Συμμετείχαν: Βουρεξάκη Κατερίνα (Κάλυμνος), Καραϊταινός Γιάννης (Κάρπαθος), Κολεζάκης Μανώλης (Ρόδος), Καλλούδης Φίλιππος (Κως, ΔΙΛΕ), Δραγουμάνος Αλέκος (Σύμη), Μίχαλος Νίκος (Νίσυρος), Ασπροποταμίτης Γιάννης, Οικονομίδου Ισαβέλλα (Χάλκη), Λουκάς Κύκκος (Καστελλόριζο), Βασιλάκη Σούλα (Τήλος), Χατζηαντωνίου Γρηγόρης (Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων), Φραγκούλης Γιάννης (Κάσος). 

Συνέβησαν από την προηγούμενη συνεδρίαση   (18/4/23) μέχρι σήμερα:

 19/4: «Βραδιά ενημέρωσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και την Διαχείρισή της» στον Πειραϊκό Σύνδεσμο (Καραΐσκου 104). Συνδιοργάνωση: τμήματα “HJ54 Ιπποκράτης της ΚΩ” – “HJ9 Θεμιστοκλής Πειραιά ” –  “HJ38 Φαληρεύς Παλαιό Φάληρο”  και  “Ένωση Κώων Αθηνών ο Ιπποκράτης” , υπό την Αιγίδα της AHEPA HELLAS.

21/4: Γενική Συνέλευση Συλλ. Εν Ελλάδι Κασίων

23/4: Ο Όμιλος Καρπαθίων Νέων εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Απανταχού Καρπαθίων (ΣΑΚ) και το νησί μας, συμμετείχε στην εκδήλωση “Κρήτη η μεγάλη συνάντηση”, παρουσιάζοντας χορούς της Καρπάθου με τη συνοδεία  παραδοσιακών οργάνων, στο Πασαλιμάνι του Πειραιά (ρολόι)

24/4: Εκδήλωση τιμής για τον Νίκο Μαστρομηνά στη Δωδεκανησιακή Εστία (Υψηλάντου143, Πειραιάς) – Συνδιοργάνωση Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ΄ Συλλ. Απαντ, Καρπαθίων

Στην έναρξη της διαδικτυακής συνεδρίασης, ο πρόεδρος κ. Γιάννης Φραγκούλης, αφού αντάλλαξε ευχές με όλους τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στην διπλή επέτειο της 8ης Μαΐου:

  • 8 Μαΐου 1945: Πριν από 79 χρόνια υπεγράφη στη Σύμη το πρωτόκολλο παράδοσης της Δωδεκανήσου στους συμμάχους. Το νησί της Σύμης είχε καταληφθεί από τους Γερμανούς στις 2 Νοεμβρίου του 1943, οι οποίοι  έφυγαν για την Ρόδο, στις 25 Σεπτεμβρίου του 1944,  αφού ανατίναξαν την εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς του Κάστρου. Από την ημέρα εκείνη, η Σύμη ένοιωθε ελεύθερη, οι κάτοικοι, παρόλα τα δεινά τους,  είχαν υποστεί βομβαρδισμούς για 18 ολόκληρες ημέρες από τα Γερμανικά στούκας, αισθανόντουσαν  χαρά και ενθουσιασμό.

Στο νησί υπήρχαν περίπου 16 χιλιάδες στρατιωτικές δυνάμεις, Άγγλοι, Νεοζηλανδοί, Ινδοί και όλος ο ένδοξος ιερός λόχος, υπό τον συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγκάντε. Υπήρχε στόλος από δύο Ελληνικά αντιτορπιλικά, 3 Αγγλικά, πάνω από 10 τορπιλάκατοι, 4 Γαλλικά πλοία και αρκετά αποβατικά και μεταγωγικά.

