Με την παρουσία 150 Κασιωτών, άλλων Δωδεκανησίων και Ομογενών, γιόρτασε η Κασιακή Αδελφότητα την 191η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου στην Αμερική. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Ιουνίου στο “Κασιώτικο Σπίτι”, που βρίσκεται στο Bronx της Νέας Υόρκης. Με ιστορικές αναφορές και λαογραφικά δρώμενα, ο Σύλλογος πρόβαλλε ένα τοπικό γεγονός με Πανελλήνια σημασία και αντίκτυπο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόξενος της Ελλάδος Μάνος Κουμπαράκης, ο επίσκοπος Ευθύμιος Κονταργύρης, ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Ανδριώτης, η πρώην πρόεδρος Ματίνα Κουτσού, ο αντιπρόεδρος Αλέκος Ρωμαίος, ο γραμματέας Τιμολέων Κοκκινος, με τους προέδρους των Δωδεκανησιακών συλλόγων: Μαρία Μαραγκού (Κάλυμνος), Ευαγγελία Καμμά (Σύμη), Αλεξάνδρα Καβουνίδη (Τήλου), η πρόεδρος γυναικών Κάσου Άννα Λυριστή, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Κσιακής Νεολαίας Γιώργος Τυράς και Σαράντος Κανελάκης.

Την εκδήλωση άρχισε με συντομη ομιλία ο οργανωτής και συντονιστής του προγράμματος, ο τέως πρόεδρος της Αδελφότητας Νίκος Παπαγεωργίου. Στην συνέχεια η εισηγήτρια, κ. Ευαγγελία Αράπη-Ασπρά καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες για την παρουσία τους.

Ακολούθησε ο Μανώλης Κασσώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος, όπως το διαφύλαξε η λαϊκή παράδοση της Κάσου και της Καρπάθου, που κι αυτή συμμερίστηκε την οδύνη της γειτόνισσας της. Η ομιλία του κ. Κασσώτη εμπλουτίστηκε με ποιητικές παρεμβάσεις (όπως “ο Πατημός της Κάσου” και “η Κάρπαθος Μοιρολογά τ’ Αδέλφι της”), από τις κ. Ευδοκία Μαγιορκίνου-Ιερομονάχου και Σοφία Γεργατσούλη-Σοφίλα.

Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων, με θέμα “Πολέμησαν για την Ελευθερία”, από τις κ. Ελένη Δ. Γρηγοριάδη & Σοφία Ν. Λυριστή. Οι ίδιες και τα παδιά της Νεολαίας: Γεώργιος Κ. Περσελής, Φραγκίσκος Ξυδιάρης, Ειρήνη Παπαγεωργίου, Υπαπαντή Περσελή, Κασσιανή Ζαχάρη, Λευτέρης Περσελής και Ισαβέλλα Σεβαστού συνέχισαν με παραδοσιακά δίστιχα. Το πολιτιστικό μέρος του προγράμματος έκλεισε με Κασιώτικους παραδοσιακούς χορούς. Προς τους παρευρεθέντες προσφέρθηκαν Κασιώτικα παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα, καφέδες και αναψυκτικά.

Στην ομιλία του ο πρόξενος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλουν οι Ομογενείς για να διαφύλαξουν και να προβάλουν της πολιτισμική μας παράδοση και κληρονομιά στην Αμερική και την υποστήριξη τους που προσφέρουν στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας, που ακολούθησε, αναφέρθηκε στην συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των Δωδεκανησιακών συλλόγων, την προβολήν των Εθνικών θεμάτων και την υποστήριξη που προσφέρουν στην Ελλάδα.

Ακολούθως διαβάστηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα, την καθηγήτρια του Yale University Μαρία Καλιάμπου και την δήμαρχο της Κάσου Μαρία Σορώτου-Τσανάκη. Το πρόγραμμα έκλεισε με ευχαριστήριο από τον Νίκο Παπαγεωργίου.

Πηγή: www.rodiaki.gr