Δικαιούχοι των κοινοτικών κονδυλίων, εφόσον οι προτάσεις τους εγκριθούν είναι κάτοικοι των νησιών, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς αλλά και μικροί επιχειρηματίες των περιοχών αυτών. Τα leader που έχουν προκηρυχθεί είναι στις Κυκλάδες (αλιείς) μέχρι τις 30 Ιουνίου, στα Δωδεκάνησα μέχρι τις 3 Ιουλίου, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά μέχρι τις 22 Ιουνίου.

Επιδοτήσεις έως και 60% για επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά και ιδίως σε 10 τομείς φέρνουν τοπικά προγράμματα Leader. Αυτά «τρέχουν» στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο.

Η προαναφερόμενη ενίσχυση δίνεται για δαπάνες που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να ανέλθουν ακόμη και τα 700.000 ευρώ. Οι δράσεις που χρηματοδοτούνται είναι για την ίδρυση ή τον εκσυγχρονισμό μικρών μονάδων μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, μικρών τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη θάλασσα όπως  θαλάσσια σπορ, συντήρησης και επισκευής αλιευτικών σκαφών, ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, βιοτεχνικών μονάδων με είδη χειροτεχνίας και οικοτεχνίας, επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής, παντοπωλεία κ.λπ. Δικαιούχοι των κοινοτικών κονδυλίων, εφόσον οι προτάσεις τους εγκριθούν είναι κάτοικοι των νησιών, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς αλλά και μικροί επιχειρηματίες των περιοχών αυτών.

Τα leader που έχουν προκηρυχθεί είναι στις Κυκλάδες (Αλιείας) μέχρι τις 30 Ιουνίου, στα Δωδεκάνησα μέχρι τις 3 Ιουλίου, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά μέχρι τις 22 Ιουνίου. Το πρόγραμμα Leader Δωδεκανήσου αφορά δημοτικές ενότητες των νησιών: Ρόδος, Κως, Λειψοί, Λέρος, Πάτμος και Αγαθονήσι.

Το πρόγραμμα Leader Αλιείας των Κυκλάδων αφορά δημοτικές ενότητες των νησιών: Αμοργός, Ανάφη, Αντίπαρος, Σαντορίνη, Κίμωλος, Κύθνος, Κουφονήσια,  Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά, Πάρος, Σίκινος, Σύρος και Φολέγανδρος. Η «Ημερησία» παρουσιάζει συνολικά τις επιδοτούμενες δράσεις. Ωστόσο, αυτές δεν έχουν προκηρυχθεί σε όλες τις περιοχές. Αναλυτικά οι δράσεις που επιδοτούνται είναι:

 1. Αύξηση της αξίας γεωργικών προϊόντων
  Προβλέπεται η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων. Περιλαμβάνονται μονάδες τεμαχισμού – τυποποίησης κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, τυροκομεία, μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης, τυποποίησης και συσκευασίας αβγών και μελιού. Επίσης μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων αναπήνισης κουκουλιών και μεταποίησης σαλιγκαριών, αποθηκευτικών χώρων δημητριακών, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, επιχειρήσεων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών. Χρηματοδοτήσεις μπορούν να πετύχουν μεταποιητικές μονάδες φρούτων, χυμοποίησης οπωρών, μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού, παραγωγής τουρσιών και ψητών λαχανικών
 2. Αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων
  Μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για την ίδρυση και των εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας δασοκομικών προϊόντων, όπως στρογγυλή ξυλεία όλων των διαστάσεων κωνοφόρων και πλατύφυλλων, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα.
 3. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής
  Η δράση αφορά την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των χώρων εστίασης και αναψυχής  όπως  παραδοσιακές ταβέρνες  και καφενεία. Οι παρεμβάσεις, δύνανται να υλοποιούνται σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, με χρήση τοπικών υλικών (πέτρα, ξύλο) χρήση παραδοσιακών αρχιτεκτονικών μορφών (στέγη)  και χωρίς  υπερβολές στη μορφή.
 4. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών
  Ενδεικτικά μπορεί να ενισχυθεί η ίδρυση ή ο εκσυγχρονισμός   χώρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (παιδότοποι) για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, δημιουργώντας χώρους για την παραμονή και φύλαξη παιδιών τα οποία θα αξιοποιούν το χρόνο τους με  δημιουργική απασχόληση και μάθηση, καθώς και επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (παντοπωλεία, ειδών τουρισμού και λαϊκής τέχνης) παροχής υπηρεσιών όπως κομμωτήρια κουρεία κ.ά.
 5. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επισκέψιμων αγροκτημάτων
  Η δράση αφορά την ενίσχυση επενδύσεων για τη δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων που μπορούν να περιλαμβάνουν υποδομές διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, χώρους άσκησης εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, χώρους γευσιγνωσίας – οινογνωσίας, μεταποίησης – τυποποίησης γεωργικών προϊόντων, εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την καθετοποίηση της παραγωγής του αγροκτήματος.
 6. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α’ μεταποίηση
  Η δράση αφορά ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς  επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση. Ενδεικτικά αναφέρονται επιχειρήσεις παραγωγής ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, νωπών και διατηρουμένων ειδών ζαχαροπλαστικής, μακαρονιών, άλλων αλευρωδών ειδών.
 7. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί βιοτεχνιών
  Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ενισχύεται η ίδρυση νέων ή η βελτίωση ήδη υφιστάμενων πολύ μικρών επιχειρήσεων.  Ενδεικτικά έργα είναι η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μονάδων παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής- υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).
 8. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών
  Για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές   τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).
 9. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης
  Η δράση αυτή αφορά στη δημιουργία, την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό υποδομών διανυκτέρευσης υψηλής ποιότητας στην περιοχή παρέμβασης, μικρής δυναμικότητας (μέχρι 40 κλίνες).
 10. Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
  που συνδέονται με την συντήρηση και επισκευή αλιευτικών σκαφών, μηχανών και γενικότερα εξοπλισμού αλιείας, την επισκευή ειδών ατομικής και οικιακής χρήσης, τις υπηρεσίες τροφοδοσίας, τις υπηρεσίες φωτογραφικών τεχνών καθώς και την παροχή προσωπικών υπηρεσιών όπως αυτές που συνδέονται με τη φύλαξη και απασχόληση παιδιών, τη λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων κ.λπ

 

Source: www.rodiaki.gr