Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 ο Σύλλογος των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής εόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα σε κατάμεστη αίθουσα, την 74η Επέτειο του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος της «5ης Οκτωβρίου 1944», εναντίον της μακρόχρονης Ιταλικής κατοχής, στην ιστορική Αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, στον Πειραιά, όπως πράττει αδιαλείπτως από το 1965 έως σήμερα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Ειρήνη Μαρή-Κοσμά στο βήμα.

Όπως είναι γνωστό, το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα έγινε στο χωριό Μενετές Καρπάθου και είχε στη συνέχεια την ομόθυμη συμμετοχή και συμπαράσταση όλων των χωριών, όλων των Καρπαθίων, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση του νησιού οκτώ μήνες νωρίτερα από τα άλλα Δωδεκάνησα.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός,ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του Παν/μίου Αθηνών,στο βήμα.

Στην αρχή της Εκδήλωσης, ο Συντονιστής, Δωδεκανήσιος δημοσιογράφος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Πάχος, αφού απηύθυνε στους παρευρισκομένους επίκαιρη προσφώνηση, μετέφερε σχετικό Xαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Β. Παυλοπούλου στον Σύλλογο των Απανταχού Μενετιατών, εκφράζοντας την επιθυμία του να επισκεφθεί και πάλι τις Μενετές και την Κάρπαθο. Μετά έδωσε τον λόγο στην Πρόεδρο του Συλλόγου, συμβολαιογράφο κυρία Ειρήνη Μαρή – Κοσμά, η οποία καλωσόρισε και υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, η οποία και ετόνισε τη σημασία του Επαναστατικού αυτού Κινήματος και το εθνικό αποτέλεσμά του και ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην οργάνωση της 74ης Επετείου.

Το πάνελ της εκδήλωσης: Mηνάς Αλεξιάδης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Παντελής Μπουκάλας, δημοσιογράφος, Αριστείδης Δουλαβέρας, αν. καθηγητής Λογραφίας του Παν/μίου Πελλοπονήσου, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, Χαράλαμπος Μπαμπούνης, καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας του Παν/μίου Αθηνών και η πρόεδρος του συλλόγου Απανταχού Μενεδιατών Καρπάθου Ειρήνη Μαρή-Κοσμά, συμβολαιογράφος.

Ακολούθως, ο Συντονιστής εκάλεσε τους ομιλητές της ημέρας στις θέσεις τους. Το πάνελ των ομιλητών διηύθυνε ο συμπατριώτης μας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος».

Διαπρεπείς εισηγητές της επετειακής ημέρας ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δ. Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Χαράλαμπος Μπαμπούνης, καθηγητής της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας και των Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αριστείδης Δουλαβέρας, αναπληρωτής καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο δημοσιογράφος, ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠ.ΜΕΝΕΤΙΑΤΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 74η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ,7/10/2018

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ ΝΕΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΕΝΕΤΙΑΤΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 74η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ" 5ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944",ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑVideo:Popi GeorgiouΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ ΝΕΩΝΣύλλογος Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου

Posted by Karpathiaki on Monday, October 8, 2018

Το χορευτικό του Ομίλου Καρπαθίων Νέων

Ο Πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής Γεώργιος Μεταλληνός μίλησε για «Το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου 1944 υπό το φως της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης» και ο καθηγητής Χ. Μπαμπούνης ανέπτυξε το θέμα «Δυναμισμός, δυναμική και δυναμικότητα του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου». Οι δύο αυτοί καθηγητές αναφέρθηκαν σε γενικότερα ιστορικά θέματα του Κινήματος.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Αρ. Δουλαβέρας και ο δημοσιογράφος Π. Μπουκάλας ασχολήθηκαν με τον αντίκτυπο που είχε το Απελευθερωτικό Κίνημα στον λαό της Καρπάθου και σχολίασαν δημοτικά τραγούδια, δίστιχα, μαντινάδες και ρίμες, που συνέταξαν Καρπάθιοι τραγουδιστές και στιχουργοί, για να εξάρουν την Απελευθέρωση του νησιού.

