το κέντρο (Δασονομείο!) και όσο αυξάνονται οι ροές θα αποκλείουν  μεγαλύτερο αριθμό αυτοκινήτων (φορτηγών, κ.τ.λ.) και θα εξωθούν πολύ πιο μακριά, εκτός την κίνηση.
  • Στους χωρίς αξιώσεις Δημοτικούς Κοινόχρηστους Χώρους (π.χ. με χρονίζον-κλειστό το Πνευματικό Κέντρο, κ.τ.λ.), αναπλάσεις, πάρκα (έστω, Πέρα και Πάνω-Δάσος Σίσαμου), πεζοδρόμια ανέπαφα-αντικορωνοϊοϊκά, παιδικές χαρές, αθλοπεδιές, πλατείες, γκαζόν-λουλουδότοπους, συντριβάνια, πεζόδρομους, πάρκινγκ (μειώνονται(!) αντί να αυξάνονται), βοηθητικές δημοτικές υπηρεσίες (όπως όλες αυτές που ήδη προαναφέρθηκαν Ιχθυόσκαλα, Σφαγεία, Ναυταθλητικό Όμιλο, κ.τ.λ., κ.τ.λ.).. όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους Δήμους και σε αρκετούς σε πολύ ευρεία κλίμακα.

Εκτός από τις παραπάνω αξιοσημείωτες ελλείψεις θα αναφερθώ και σε μερικά παράπλευρα παραδείγματα, που φαίνεται πλέον ότι δυσκολεύουν τις όποιες θετικές εξελίξεις ακόμα πολύ περισσότερο.

Το υφιστάμενο Σχέδιο Πόλης (με πρόσθετες Πράξεις Αναλογισμού) συμπεριλαμβάνει περιοχές ΜΟΝΟ από: Ακρόπολη (κατοικίες οικογενειών Γεργατσούλληδων)-Ακτή ξενοδοχείου Μ. Οικονομίδη,-Ζοριάνας Καφετέρια-Ζωοδόχο Πηγή-Μεταφορές Γεωργουσάκη-Σίσαμος. Δηλαδή, μένουν Εκτός Σχεδίου Πόλης πολύ σημαντικές περιοχές, όπως: Καρνάγιο-Άγιος Πέτρος-Πάνω Σίσαμος μέχρι τις Παρυφές του Δάσους-Μέσα Δαματρία-δρόμος προς Αγία Κυριακή μέχρι πάνω όλα όσα διαθέτουν θέα προς Πηγάδια-Σκόπη-πεδιάδες Κυρά Παναγιά-Φράγμα-Γήπεδο.

Από εκεί και μετά στην Λοφοσειρά, τουλάχιστον 500 μέτρα μέσα από την ακτογραμμή, μέχρι το Νέο Νοσοκομείο και τελικά στον Βρόντη μέχρι μέσα το Φυλάκιο της Εθνοφυλακής.

Είναι δυνατόν οι αγροί, τα χωράφια, τα λιόφυτα, κ.τ.λ., που οι τιμές τους εκτοξεύθηκαν στο άψε-σβήσε σε “τιμές-χρυσορυχείων-Κολωνακίου” και να τσιγγουνεύονται, τώρα, μερικά μέτρα για να ανοίξουν αναγκαίοι ευρύχωροι δρόμοι για να ομαλοποιηθεί το ήδη υπάρχον οδικός και όχι μόνο λαβύρινθος (βλέπε, π.χ. χαμός στην Μέσα Άφφωτη, κ.τ.λ.) και οι προτεινόμενες υποδομές, κ.τ.λ.., που θα ωφελήσουν πολλαπλά τον ευρύτερο αστικό ιστό και ακόμη περισσότερο τους τυχερούς ιδιοκτήτες.

Άρα, ο Δήμος θα έπρεπε και από παλαιότερα να πρωτοστατεί δυστυχώς, οι δημοσιολογούντες, ίσως δυσαρεστούν αλλά δεν γίνεται “να μην σπάνε αυγά” διαφορετικά δεν θα γίνει ποτέ ομελέτα.

