Υπο την εποπτεία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Διοσμάκη Σπυρίδη διοργανώθηκαν εκδηλώσεις τιμής, παράδοσης και αναμνήσεων οι οποίες περιλάμβαναν μουσικές εκδηλώσεις, τοπική γαστρονομία,  με κορύφωση την ακριβή περιγραφή της διαδικασίας του ξεκινήματος των σφουγγαράδικων καϊκιών για τις ακτές της Αφρικής, τον προηγούμενο αιώνα. 

Παραδοσιακοί χοροί από τους Δωδεκανησιακούς Παροικιακούς συλλόγους Χάλκης και Καλύμνου και τα τραγούδια από δύο παραδοσιακά συγκροτήματα και την ξεχωριστή φωνή της Καίτης Κουλλιά πλαισίωσαν τις μοναδικές και άκρως συναισθηματικές εκδηλώσεις του διημέρου.

Ο Δήμος Χάλκης θέλει να ευχαριστήσει για την τιμητική για τον τόπο παρουσία τους, τον Δήμαρχο Καλύμνου κ.Γιάννη Μαστροκούκο, τον πρώην Δήμαρχο Τάρπον Σπρίνγκς κ. Chris Alahouzos.

Να ευχαριστήσουμε δημόσια τον κ. Μιχάλη Κουμπάρο εκπαιδευτή καταδύσεων και την δύτρια κα. Αναστασία Κατρή τους εμπνευστές της αναβίωσης του εθίμου κ. Γιάννη Καραμανλή και κ. Δημήτρη Αγγελή, την κα. Άννα Τσουλφά –  Πρόεδρο συλλόγου γυναικών αυτοδυτών “Η κόρη της Καλύμνου” την κα. Ευφροσύνη Τρουμουλιάρη πρόεδρο του παραδοσιακού χορευτικού συλλόγου Καλύμνου, τον κ. Ιωάννη Νομικάριο αφηγητή της εκδήλωσης, την τραγουδοποιό κα. Καίτη Κουλλιά, τις δύο παραδοσιακές ορχήστρες “Τα Καλιδονάκια” από την Κάλυμνο και τους κ.κ. Νίκο Τζελλο και Μπίνη Ζαμπετούλα, τα μέλη των δύο Συλλόγων Χαλκιτών Ρόδου και Χάλκης για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισαν.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στην κα Γαρυφαλλιά Πατρού για την δωρεάν παραχώρηση του χώρου Kania beach προκειμένου να γίνει η αποχαιρετιστήρια συνάντηση της πολυπληθούς αποστολής από την Κάλυμνο.

Ευχαριστούμε επίσης τους ιδιοκήτες του πλοίου Nissos Halki για την προσαρμογή των δρομολογίων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ταξιδιώτες.

Τον Πάτερ Σάββα για την τέλεση του “αγιασμού” των υδάτων για να γίνει το Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων.

Επίσης ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην κοινωνία του νησιού της Χάλκης η οποία αγκάλιασε την διοργάνωση με αποτέλεσμα όλοι μαζί να ζήσουμε αυτές τις όμορφες και συναισθηματικές στιγμές.