Το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου Καρπαθίων Νέων παρουσίασε χαρακτηριστικούς Καρπαθιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπαθίων Αττικής προσέφερε στο τέλος της Εκδήλωσης σε όλους και όλες εκλεκτά τοπικά παραδοσιακά γλυκίσματα και τα Καρπαθιακά γευστικά ψιλοκούλουρα.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση τιμής και μνήμης του Συλλόγου Απανταχού Μενεδιατών .Από αριστερά: Γιάννης Καραιτιανός, αν. καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, πρόεδρος του συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων, Δημήτρης Γάκης, βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πειραιά Γλύκα Χαρδαλάκου, και η Αικατερίνη Βουρεξάκη, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση τιμής και μνήμης του Συλλόγου Απανταχού Μενεδιατών Καρπάθου.

Την 74η Επέτειο του Επαναστατικού Κινήματος Καρπάθου της «5ης Οκτωβρίου 1944» ετίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Παναγιώτης Κουρουμπλής (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και πρώην υπουργός) και Δημήτρης Γάκης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κατσαφάδος, ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πειραιά Γλύκα Χαρδαλάκου, οι καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πειραιώς Σακελλάριος Καρπάθιος και Μιχαήλ Παζαρτζής, οι αντιπρόεδροι του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» Φίλιππος Καλούδης και Λίνα Χαραλαμποπούλου, η Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κυρία Αντωνία Μεγαλοοικονόμου, η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής Αικατερίνη Βουρεξάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων Ιωάννης Καραϊτιανός, οι Πρόεδροι Καρπαθιακών Συλλόγων, της Αρκάσας Μαριάννα Μπρα, Όθους Φραγκίσκη Σταυράκη, Ολύμπου Γεώργιος Διακογεωργίου, Πυλών Μαρία Γουλιάρα, η επίτιμη πρόεδρος ΣΕΠΕΑ επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής Πόπη Γεωργίου, η εκδότρια της εφημερίδας «ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ» Καλλιρρόη Γεωργίου – Μανωλάκη και πλήθος συμπατριωτών, Καρπαθίων, Δωδεκανησίων και φίλων της Καρπάθου.

Γραπτά μηνύματα για την επέτειο απέστειλαν:

Οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και Δημήτριος Κρεμαστινός

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος

Ο Δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Ανδρέα Λάμπρος

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος πολιτισμού του Δήμου Πειραιά Ειρήνη Νταϊφά

Όλοι οι παρευρεθέντες έφυγαν, με τις καλύτερες εντυπώσεις και αισθάνθηκαν ότι πήραν, την ανάταση που χρειαζόμαστε, για να αντιστεκόμαστε όπου χρειάζεται, σε όσους μπορεί να αμφισβητούν την κυριαρχία της χώρας και ειδικότερα των Δωδεκανήσων.

Καρπάθικα γλυκίσματα, μπακλαβάδες, μυζιθρόπιτες, “κοπέλες”, λουκουμάδες, ψιλοκούλουρα προσφέρθηκαν στους παρευρεθέντες.

Καρπάθικα γλυκίσματα, μπακλαβάδες, μυζιθρόπιτες, “κοπέλες”, λουκουμάδες, ψιλοκούλουρα προσφέρθηκαν στους παρευρεθέντες.

Καρπάθικα γλυκίσματα, μπακλαβάδες, μυζιθρόπιτες, “κοπέλες”, λουκουμάδες, ψιλοκούλουρα προσφέρθηκαν στους παρευρεθέντες.

Καρπάθικα γλυκίσματα, μπακλαβάδες, μυζιθρόπιτες, “κοπέλες”, λουκουμάδες, ψιλοκούλουρα προσφέρθηκαν στους παρευρεθέντες.

Καρπάθικα γλυκίσματα, μπακλαβάδες, μυζιθρόπιτες, “κοπέλες”, λουκουμάδες, ψιλοκούλουρα προσφέρθηκαν στους παρευρεθέντες.

Καρπάθικα γλυκίσματα, μπακλαβάδες, μυζιθρόπιτες, “κοπέλες”, λουκουμάδες, ψιλοκούλουρα προσφέρθηκαν στους παρευρεθέντες.

Μενετές Κάρπαθος. Φωτό: Δημήτρης Σπανός