Οι ανησυχίες μας είναι έκδηλες δεν μπορούμε να διανοηθούμε, ότι και τα άλλα καταπληκτικά μέρη εκτός Σχεδίου Πόλης (έστω και Εκτός Συνεκτικού Ιστού από το Καρνάγιο μέχρι Πάνω και Μέσα καλά και μέχρι τον Βρόντη) θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια δαιδαλώδη-άσχημη τύχη, δημιουργώντας σύντομα ένα εξίσου “ΧΑΟΤΙΚΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ”, ίσως και χειρότερο με το ήδη υπάρχον στο Εντός Σχεδίου σε ασσύμετρη περιαστική αλληλουχία, βάζοντας ΗΔΗ, ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΡΥΜΟΤΟΜΗΣΗΣ.

Γι’ αυτό εμείς θα συνηγορούσαμε στο να δούμε, το συντομότερο δυνατό, ένα ενιαίο, ιδανικό σύνολο πολεοδομικού αρμού (Συνεκτικού και Μη Ιστού) από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την κοιλάδα των Πηγαδίων, που θα μπορεί να εκπροσωπεί επάξια την Καρπαθιακή Παράδοση και από την ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ.

Αρκετοί εξωπραγματικοί, ήδη, προσπαθούν “να βάλου χέρι” παντού, μέχρι της Παναγίας τους Κάμπους, παραδίπλα στο Νέο Νοσοκομείο, με στήσιμο Εργοστασίου Αφαλάτωσης Νερού!

Η δημιουργία συστήματος καθαρισμού και χλωρίωσης στο Φράγμα από τον Δήμο είναι πρώτης ανάγκης και οπωσδήποτε βοηθάει όλους τους δημότες με το αναγκαίο πόσιμο νερό μετά την επικινδυνότητα του υδρευτικού  αγωγού από τον Μερτώνα.

Με το τεράστιο Νέο Φράγμα να δημιουργεί μεγάλα αποθέματα νερού προκαλούν δύο εύλογα ερωτηματικά:

  1. Είναι προκλητική η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Ν. Κανάκη, για ένα αχρείαστο τηλεμέτρημα-έλεγχο δικτύων ύδρευσης με
    υπερπλεονάσματα υδάτων, σε κρίσιμη εποχή διάθεσης κρατικών κονδυλίων, ενώ το υδρευτικό δίκτυο από το Φράγμα κατ’ αρχάς προς τα Πηγάδια μένει ακόμα μετέωρο.
  2. Και προς τι, το Εργοστάσιο Αφαλάτωσης επί πλέον νερού και μάλιστα σε ένα από τα πιο εμπροσθοβαρή  τουριστικά μέρη του νησιού, τώρα που μόλις τελείωνε το Φράγμα;
  3. Εδώ, θέλουν, “αιώνες” τώρα, να μετακομίσει η ΔΕΗ για “να αποτινάξου τον ζυγό” των ηχητικών της κι άλλων παράλληλων ρυπάνσεων, καθώς λένε και τώρα μερικοί βρέθηκαν να επιβαρύνουν ακόμα πολύ περισσότερο με απόβλητα αλάτων, κ.τ.λ.
  4. Η δε ΔΕΗ, αντί το κράτος (εμείς) να επιβαρύνεται διπλά, επιχορηγώντας μεταφορικά ισοδύναμα από την μία τα ναύλα για το καράβι και από την άλλη για χαμηλότερες τιμές για να προμηθεύει τα όποια καύσιμα, πετρέλαια, κ.τ.λ. τα ΑΓΟΝΑ ΝΗΣΙΑ για ηλεκτροπαραγωγές, κ.τ.λ.

