Το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, οργάνωσε επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στο σημαντικό έργο του πρωτοπόρου της Περιφερειακής Ανάπτυξης του Δωδεκανήσιου Καθηγητή Νίκου Κόνσολα.

Μάνος Νικία Κόνσολας,  +Νίκος Κόνσολας 1932-2023, Ντόρα Ν. Κόνσολα 

Η ημερίδα είχε τίτλο:

«Η συνεισφορά του καθηγητή Νίκου Κόνσολα στην εκπαίδευση, την έρευνα και τις πολιτικές της Περιφερειακής Ανάπτυξης» το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 και ώρα 10:00 π.μ.

Ο καθηγητής Νίκος Κόνσολας υπήρξε καθηγητής της Περιφερειακής Επιστήμης στο Τμήμα Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Τμήματος, επι μακρόν υπεύθυνος των μεταπτυχιακών σπουδών στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Επίσης, υπήρξε μέλος του ΔΣ της ΕΤΒΑ, Πρόεδρος της εταιρίας Βιομηχανικών περιοχών ΒΙΠΕΤΒΑΕ και Πρόεδρος της εταιρίας Ερευνών για το φάρμακο, Φαρμέτρικα Α.Ε.

Τα ερευνητικά πεδία στα οποία συνεισέφερε σημαντικά ο Νίκος Κόνσολας αφορούν:
• την Περιφερειακή Ανάπτυξη,
• την Νησιωτική Ανάπτυξη,
• την Αστική Ανάπτυξη,
• την Βιομηχανική Πολιτική και τις Επιχειρηματικές Υποδομές,
• την Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου εκπόνησε τις μελέτες για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου καθώς και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,
• την Καινοτομία.

Ανέπτυξε συνεργασίες με τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, Βιομηχανίας, Παιδείας, Εμπορικής Ναυτιλίας, Νησιωτικότητας και τις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας και πλήθος Νομών και Δήμων, στους οποίους περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός νησιωτικών Δήμων όπως Ρόδου, Καλύμνου, Λέρου, Νάξου και Αίγινας και νησιωτικών Νομών όπως Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Χίου και Κέρκυρας.

Υπήρξε επικεφαλής ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την Καινοτομία που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως τα προγράμματα RIS, RISE RITTS για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου.

Εκπόνησε επίσης σειρά ερευνητικών έργων για τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως η ΕΤΒΑ, η ΕΑΒ, η ΕΥΔΑΠ και η ΤΕΜΕΣ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν στις εγκαταστάσεις του ΙΠΑ, που ο ίδιος δημιούργησε, μεγάλος αριθμός συνέδρων, μεταξύ των οποίων Καθηγητές Πανεπιστημίου (πάνω από 40 μαθητές του Νίκου Κόνσολα εκλέχθηκαν καθηγητές σε ελληνικά και ξένα ΑΕΙ), ο καθηγητής του Παν/μίου Αιγαίου και βουλευτής Δωδεκανήσου από την Κάρπαθο Μάνος Νικία Κόνσολας, ο καθηγητής και πρόεδρος του Συλλόγου Απ. Καρπαθίων Δρ Γιάννης Καραΐτιανός ο οποίος ήταν και μεταξύ των ομιλητών, η εκδότις της εφημερίδας της Καρπάθου, “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ” Καλλιρρόη Γεωργίου – Μανωλάκη, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του, ερευνητικοί συνεργάτες του, καθώς και πολλοί Δωδεκανήσιοι και εκπρόσωποι Δωδεκανησιακών σωματείων.

Την εκδήλωση έκλεισε η σύζυγος του αειμνήστου Νίκου Κόνσολα, Ντόρα Κόνσολα, συγγραφέας  η οποία με λίγα λόγια ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην παρουσίαση της Ημερίδας και όσους παραβρέθηκαν σε αυτή, προκαλώντας ιδιαίτερη συγκίνηση.