Η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου εκπροσωπήθηκε από εξαμελή αντιπροσωπεία νέων μουσικών στην 5η Μουσική Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου που διοργανώθηκε στη Σίφνο από τις 12 ως τις 14 Ιουλίου 2015 με την ευθύνη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του προγράμματος Δράσεις Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου, του «Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη» και πολλών τοπικών πολιτιστικών φορέων.

Οι ετήσιες αυτές Συναντήσεις έχουν σκοπό τη μύηση των νέων μας στην αυθεντική μουσική παράδοση του Αιγαίου και στη μεταξύ τους γόνιμη ανταλλαγή μουσικών εμπειριών, συντελώντας με τον τρόπο τους στη διαμόρφωση μιας ξεχωριστής νεολαιίστικης πολιτιστικής κοινότητας στο χώρο του Νοτίου Αιγαίου.

Συμμετείχαν περί τους 115 συνολικά νέους μουσικούς ηλικίας από 7 μέχρι και 23 ετών από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Πιο συγκεκριμένα τα νησιά που εκπροσωπήθηκαν ήταν:

Α. Κυκλάδες: Άνδρος, Σύρος, Μύκονος, Κέα, Σέριφος, Σίφνος, Νάξος, Πάρος, Αντίπαρος, Σαντορίνη.

Β. Δωδεκάνησα: Κάρπαθος, Κάσος, Κάλυμνος.

Την Κάρπαθο και την Κάσο εκπροσώπησαν επάξια, εντυπωσιάζοντας τους παρευρεθέντες με τις μουσικές ικανότητές τους, οι νέοι οργανοπαίκτες:

Κάρπαθος

  1. Κώστας Γεωρ. Μηνατσής / Λύρα, Λαούτο, Τραγούδι
  2. Μανόλης Βασ. Ορφανός / Λαούτο, Τραγούδι
  3. Νίκος Βασ. Πρωτόπαπας / Λαούτο, Τραγούδι
  4. Απόστολος Στ. Χειλάς / Λαούτο, Τραγούδι
  5. Βασίλης Στ. Χειλάς / Λύρα, Λαούτο, Τραγούδι

mousiki_neoi1

Κάσος

  1. Νίκος Ιωάν. Νικολάου / Λύρα, Λαούτο

Στην επιτυχία της συμμετοχής των δυο νησιών μας αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή της Υπεύθυνης του Τμήματος Πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Σουζάνας Τριανταφύλλου και της Αντιπροέδρου της ΚΟ.Δ.Ε.ΔΗ.Κ. (Δήμου Κάσου) Λαμπρινής Γενειάδου – Περσελή, η μουσική εποπτεία του βετεράνου παραδοσιακού μας μουσικού Μανόλη Μιχ. Μπαλασκά και η χορηγία της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» (Πειραιά). Την όλη αποστολή συντόνισε ο Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης.

mousiki_neoi3

Η Συνάντηση διεξήχθη όπως συνήθως σε τέσσερεις φάσεις. Ακριβέστερα, τα παιδιά έπαιξαν και τραγούδησαν στο Κάστρο (την παλιά πρωτεύουσα του νησιού), στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, στο γραφικό Βαθύ και τέλος στον επιβλητικό Αρτεμώνα.

Στις σχετικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Έπαρχος Μήλου Νίκος Βενάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου Κώστας Σούλης, οι Αντιδήμαρχοι Σίφνου Γιώργος Σταυριανός και Νίκος Ποδενές, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και άλλοι επίσημοι.