Συμμετείχαν:Καραϊταινός Γιάννης (Κάρπαθος), Κολεζάκης Μανώλης, Κορδίνα Μαρία (Ρόδος), Ζερβάνου Λουκία, Καλλούδης Φίλιππος (Κως, ΔΙΛΕ), Δραγουμάνος Αλέκος (Σύμη), Κορωναίου Άννα (Νίσυρος), Ασπροποταμίτης Γιάννης, Οικονομίδου Ισαβέλλα (Χάλκη), Λουκάς Κύκκος (Καστελλόριζο), Παπαδόπουλος Νίκος (Πολιτιστική ομάδα «Αρχιπέλαγος»), Φραγκούλης Γιάννης (Κάσος).

         Συνέβησαν από την προηγούμενη συνεδρίαση   (8/5/24) μέχρι σήμερα:

10/5: Συνάντηση αλληλοενημέρωσης προέδρου ΔΣ Ομοσπονδίας και Δημάρχου Η.Ν. Κάσου στο Υπουργείο Ναυτιλίας

12/5: Στείλαμε ανακοίνωση σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση νησιών Νότιας Δωδεκανήσου

Ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το Ηπειρωτικό Σύστημα

Στο πλαίσιο της  διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης της από Δεκεμβρίου 2023 Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) υπό τον τίτλο «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το Ηπειρωτικό Σύστημα»», την οποία υπέβαλλε η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΕ», ζητείται η κατάθεση απόψεων σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νήσων Κω και Ρόδου με το Ελληνικό ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και περιλαμβάνει συνοπτικά τα ακόλουθα επιμέρους τμήματα:

• Νέα εναέρια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας  στην Π.Ε. Κορίνθου

• Νέο Σταθμό Μετατροπής Εναλλασσόμενου / Συνεχούς Ρεύματος Κορίνθου

• Κατασκευή Υπόγειας Γραμμής Μεταφοράς από τον ΣΜ Κορίνθου έως τον  Κόρφο, ΝΑ άκρο Κορινθίας, 

• Υποβρύχια Γραμμή Μεταφοράς για την διασύνδεση Κόρινθος – Κως 

• Υπόγεια Γραμμή Μεταφοράς από το Μαστιχάρι  στον Σταθμό  Κω 

• Σταθμό Μετατροπής Εναλλασσόμενου Ρεύματος/ Συνεχούς Ρεύματος Κω, σε έκταση 223 στρεμμάτων περίπου, όπου προτείνεται και ο νέος Υποσταθμός GIS Μαστιχαρίου. 

• Υπόγεια διασύνδεση Σάμος- Κως  

 • Υπόγεια διασύνδεση Κως- Ρόδος

   Σύμφωνα με τον παραπάνω σχεδιασμό, από το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας θα σταλεί επιστολή στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να διευκρινιστεί η σκοπιμότητα του όλου έργου, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

  • Υπάρχει ήδη διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με την Κρήτη, οπότε εκτιμάται ότι η επέκταση αρχικά σε Κάσο – Κάρπαθο είναι συντομότερη και οικονομικότερη 
  • Υπάρχει σχεδιασμός για την παραγωγή ενέργειας μέσω Α.Π.Ε., που για ορισμένα νησιά, θεωρείται βέλτιστη λύση για την ενεργειακή αυτονομία τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Καστελλόριζο. 

           Στη συνέχεια, έγινε μια συζήτηση για την προετοιμασία των προσεχών Δωδεκανησιακών εκδηλώσεων, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα κοινοποιημένο προγραμματισμό.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν:

  • Η ανάγκη μαζικής συμμετοχής στην προσεχή ΓΣ της ΔΙΛΕ, την Πέμπτη 16/5, 7μ.μ στη Δωδεκανησιακή μας Εστία,  προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα ουσιαστικής επανεκκίνησης αυτής, η οποία θα συνδράμει σημαντικά στις προσπάθειες καταγραφής, διάσωσης και διάδοσης της Δωδεκανησιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Η  εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας μας στο 3ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το διήμερο 16 και 17 Μαΐου 2024, από την αντιπρόεδρο του ΔΣ, φαρμακοποιό κ Κατερίνα Βουρεξάκη. 
  • Η σημασία της γνωστοποίησης των θέσεων των Δωδεκανησίων υποψηφίων Ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων, κατά την προγραμματισμένη συνάντηση γνωριμίας με τους Δωδεκανήσιους της Αττικής, την Πέμπτη 23/5, 7μμ στη Δωδεκανησιακή μας Εστία, για την οποία συνάντηση θα σταλεί ανοικτή πρόσκληση στα κόμματα και μέσω των ΜΜΕ. 
  • Η συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας και των λοιπών Δωδεκανησιακών Σωματείων στην εκδήλωση της Αδελφότητας Απανταχού Κραψιτών, το Σάββατο 25/5 και ώρα 18:30 στη στέγη της Αδελφότητας (Ηπείρου 41, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα) με θέμα τις παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα. 
  • Η συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας και των λοιπών Δωδεκανησιακών Σωματείων στις εκδηλώσει του Δήμου Πειραιά «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» από 24/5 έως 2/6 εκκρεμεί λόγω μη γνωστοποίησης του τελικού προγράμματος
  • Η προετοιμασία της συνδιοργάνωσης εκδήλωσης επετείου 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Η.Ν. Κάσου στην Αθήνα, το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024. 

    Η προετοιμασία για την πραγματοποίηση ενημερωτικής εσπερίδας με θέμα την αξιοποίηση των παραδοσιακών ανεμομύλων, με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ινστιτούτου Ελληνικών Μύλων και λοιπών φορέων, που έχουν συνάφεια με το θέμα.

Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4/6, 7μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).