Την 7η  Μαΐου του 45, ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Otto Wagener ήλθε σε διαπραγματεύσεις με τον Άγγλο στρατηγό Πάτζετ για την παράδοση των νησιών. Την επόμενη, 8 Μαΐου, μια γερμανική τορπιλάκατος χωρίς οπλισμό, έφερε τον Γερμανό στρατηγό, που ανοικτά από το μικρασιατικό ακρωτήρι Αλωπός, επιβιβάστηκε σε αγγλικό αντιτορπιλικό και συνοδεία Ελληνικού αντιτορπιλικού έφθασε στη Σύμη και αποβιβάστηκε στη ξύλινη τότε αποβάθρα στο Ρολόι. Τον υποδέχθηκαν εκεί ο Άγγλος συνταγματάρχης Acland με τον υπασπιστή του και με τιμητικό άγημα στρατού. Πεζή έφθασαν στον δεύτερο όροφο παρακειμένου κτιρίου, που επί Ιταλικής κατοχής ήταν Ειρηνοδικείο και εκεί υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης της Δωδεκανήσου στους συμμάχους. Λέγεται, ότι ο Wagener ζήτησε να γίνει η παράδοση στους Έλληνες αλλά δε το δέχτηκαν οι Άγγλοι…

Οι Συμιακοί έξαλλοι από χαρά, με γαλανόλευκες, έψαλλαν τον Ύμνο της Ελευθερίας. Την επόμενη ημέρα, όλη η στρατιωτική δύναμη της Σύμης έφυγε για την Ρόδο. Η 8η Μαΐου του  1945 είναι για το ηρωικό νησί της Σύμης για την προσφορά της στο Έθνος και τις θυσίες της, μια επιβράβευση από την ιστορία.

Δυστυχώς όμως, χρειάστηκε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια για την οριστική λύτρωση της Σύμης και των υπολοίπων  νησιών της Δωδεκανήσου.  Και αυτό γιατί, από την  9η Μαΐου 1945,  άρχισε  η Αγγλοκρατία της Δωδεκανήσου, γιατί οι ΄Άγγλοι, επεδίωξαν να κάνουν τα  νησιά επαρχία της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Έγιναν αγώνες άλλης μορφής: συλλαλητήρια, διπλωματία. Στις 31 Μαρτίου του 1947, δηλαδή μετά από δυο περίπου χρόνια, υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης στην Ελλάδα και στις 7 Μαρτίου του 1948 έγινε, τυπικά πλέον και τελετουργικά, η λεγόμενη Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την μητέρα Ελλάδα.

  • 8 Μαΐου 2022: Έφυγε από την ζωή ο συμπατριώτης μας καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Άνθρωπος με την σημαντικότατη προσφορά του ιδιαίτερα στους απανταχού Δωδεκανήσιους

Στη συνέχεια, έγινε μια συζήτηση για την προετοιμασία των προσεχών Δωδεκανησιακών εκδηλώσεων, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα κοινοποιημένο προγραμματισμό. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν:

  • Η ανάγκη μαζικής συμμετοχής στην προσεχή ΓΣ της ΔΙΛΕ, την Πέμπτη 16/5, 7μμ στη Δωδεκανησιακή μας Εστία, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα ουσιαστικής επανεκκίνησης αυτής, η οποία θα συνδράμει σημαντικά στις προσπάθειες καταγραφής, διάσωσης και διάδοσης της Δωδεκανησιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Η εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας μας στο 3ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το διήμερο 16 και 17 Μαΐου 2024, από την αντιπρόεδρο του ΔΣ, φαρμακοποιό κ Κατερίνα Βουρεξάκη.
  • Η σημασία της γνωστοποίησης των θέσεων των Δωδεκανησίων υποψηφίων Ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων, κατά την προγραμματισμένη συνάντηση γνωριμίας με τους Δωδεκανήσιους της Αττικής, την Πέμπτη 23/5, 7μμ στη Δωδεκανησιακή μας Εστία, για την οποία συνάντηση θα σταλεί ανοικτή πρόσκληση στα κόμματα και μέσω των ΜΜΕ.
  • Η προετοιμασία της συνδιοργάνωσης εκδήλωσης επετείου 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Η.Ν. Κάσου στην Αθήνα, το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024.
  • Η προετοιμασία για την πραγματοποίηση ενημερωτικής εσπερίδας με θέμα την αξιοποίηση των παραδοσιακών ανεμομύλων, με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ινστιτούτου Ελληνικών Μύλων και λοιπών φορέων, που έχουν συνάφεια με το θέμα. Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4/6, 7μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).