Γι’ αυτό αιτούμεθα στους αρμόδιους κυβερνητικούς μας παράγοντες να απεξαρτητοποιήσουν τα νησιά μας από την ακάθαρτη ενέργεια. Είναι εξάλλου καινοτόμος κυβερνητική πολιτική (απολιγνητοποίηση, κ.τ.λ.), σε καθαρή-ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-φωτοβολταϊκά -αιολικά -κυματισμού, που και το νησί μας, διαθέτει απεριόριστα και “δωρεάν”.

Ετσι, αν μπούνε σε προγράμματα Α.Π.Ε. της Ε.Ε., μέσα σε τρία χρόνια όλα τα εργοστάσια της ΔΕΗ θα εξοβελιστούν κατ’ αρχάς από τα άγονά μας, που όντας μικρά, όπου κι αν μετακομίσουν τα εργοστάσια, εντός, θα δημιουργούν πολλά και παντού προβλήματα.

Κι άλλοι πάλι πιο “προοδευτικοί” σχεδίαζαν να “μεγαλώσουν” την Προκυμαία προς τα έξω, στο θαλάσσιο χώρο, με “Ξύλινο Πεζόδρομο”(!), πρόχειρα και “χωρίς τον ξενοδόχο” τα κύματα-βουνά, που ξεσηκώνουν ακόμα και την “άσφαλτο”.

Επιπρόσθετα, όπως τα έχει καταγράψει σε site της εφημερίδας “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗΣ” ο πρωτοπόρος και μέγας γνώστης των τουριστικών μας πραγμάτων Ανδρέας Ηλ. Μακρής (πρόεδρος του Ταξιδιωτικού Οργανισμού “Πανόραμα”), ότι ορισμένοι πολιτικοί μας αντί να δίνουν το καλό παράδειγμα  εκμεταλεύθηκαν τον δημαρχιακό του θώκο: “Προκλητική εξαίρεση στη Βρύση Παχούντη προς Κέντρο, όπου τμήμα του δρόμου 75μ.(!) στενεύει επικίνδυνα κατά 2.50 μ. επειδή δεν έχει ρυμοτομηθεί ακόμη, οι αντικρυστοί αυλότοιχοι τεσσάρων ιδιοκτησιών (ο ένας ανήκει στον κ. Δήμαρχο Ηλία Λάμπρο), ο οποίος αποφάσισε αντί να λύσει το πρόβλημα να το μετατρέψει στην τουριστική ζώνη οφείλει να απομακρύνει αμέσως τους συγκεκριμένους αυλότοιχους κατ’ εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης αυτομάτως παύει το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιούργησε εκ του μηδενός. Αν δεν το πράξει πριν την έναρξη της τουριστικής σαιζόν, θα θρηνήσουμε “ανθρωποθυσίες” στην άσφαλτο και τότε όσοι εκ των κυρίων συμβούλων βάλανε υπογραφή, θα είναι υπόλογοι.”

Αλλά συνεχίζει “απτόητος” ο πρώην.. πάντως, προσυπογράφουμε το εύστοχο, θαρραλέο σχόλιο του κ. Ανδρέα  Ηλ. Μακρή.

Μια άλλη  πρωτοβουλία, που ο Δήμος θεωρούμε, ότι θα έπρεπε να έχει επείγουσα παρέμβαση πάνω από την τεράστια σε έκταση και βάθος ΤΑΦΡΟ απορροής της υπερχείλησης από το Φράγμα Σχοινιά μέχρι την Παραλία της Άφφωτης, να τηρηθούν όλοι οι νόμοι και οι κανονισμοί σαν να πρόκειται ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ, για όλες τις διασταυρούμενες διαβάσεις (μεγάλο, πλατύ διαμέτρημα, ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ τους, κιγκλιδώματα ασφαλείας σε όλα τα μήκη και πλάτη της τάφρου και γεφυρών), κ.τ.λ.

Όπως σύντομα θα εξελιχθεί αυτή η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ περιοχή και θα αναγκαστεί ο Δήμος (πάλι όλοι εμείς) να συμβάλλει να κτίζει πρόσθετα γεφύρια για περισσότερα ενδοσυγκοινωνιακά περάσματα για να μη λέμε για τα “του Χειμάρρου της Μύλης”, που κανονικά εκεί πρέπει να συνεχίζουν όλες αυτές οι κανονικές πια διαβάσεις και πέρα προς τον κάμπο της Κυρά Παναγιάς.

