Μία πολύ όμορφη και ζεστή εκδήλωση τιμής και μνήμης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσει μεγάλο πλήθος συμπατριωτών μας καθώς και πολλοί φίλοι της Καρπάθου 2 Ιουνίου 2024 το απόγευμα, στην ιστορική για την παροικία μας Πλατεία Καρπάθου της Καλλίπολης Πειραιά.

ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΣΤΑΥΡΑΚΗ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΠΟΙΗΤΡΙΑ

Δρ ΜΑΝΟΣ NIKHTIAΔΗΣ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας» που διοργανώνει για 10 συναπτά έτη ο Δήμος Πειραιά, ο Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων αποφάσισε και διοργάνωσε την ημερίδα με θέμα «Η ιστορία των Καρπαθίων του Πειραιά» με σκοπό να τιμήσει τη μακρόχρονη συμβολή των συμπατριωτών μας στην ιστορία και την ανάπτυξη του Πειραιά. Για τον λόγο αυτό οι εξαιρετικοί ομιλητές, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, αποτύπωσαν τη μακρόχρονη πορεία των Καρπαθίων στο Μεγάλο Λιμάνι.

Δρ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΙΤΙΑΝΟΣ- ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δρ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΙΤΙΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Σ.Α.Κ. κ. Ιωάννη Καραϊτιανού, Καθηγητή Χειρουργικής, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναδρομή στην ιστορία του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων από το 1895 έως και σήμερα και την προσφορά του στους Καρπαθίους συμπατριώτες του λεκανοπεδίου της Αττικής από της ιδρύσεώς του. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην αγορά της οικοπεδικής έκτασης, ρυμοτόμηση και διανομή των οικοπέδων στους δικαιούχους Καρπαθίους της περιοχής «Καλλίπολη» του Πειραιά.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤ/ΔΡΟΣ ΟΔΣΑΠ

Στη συνέχεια, ο κ. Στέφανος Μίλεσης, πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, ανέλυσε την έρευνά του πάνω στις συνθήκες με τις οποίες οι Καρπάθιοι έρχονταν στον Πειραιά από την Ιταλοκρατούμενη Κάρπαθο, την αγορά των οικοπέδων της σημερινής Καλλίπολης και την ανέγερση του Μεγάρου των Καρπαθίων στη σημερινή Πλατεία Καρπάθου καθώς και τη μετέπειτα στέγαση του Καρπάθικου Σχολείου (σημερινό 34ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά).

Τη σκυτάλη πήρε η φιλόλογος και ποιήτρια κα Φραγκίσκη Σταυράκη, η οποία με τον μοναδικό γλαφυρό της τρόπο μας ταξίδεψε και ανέδειξε τους στενούς δεσμούς και την αγάπη των Καρπαθίων και για τις δύο πατρίδες τους, την Κάρπαθο και τον Πειραιά αλλά και την αέναη νοσταλγία για το νησί μας.

Επειδή πολιτισμός είναι και ο αθλητισμός, ο ιατρός και επίτιμος πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου «Παντζιτζιφιακός-Κάρπαθος», κ. Εμμανουήλ Νικητιάδης, παρουσίασε τη συμβολή των Καρπαθίων στο πειραιώτικο ποδόσφαιρο και τη συνεισφορά των ομάδων στην ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος μεταξύ των νεαρών συμπατριωτών μας.

Ακολούθως, η κα Σοφία Πιττά-Μπρα συγκίνησε όλους τους παρισταμένους με τις όμορφες μαντινάδες της.

ΚΟΣΜΑΣ ΣΑΚΕΛΛΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Τέλος, οι νέοι μας από το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου Καρπαθίων Νέων ολοκλήρωσαν τη βραδιά με παραδοσιακή μουσική και χορούς της Καρπάθου και ξεσήκωσαν το κοινό. Ευχαριστούμε τους μουσικούς Μιλτιάδη Μαντινάο (λύρα), Διογένη Παναγιώτου (λαούτο) και Νίκο Πρωτόπαπα (λαούτο) για τη συμβολή τους.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβαν τα μέλη του Δ.Σ του Σ.Α.Κ. Πένυ Νικητιάδου και Γρηγόρης Χατζηαντωνίου.

