Την τελετή προσφώνησε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος.
Η παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έγινε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας κ. Ιωάννη Αντ. Παναγιωτόπουλο. Ακολούθησαν, η ανάγνωση του Ψηφίσματος και η Επίδοση της περγαμηνής από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη και στη συνέχεια η επίδοση τιμητικής πλακέτας στον τιμώμενο από τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο. Τέλος, εκφωνήθηκε ομιλία από τον τιμώμενο Επίτιμο Καθηγητή κ. Βλάσιο Ιω. Φειδά με τίτλο: «Η σύγχρονη οικουμενική προοπτική της πολυεθνικής ορθοδόξου Διασποράς».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο πρώην Υπουργός και πρώην Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Επίτιμος Καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Σεβαστοί Πατέρες, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Νικόλαος Θωμαΐδης, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής κ. Δημήτρης Καινούργιος και Καθηγητής κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, οι Αντιπρυτάνεις, Καθηγητής κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος και Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητής κ. Δημήτριος Μόσχος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας και Καθηγητής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος (Κατερέλος).
Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, κατά την προσφώνησή του, ανέφερε:
«Παναγιώτατε, Οικουμενικέ Πατριάρχα κ.κ. Βαρθολομαίε,
η παρουσία Σας σήμερα εδώ, στην ιστορική Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου είστε Επίτιμος Διδάκτωρ όλων των Σχολών και των Τμημάτων του, – ο Μόνος που έχει λάβει αυτή τη διάκριση από το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας- μας γεμίζει χαρά και περηφάνια και αποτελεί για μας εξιδιασμένη τιμή και ιδιαίτερη ευλογία.
Επιθυμώ να Σας εκφράσω, Παναγιώτατε, εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών, του Σ.Δ. και της Συγκλήτου, την αγάπη και τον σεβασμό, με τον οποίο περιβάλλουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το πρόσωπό Σας, καθώς δια της διακονίας και των ενεργειών Σας, προβάλλετε την έννοια και την σημασία της Ορθοδοξίας, ενισχύετε τον απανταχού Ελληνισμό και αναδεικνύετε την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.
Στο πρόσωπό σας συμπυκνώνεται όλη η εικόνα ενός εμπνευσμένου ιεράρχη, που με το κήρυγμα και τις ιδέες του μπορεί να εμπνεύσει όχι μόνο το ορθόδοξο ποίμνιο αλλά και κάθε συνάνθρωπό μας. Η πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά Σας, το πολυδιάστατο έργο Σας στην Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο,- έργο με πραγματικά οικουμενικό χαρακτήρα και με όραμα για ένα βιώσιμο μέλλον με βάση τις πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας – Σας καθιστούν στυλοβάτη του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης εν γένει.
Μακαριώτατε, Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Κύριε Ιερώνυμε,
Με ευφρόσυνον χαρά και ιδιαίτερη τιμή σας υποδεχόμαστε εν όψει της σημερινής τελετής στο Πανεπιστήμιό μας γνωρίζοντας ότι αποτελείτε σάρξ εκ της σαρκός μας, ως πτυχιούχος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής μας Σχολής και Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου μας.
Η βαθύτατα πνευματική Σας προσωπικότητα, ο ήπιος λόγος σας και η ευλογία που με αγάπη μας δώσατε την πρώτη ημέρα του ακαδημαϊκού έτους στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου μας, είναι πολύτιμη και μας γεμίζει δύναμη.
Άλλωστε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει διαμορφώσει μια μακρά σχέση με την Εκκλησία. Αυτή η σχέση διαμορφώθηκε από τα πρώτα βήματα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, εν μέρει λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε η Ορθόδοξη Εκκλησία στη διαμόρφωση της Εθνικής ταυτότητας και στην Εκπαίδευση.
Ας μην ξεχνούμε ότι ήταν το ελληνορθόδοξο ήθος μαζί με το εθνικό φρόνημα αποτέλεσαν τη βάση των επαναστατικών κινημάτων των υποδούλων, και βέβαια και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Έτσι οι δυο θεσμοί υπήρξαν από τους βασικούς πυλώνες της συγκρότησης του ελληνικού κράτους, συντελώντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της ελληνοχριστιανικής ταυτότητάς του, όπως διαμορφώθηκε στον 19ο αιώνα, καθώς και στην εξέλιξη της θεολογικής σκέψης στον ορθόδοξο κόσμο.
Η δημιουργία της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, το 1837, – όταν, όπως είναι γνωστό, δεν υπήρχε Θεολογική Σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου σε καμία ορθόδοξη χώρα κατά την ίδια χρονική περίοδο – αποτέλεσε τον καταλύτη για τις στενές σχέσεις ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδας και στο Ίδρυμά μας.
Σε αυτούς τους δυο αιώνες το σύνολο σχεδόν των προσωπικοτήτων που κόσμησαν και κοσμούν την εκκλησιαστική ιεραρχία σπούδασαν στη Θεολογική Σχολή, ενώ σημαντικότατοι ιεράρχες υπήρξαν είτε είναι, έως σήμερα, μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του.