Καταγράφονται αυτά τα ελάχιστα, και όσο πάμε θα σκάνε τέτοιες “αδέσποτες” στην “Ανοχύρωτη Πόλη”.

“Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ  ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΨΙΑΣ ΜΑΣ;” Τελειώνοντας  μακροσκελέστερα, διότι δεν γίνεται χωρίς την πιο επίκαιρη κρίσιμη παρένθεση των “ημερών” για την νέα “επάρατο”: “Εδώ καίγεται το σύμπαν με τον κορωνοϊό κι εσύ έχεις τον χαβά σου” με τσιγκλίζουν κάποιοι φίλοι μου.

Για να λέμε αλήθειες.. πρώτα βρήκε τους Κινέζους, πρώτοι ανακάλυψαν  και το “εμβόλιο του βούρδουλα”, να μένουν με το ζόρι στα σπίτια  τους και πρώτοι ίσως βρήκαν και το κανονικό εμβόλιο, και όπως τους ήρθε δια μαγείας έτσι τον σταμάτησαν πρώτοι δια μαγείας.

Αρα, δεν είναι ανάγκη να  στενοχωριόμαστε και να μας τρώει η κατάθλιψη, υπάρχει το παρηγορητικό προηγούμενο με τους Κινέζους.

Με μία “αμελητέα” διαφορά.. εμείς οι δημοκράτες ευρωπαίοι δεν είμαστε Κινέζοι “να μας κολοσύρνουν μέσα στους (δια)δρόμους” αλλά αν όχι πια με ήπια, με πιο αυστηρά-υποχρεωτικά μέτρα, “πρώτα θα  μπούμε κλεισούρα με το στανιό και εν τω μεταξύ θα βρεθεί (σύντομα) το πραγματικό εμβόλιο και γινόμαστε περδίκι”.

Τώρα πως γίνεται η πιο πενταπλούσια, πιο ανεπτυγμένη  ήπειρος Ευρώπη να παρακαλεί να την ελεήσει μία τεράστια Κίνα, (τρεις φορές περισσότεροι πληθυσμιακά) σε μάσκες, γάντια, φάρμακα, αντισηπτικά, κ.τ.λ., χρήζει “εξονυχιστικής έρευνας” γιατί μας παίρνει τα σκήπτρα σε όλα, τόσο ανέμελα ακόμη και σε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Μα το άλλο, η Ρωσία, η Κίνα, κ.τ.λ. μας προσφέρουν βοήθειες σε φαρμακευτικά, αντισηπτικά, κ.τ.λ. υλικά αλλά η Γερμανία κατακρατεί για λογαριασμό της αναπνευστήρες, κ.τ.λ. ή καμία αλληλοβοήθεια μεταξύ των “συμμαχικών” χωρών της Ευρωπαϊκής “Ένωσης”.

Εδώ, η “Ε.Ε” έφτασε να παραμοιάζει με τα χωριά-δήμο της Καρπάθου, που θέλουn καθένα και πάνω του.