Ευχαριστούμε όλους τους συμπατριώτες μας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μας και πιστεύουμε πως όπως κι εμείς, έτσι κι εκείνοι, ένιωσαν τη μεγάλη συγκίνηση με αυτή την αναδρομή στην ιστορία των Καρπαθίων και τη σπουδαιότητα της παρουσίας τους στον Πειραιά.

Την εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους και τους ευχαριστούμε θερμά:

  • Γιάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό
  • Κομνηνός Σακέλλης, Αντιδήμαρχος Καρπάθου (ανάγνωσε μήνυμα Δημάρχου Μιχ. Φελλουζή)
  • Γιάννης Φραγκούλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς
  • Κατερίνα Βουρεξάκη, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς και υποψήφια Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
  • Μανώλης Καβαλιέρος, εκπρόσωπος Υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Γιάννη Παππά
  • Νόρα Μιχαλολιάκου, εκπρόσωπος βουλευτή, τέως Υφυπουργού κ. Κώστα Κατσαφάδου
  • Σταμάτης Κοντομανώλης, πολιτευτής Α΄ Πειραιά Ελληνικής Λύσης
  • Μανόλης Κολεζάκης, Πρόεδρος Ένωσης Ροδίων Αττικής
  • Γιάννης Ασπροποταμίτης, Πρόεδρος Ένωσης Χαλκιτών Αθήνας-Πειραιά
  • Κωνσταντίνα Αγαπητού, Πρόεδρος Συνδέσμου Απανταχού Καστελλοριζίων
  • Νίκος Μίχαλος, Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Νισυρίων Αθηνών «Ο Γνωμαγόρας»
  • Κώστας Πάχος, Δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. Ένωσης Συμαίων
  • Αλέκος Δραγουμάνος, εκπρόσωπος Δ.Σ Κοινωνικού Συλλόγου Συμαίων «Ο Πανορμίτης»
  • Γιώργος Διακογεωργίου, Πρόεδρος Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”
  • Σοφία Πιττά Μπρα, Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Αρκασιωτών Καρπάθου
  • Φραγκίσκη Σταυράκη, πρ. Πρόεδρος Σ.Α.Κ – Πρόεδρος Συλλόγου Οθειτών Καρπάθου «Ο Ζέφυρος»
  • Έφη Ιωαννίδου-Παπουτσάκη, Πρόεδρος Συλλόγου Πηγαδιωτών Καρπάθου Αττικής
  • Νίκα Μαρί, Πρόεδρος Συλλόγου Βωλαδιωτών Αθήνας «Η Παναγία η Πλαγιά»
  • Αργυρώ Μαρκοζάνη, Σύμβουλος Α’ Κοινότητας Δήμου Πειραιά
  • Πασχάλης Συρίγος, πρ. Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων
  • Ρήγας-Γεώργιος Ρηγοπούλης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Μανιατών και φίλων της Μάνης και
  • Αρχιμανδρίτης π. Μιλτιάδης Μίτσελ – Μιχαλόπουλος

Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά προσφορά του ΣΑΚ, της Ένωσης Μεσοχωριτών Αττικής, του Συλλόγου Αρκασιωτών Καρπάθου και της οικογένειας του Γενικού Γραμματέα του ΣΑΚ, κ. Παύλου Μαρούκλα.

Ευχαριστούμε την κα Ελίνα Αθανασίου που απαθανάτισε με τον φακό της όμορφες στιγμές της εκδήλωσης.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για μία ακόμη φορά στους συμπατριώτες μας που αγκάλιασαν την εκδήλωση μας αυτή και «ταξίδεψαν» μαζί μας στη μακρά ιστορία των Καρπαθίων στον Πειραιά.

Εκφράζουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δήμο Πειραιά και την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ «Ημέρες Θάλασσας» για τη στήριξη τους στην υλοποίηση της εκδήλωσης.

Σας περιμένουμε με χαρά και σε επόμενες εκδηλώσεις και δράσεις μας που πάντα έχουν στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συμπατριωτών Καρπαθίων και Δωδεκανησίων και τη διατήρηση της παράδοσης και των ηθών και εθίμων της ιδιαίτερης πατρίδας μας!

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων

Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός

Ο Γενικός Γραμματέας
Παύλος Μαρούκλας