Το συνέδριο είχε ως κεντρικό θέμα την αποικιοκρατία στην Ευρώπη, με ειδική αναφορά στην ιταλική κατοχή των Δωδεκανήσων.
Η ιστορία της Δωδεκανήσου την περίοδο της Ιταλοκρατίας αναδείχθηκε από την προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Ειρήνη Τόλιου, κατά το διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Πάδοβα στην Ιταλία, στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2024.
Το συνέδριο είχε ως κεντρικό θέμα την αποικιοκρατία στην Ευρώπη, με ειδική αναφορά στην ιταλική κατοχή των Δωδεκανήσων, και ανέδειξε ζητήματα ιδεολογίας και μετασχηματισμών που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της περιοχής.
Η κα Τόλιου συμμετείχε με την ομιλία της, υπό τον τίτλο: “General State Archives (GSA) in Rhodes: Archival Collections, Past, Future, Collaborations. Unveiling History: The Colonial Archives of the Dodecanese and Their Legacy”.
Η παρουσίαση της επικεντρώθηκε στις πλούσιες συλλογές των αρχείων, αναδεικνύοντας την ιστορική σημασία των εγγράφων που αφορούν στην ιταλική κατοχή στα Δωδεκάνησα.
Οι συλλογές αυτές αποτελούν πολύτιμη πηγή τεκμηρίωσης για την αποικιοκρατική πολιτική της Ιταλίας και τον τρόπο που η ιστορική, πολιτισμική και οικονομική πραγματικότητα των νησιών επηρεάστηκε βαθιά από την περίοδο αυτή.
Ένα πανόραμα ιστορίας και πολιτισμού
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν νοητά σε όλα τα Δωδεκάνησα. Ξεχωριστές αναφορές έγιναν σε διάφορα θέματα που αφορούν στη ζωή και στις μεταμορφώσεις των νησιών κατά την ιταλική κατοχή.
Συγκεκριμένα, αναδείχθηκαν:
-Η νέα αρχιτεκτονική της Ρόδου και της Κω μέσα από τα ιταλικά κτήρια.
-Οι αρχαιολογικές ανασκαφές και η απογύμνωση της νεκρόπολης της Καμείρου.
-Ο ρόλος της λαογραφίας, της μουσικής και του θεάτρου.
-Η ζωή των Δωδεκανησίων φοιτητών που σπούδασαν σε πανεπιστήμια της Ιταλίας.
-Τα στατιστικά στοιχεία που σκιαγραφούν την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στα μικρά νησιά κατά την εποχή εκείνη.
Η κα Τόλιου, ευχαριστώντας θερμά τους διοργανωτές, καθηγητές Alessandra Coppola και Francesco Scalora, τόνισε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών, που δίνουν την ευκαιρία στους μελετητές να εξετάσουν πολυδιάστατα την ιστορία των Δωδεκανήσων, ενώ παράλληλα προωθούν τη συνεργασία μεταξύ του τμήματος Γενικών Αρχείων Ρόδου και κορυφαίων πανεπιστημίων της Ιταλίας.
Η αξία της διατήρησης και προβολής των αρχείων
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Ρόδου έχουν αναδειχθεί ως θεματοφύλακες της τοπικής ιστορίας. Οι συλλογές τους δεν περιορίζονται μόνο στη διάσωση πολύτιμων εγγράφων, αλλά αποτελούν εργαλείο ερμηνείας της ιστορίας, της πολιτιστικής ταυτότητας και της κληρονομιάς των Δωδεκανήσων.
Η συμμετοχή στο συνέδριο της Πάδοβα αποδεικνύει την ακαδημαϊκή σημασία των αρχείων, αλλά και την ανάγκη ανάδειξης της ιστορίας της περιοχής στο διεθνές κοινό.
Η κα Τόλιου, μέσα από την παρουσίαση της, επεσήμανε τη σημασία της διατήρησης των αρχείων αυτών για τη μελλοντική γενιά. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα για τη συνδιοργάνωση ενός αντίστοιχου συνεδρίου στη Ρόδο, με θέμα την αποικιοκρατία στην Ευρώπη και εστίαση στην ιταλική παρουσία στα Δωδεκάνησα. Ένα τέτοιο συνέδριο θα ενίσχυε περαιτέρω την επιστημονική έρευνα και τη διασύνδεση της τοπικής ιστορίας με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία.
Η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του κράτους κ. Ειρήνη Τόλιου, δήλωσε σχετικά:
«Σπουδαίες όλες οι ακαδημαϊκές εισηγήσεις και στη σημερινή συνεδρίαση, όπου ταξιδέψαμε νοητά σε όλα τα Δωδεκάνησα: από τη Ρόδο, τη Χάλκη, την Κάλυμνο, τη Λέρο, την Κω και την Κάρπαθο, φτάσαμε στη λαογραφία του Αρχαγγέλου.
Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη μεταμόρφωση της Ρόδου και της Κω μέσα από τη νέα αρχιτεκτονική και τα ιταλικά κτήρια, στις αρχαιολογικές ανασκαφές και την απογύμνωση της νεκρόπολης της Καμείρου προς το Βρετανικό Μουσείο, και σε μουσείο της Ιταλίας, στους Δωδεκανήσιους φοιτητές που σπούδασαν στην Πίζα, στα στατιστικά στοιχεία παραγωγής και εξαθλίωσης μπορούμε να πούμε στα μικρά νησιά καθώς και στο ελληνικό θέατρο κατά τη δύσκολη ιταλική περίοδο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η αναδρομή στη μουσική παράδοση των νησιών, με χαρακτηριστικά αποτυπώματα από την Κάλυμνο, την Κάρπαθο και τον Αρχάγγελο.
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Τμήμα Ρόδου, διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ιταλικά πανεπιστήμια. Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές, καθηγητές Francesco Scalora και Alessandra Coppola.
Ευελπιστούμε να συνδιοργανώσουμε στη Ρόδο ένα αντίστοιχο συνέδριο με θέμα την αποικιοκρατία στην Ευρώπη: την ιταλική κατοχή στα Δωδεκάνησα, εστιάζοντας στις ιδεολογίες και τις αλλαγές που επέφερε η ιταλική παρουσία στα Δωδεκάνησα ώστε να μπορέσετε όσοι ενδιαφέρεστε (και στέλνετε μηνύματα) να παρακολουθήσετε όλες τις εξαιρετικές ακαδημαϊκές διαλέξεις.
Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και την στήριξη».
Πηγή:www.dimokratiki.gr