Ο δε ακατονόμαστος μεταπήδησε όλα τα νησιά του Αιγαίου, είναι φαίνεται από τους πολύ “συμπονετικούς Έλληνες” ο άτιμος για να μην αγγίξει δεκάδες χιλιάδες εφταέλιους μετανάστες και πολύ μεγάλα νησιά.. εν τέλει, “εστάμπαρε” στην άκρη του κόσμου  πρώτη και μοναδική την ολιγοπληθή Κάρπαθο, “αμαρτίες γαρ”. Σου λέει, “εσείς εκεί κάτω, τώρα τελευταία, όσο πάει γίνεσθε όλο και πιο ατίθασοι χαρακτήρες, οι περισσότεροι αφ’ υψηλού  τον αμανέ, ότι είστε ΑΤΡΩΤΟΙ,  άρα, δεν έχετε πια ανάγκη  από κάτι “ψευτοϊούς”, και αντί να ευχαριστείτε τον Θεό εσείς οι Καρπάθιοι για τα πλουσιοπάροχα αγαθά, εσείς  δεν βάζετε μυαλό.. έτσι κι αλλιώς εσείς έχετε “υπερμέσο” τον αξάερφο μου τον “ΝΕΟ-ΚΑΡΠΑΘΟ-ΙΟ-”..“με άλλα λόγια όσοι Καρπάθιοι δεν “σχοινιάζεσθε” με τίποτα, αναγκαστικά, τώρα ο φόβος μου,  ίσως είναι η γιατριά για όσους βρίσκεσθε στην “ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΨΙΑΣ”.

Δεύτερο θαύμα(!), “για το καλό μας”.. δηλ. ο κορωνοϊός (φόβος) ίσως μεταλλαχθεί ο ίδιος σε “εμβόλιο”-δοκιμασία, που, επιτέλους, θα γιάνει πολλές ανθρώπινες αδυναμίες μας.

Συγνώμη για τα ευτράπελα του μαύρου χιούμορ. Ασφαλώς, σε καμία περίπτωση δεν ενοχοποιείται κανένας.. ίσως οι νεώτερες γενιές ή επειδή πλήγονται λιγότερο ή επειδή έχουνε ζήσει σε εποχές ευημερίας, αν όχι ευδαιμονίας, τώρα βρίσκονται απροετοίμαστοι, προ αλεπάλληλων “σκληροτράχηλων” εκπλήξεων-κρίσεων και πέφτουν απότομα από τα σύννεφα. Τώρα στα πιο εύπεμπτα για να σπάσουμε τις “ανατριχίλες”.. παρουσιάζεται η “χρυσή ευκαιρία” με την έκτακτη κατάσταση του κορωνοϊού να υλοποιηθεί και η υπόσχεση του κ. Πρωθυπουργού αντί το καλοκαίρι, τώρα με τις προσλήψεις χιλιάδων υγειονομικών να στελεχωθεί καθόλα και με τις γεννέες χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε., να ανοίξει το Νέο Νοσοκομείο Καρπάθου, επειγόντως, λίγους μήνες νωρίτερα.

Εξ άλλου είναι και ετοιμοπαράδοτο στα πάντα, κτιριακά, στις υλικοτεχνικές υποδομές, κ.τ.λ., από καιρό.. θα τους είμαστε ευγνώμονες.

Ένας λόγος παραπάνω ειδικά οι ακρίτες δεν έπρεπε να παραμένουν ακόμη “παιδιά ενός κατώτερου Θεού”. Ευτυχώς, που οι ελάχιστοι γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό ΕΚΑΒ, βοηθητικό, Διοίκηση, υπηρετούν το νησί μας με τιτάνια προσπάθεια και αυταπάρνηση.. είναι οι δικοί μας καθημερινοί ΗΡΩΕΣ, που αξίζουν της αμέριστης, καθολικής ευγνωμοσύνης των Καρπαθίων.

Οι δε Πατριαρχικές Άγιες Παραινέσεις είναι οι πιο επίκαιρα ενδεικτικές: “Η Πίστη, ο Χριστιανισμός δεν κινδυνεύουν, κινδυνεύουν οι χριστιανοί.” Εγώ θα κατέληγα: “Αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε ας το απολαύσουμε”.

“Μένουμε σε απόσταση αλλά νιώθουμε κοντά.. κι ο Θεός βοηθός για όλο τον κόσμο και πιστεύουμε  θα βοηθήσει να περάσει και αυτή η μπόρα-δοκιμασία και να βρεθεί το συντομότερο και το “εξ Ουρανού και το επί της Γης Εμβόλιο”.

Μάκης Εμμ. Ρήγας-Ρηγοπούλης, συγγραφέας