Το μεσημέρι της Κυριακής 14 Απριλίου παρακολουθήσαμε ένα μεγαλειώδες επεισόδιο αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου, από την καλύτερη και με την μεγαλύτερη ακροαματικότητα τηλεοπτική εκπομπή της ελληνικής λαϊκής παράδοσης με τίτλο «Από Τόπο Σε Τόπο», με αρχισυντάκτη και παρουσιαστή τον κ. Χρήστο Μυλωνά.

Στο 2 ½ ωρών χορταστικότατο από κάθε οπτική γωνία επεισόδιο, προβλήθηκε με τρόπο δομημένο, απολύτως εμπεριστατωμένο και σαφή, η πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Ολύμπου, οι άνθρωποί της, η μακραίωνη ιστορία της, οι βαθιά ριζωμένες θρησκευτικές ρίζες καθώς και οι σπάνιες ομορφιές και τα τοπία της Βόρειας Καρπάθου.

Και δεν θα μπορούσε βέβαια να γίνει κάτι διαφορετικό όταν συντονιστής και μαέστρος σε όλη αυτήν την παραγωγή δεν ήταν άλλος από τον Χρήστο Μυλωνά. Μαζί με τους άξιους συνεργάτες του με προεξάρχοντα τον πολύπειρο σκηνοθέτη της εκπομπής Κο Σπύρο Λαμπρόπουλο, έβγαλαν ένα οπτικοακουστικό αποτέλεσμα που μας κάνει όλους υπερήφανους.

Το ΔΣ της Αδελφότητας οφείλει ένα τεράστιο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Ολυμπιτών Απανταχού στον Χρήστο Μυλωνά για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε σε όλα πραγματικά τα επίπεδα.

Γνωρίσαμε έναν Άνθρωπο οξυδερκή, γλυκομίλητο, καλόκαρδο, δοτικό, με θετική διάθεση και με ζωγραφισμένο το χαμόγελο διαρκώς στα χείλη του. Γνώστης των ελληνικών και θρησκευτικών μας παραδόσεων ο Χρήστος Μυλωνάς με μόρφωση που απορρέει όχι μόνο από τις ποικίλες και σημαντικές πανεπιστημιακές του γνώσεις αλλά και από την πολύχρονη, πολύπλευρη και εντατική μελέτη της εθιμοτυπίας, είναι ότι καλύτερο διαθέτει η χώρα αυτή την στιγμή στην παρουσίαση της πλουσιότατης άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πατά σταθερά στα χνάρια του λαογράφου πατέρα του Παναγιώτη Μυλωνά ως Άξιος συνεχιστής του, αφού κι εκείνος ταύτισε το όνομα του  για δεκαετίες με την μοναδική παρουσίαση και την ανάδειξη της ελληνικής μας παράδοσης,  περιδιαβαίνοντας άοκνα κάθε γωνιά της επικράτειας.

Οι σχέσεις των Ολυμπιτών με την οικογένεια Μυλωνά είναι μακρόχρονες, δυνατές και συμπαγείς σαν το ατσάλι ενώ και με το τελευταίο αυτό επεισόδιο στο οποίο είχαμε την μεγάλη χαρά και τιμή να  συνεργαστούμε πιστεύουμε ότι τις σφραγίσαμε πλέον δια βίου. Τους ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και να συνεχίζουν το εθνικό αυτό λειτούργημα που πανάξια και με περισσή προσήλωση και πίστη επιτελούν.

Το ΔΣ της Δήμητρας θεώρησε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης του εγχειρήματος ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια αφορά αποκλειστικά την ορθή προβολή της Ολύμπου και των εθίμων της, πράγμα που αυτομάτως την καταστούσε να λάβει Πανολυμπίτικη μορφή, με την συμμετοχή φορέων και ατόμων από όλες τις Κοινότητες των Ολυμπιτών.

Για τον λόγο αυτό προσκαλέσαμε να συμμετέχουν τραγουδιστικά, ως οργανοπαίκτες  αλλά  και χορευτικά συμπατριώτες από την Όλυμπο και την παροικία της Ρόδου συνεπικουρούμενοι σαφώς από την μεγάλη μάζα των Ολυμπιτών της Αττικής.

Αφού προηγήθηκαν εξαντλητικές και εντατικές πρόβες, καταλήξαμε στο γύρισμα, το οποίο ήταν ολοήμερο με την συμμετοχή 12 τραγουδιστών, 11 οργανοπαικτών και χορευτικού νεολαίας 32 συνολικά ατόμων. Μεγάλη υποστηρικτή ομάδα άνω των 40 συμπατριωτών συνόδευσε επίσης τους πρωταγωνιστές των γυρισμάτων.

Τραγουδήθηκαν 9 διαφορετικά τραγούδια με βάση την επιλογή που είχε κάνει ο παρουσιαστής μας Χρήστος Μυλωνάς και χορεύτηκαν 7 Ολυμπίτικοι χοροί.

Τον γενικό μουσικοχορευτικό συντονισμό είχε από μεριάς μας ο Γενικός Γραμματέας του σωματείου Γιώργος Αναστασιάδης ενώ τον συντονισμό του χορευτικού η Χαριτίνη Χριστάκου.

Κλείνοντας έχουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε επίσης τους φορείς, τις επιχειρήσεις αλλά και τα πρόσωπα εκείνα που συνέδραμαν  με τον δικό τους τρόπο ώστε να γίνουν και να ολοκληρωθούν τα τηλεοπτικά γυρίσματα του επεισοδίου το οποίο είναι μοναδικά αφιερωμένο στην γενέθλια Ολυμπίτικη γη και την μουσικοχορευτική της παράδοση.

Όλυμπο και Διαφάνι Καρπάθου

  • Το ξενοδοχείο Γλάρος – Διαφάνι Καρπάθου (Ιδιοκτησίας Γιώργου και Άννας Νιοτή) για την δωρεάν διαμονή του τηλεοπτικού συνεργείου.
  • Τα εστιατόρια Ραχάτι – Διαφάνι Καρπάθου (Ιδιοκτησίας Ηλία και Καλλιόπης Παπαηλία), Blue Garden – Όλυμπος Καρπάθου (Ιδιοκτησίας Νίκου Χατζηπαπά), Εστιατόριο Μύλος – Όλυμπος Καρπάθου (Ιδιοκτησίας Βασίλη και Σοφίας Φαρμακίδη), Ταβέρνα Αυλώνα – Αυλώνα Καρπάθου (Ιδιοκτησίας Μιχάλη και Άννας Λεντάκη) για την δωρεάν σίτιση των μελών του συνεργείου.
  • Τον Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου Σαρίας για την δωρεάν διάθεση του πλωτού σκάφους και την μεταφορά του τηλεοπτικού συνεργείου στην νήσο Σαρία και στην περιοχή της Βρουκούντας. Οδηγοί οι κύριοι Γιώργος Πρεάρης και Ντίνος Πρωτόπαπας.
  • Τον λογοτέχνη συμπατριώτη μας Κο Γιώργο Ν. Κανάκη για την συνολική συμβολή του αλλά και για την συνοδεία του συνεργείου στους τόπους των γυρισμάτων στην Βόρεια Κάρπαθο.

Αττική

  • Τον ιδιοκτήτη λεωφορείου Κο Μιχάλη Μπαλασκά για την μεταφορά των χορευτών προς και από το σημείο των τηλεοπτικών γυρισμάτων.

Ρόδο

  • Την Αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου «Η ΒΡΥΚΟΥΣ» για την συνδρομή της στην αποστολή ανδρικών παραδοσιακών φορεσιών.