Η παρουσία των δυο λαμπρών ιεραρχών σήμερα ανάμεσά μας, ως σταθερών βάθρων από όπου αντλούμε αισιοδοξία και δύναμη, λαμπρύνει αφενός τη σημερινή τελετή και το Πανεπιστήμιό μας και αφετέρου ενισχύει περαιτέρω την διαχρονική συνεργασία του Ιδρύματός μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, βάσει των προγραμματικών του στόχων.
Στην σημερινή εξάλλου τελετή, προς τιμή του Ομότιμου Καθηγητή Βλάσιου Φειδά, αποτυπώνονται για άλλη μια φορά με εμφατικό τρόπο οι ισχυροί δεσμοί του Πανεπιστημίου μας με τον ιερό θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το σεπτό πρόσωπο του Πατριάρχου του Γένους καθώς και το πνεύμα αγάπης και ομόνοιας με την Εκκλησία της Ελλάδας και το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερη τιμή λόγω της εμβέλειας και του σημαντικού έργου της τιμωμένης προσωπικότητας, και τηρώντας, πάντα, την παράδοση του Ιδρύματός μας να αποδίδουμε τιμές σε προσωπικότητες που έχουν προσφέρει πολλαπλώς στην Επιστήμη, έχουμε σήμερα την ιδιαίτερη χαρά της απόδοσης της ύψιστης τιμής, της ανακήρυξης σε Επίτιμο Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής, κ. Βλάσιου Φειδά.
Η απονομή του τίτλου αποτελεί έναν φόρο τιμής, καθώς ο Καθηγητής Βλάσιος Φειδάς αποτελεί μια εξέχουσα φυσιογνωμία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και μια δεσπόζουσα μορφή στον χώρο της θεολογικής επιστήμης και έρευνας.
Είναι ένας από τους επιφανέστερους θεολόγους της εποχής μας, που εναρμονίζει τη βαθιά γνώση της παράδοσης της Εκκλησίας με την ενσυνείδητη στάση απέναντι στον σύγχρονο κόσμο.
Ο τιμώμενος γεννήθηκε το 1936 στο Κιάτο Κορινθίας. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Δουβλίνου και του Μάντσεστερ και στη συνέχεια στο Ινστιτούτο Εκκλησιαστικού Δικαίου του Στρασβούργου.
Διετέλεσε τακτικός Καθηγητής στην έδρα της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ από το 1975 μέχρι το 2003, από όπου αποχώρησε ως Oμότιμος. Μεταξύ των ετών 1981 και 1983 διετέλεσε Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής.
Δίδαξε, επίσης, στη Θεολογική Σχολή του Μπάλαμαντ του Λιβάνου και στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας στο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης ενώ υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής Θρησκευμάτων στο Υπουργείο Παιδείας και ως Κυβερνητικός Επίτροπος στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.
Ο τιμώμενος είναι ένας εμβληματικός ερευνητής, που εργάζεται μέχρι σήμερα ακατάπαυστα στον χώρο της θεολογικής επιστήμης και έρευνας.
Σε κάθε έκφανση του ερευνητικού και διδακτικού του έργου υπήρξε κορυφαίος.
Καλλιέργησε σε εύρος και βάθος την Εκκλησιαστική Ιστορία, συντάσσοντας πρωτοποριακές μελέτες, οι οποίες άνοιξαν νέους ορίζοντες έρευνας σε διεθνές επίπεδο.
Ο ίδιος καλλιέργησε με εξίσου σημαντικές μελέτες το Κανονικό Δίκαιο, αναδεικνύοντας πολύτιμες πτυχές των εκκλησιαστικών θεσμών, ιδιαιτέρως αυτές που αναφέρονται στη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον εκκλησιαστικό οργανισμό.
Εργάστηκε με πάθος για τη δημιουργία Καταστατικών Χαρτών διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών και άλλων Κανονισμών επιμέρους εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.
Πολύτιμη παραμένει η συμβολή του στην προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας που έλαβε χώρα στην Κρήτη το 2016.
Η συμβολή του στην έρευνα αναδεικνύεται περαιτέρω και από το πλήθος των μαθητών του ανά την Χριστιανική Οικουμένη, τους οποίους κατηύθυνε ως Σύμβουλος Καθηγητής σε διδακτορικές και μεταπτυχιακές μελέτες.
O διακεκριμένος συνάδελφος, καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, που θα ακολουθήσει στο βήμα, θα αναφερθεί εκτενέστερα στο πραγματικά πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα μεγάλο έργο του τιμώμενου και θα μας δώσει εναργέστερη εικόνα για έναν διεθνώς καταξιωμένο επιστήμονα με πληθωρική παρουσία στα μείζονα γεγονότα της σύγχρονης εκκλησιαστικής ζωής στη διαχείριση των οποίων άφησε τη «σφραγίδα» του.
Κ. Φειδά, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας αποδίδει σήμερα την ύψιστη τιμή, εξαίροντας το επιτελούμενο σπουδαίο έργο σας, τον μεγαλόπνοο ζήλο σας και την προσφορά σας προς την ακαδημαϊκή και την εκκλησιαστική κοινότητα, τον οικουμενικό Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.
Εκ μέρους των πρυτανικών αρχών σας συγχαίρω και σας εύχομαι από βάθους καρδίας να συνεχίσετε με την ίδια επιτυχία το πολύτιμο για όλους μας επιστημονικό σας έργο!»
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση ακολούθως: