Στην αρχή του σχολικού έτους 2021 – 2022 ιδρύθηκε εθελοντικά    στο 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ – «ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΙΟ» ομάδα αστρονομίας – αστροφωτογραφίας με  πρωτοβουλία του Παραγυιού Πέτρου του Κων/νου Υποδιευθυντή – Φυσικού, από το Μεσοχώρι Καρπάθου, του Πιπίνου Ηρακλή Φιλόλογου και του Τσιάπου Απόστολου – Βιολόγου.

Σκοπός της ομάδας ήταν και παραμένει η εξοικείωση  των μαθητών με τον εξοπλισμό αστρονομίας – αστροφωτογραφίας, η ανάπτυξη παρατηρησιακών δεξιοτήτων, η κατανόηση της θέσης και κίνησης των ουρανίων σωμάτων κι ο χειρισμός λογισμικού σχετικού με τις παραπάνω δραστηριότητες.

Υπήρχε εξ’ αρχής το όραμα για μετάβαση στο Texas τον Απρίλιο του 2024 προκειμένου να παρατηρηθεί και να καταγραφεί η ολική έκλειψη ηλίου  χωρίς να ανακοινωθεί στους μαθητές παρά μόνο μετά την ένταξη τους στην ομάδα.

Η ομάδα ξεκίνησε αμέσως τη δραστηριοποίηση της παρά το ότι  ακόμα υπήρχαν περιορισμοί λόγω της πανδημίας.

H ομάδα εξελίχθηκε το σχολικό έτος 2022 – 2023 σε όμιλο αστρονομίας -αστροφωτογραφίας  υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Παραγυιού Πέτρου και Πιπίνου Ηρακλή, λόγω της μετάθεσης του κ. Τσιάπου σε άλλο σχολείο, και με τη συμμετοχή και στήριξη του νέου Διευθυντή του Σχολείου κ. Παύλου Κεφαλάκη, Πληροφορικού – Φυσικού.                      

Ο εξοπλισμός του ομίλου παρέχεται από τους εκπαιδευτικούς και περιλαμβάνει ρομποτική ισημερινή στήριξη, ηλιακό τηλεσκόπιο hydrogen-a, τηλεσκόπια διοπτρικά, κατοπτρικά και καταδιοπτρικά.

Τα επιτεύγματα  του ομίλου είναι τα ακόλουθα:

  • (Α) Εκμάθηση χειρισμού ειδικού λογισμικού ηλιακής, σεληνιακής και πλανητικής απεικόνισης.
  • (Β) Εκμάθηση των οπτικών αρχών των τηλεσκοπίων, των ειδών και της χρήσης του καθενός.
  • (Γ) Παρατήρηση και φωτογράφιση ηλιακού δίσκου στο πλαίσιο περιπάτου τον Οκτώβριο του 2021.
  • (Δ) Διαδικτυακή παρατήρηση και φωτογράφιση Δία -Κρόνου τον Νοέμβριο του 2021.
  • (Ε) Παρατήρηση και φωτογράφισης μερικής έκλειψης ηλίου στις 25-10-2022  από την αυλή του σχολείου.
  • (ΣΤ) Παρατήρηση και φωτογράφιση της συνόδου Σελήνης – Άρη – Αφροδίτης στις 21-6-2023.
  • (Η) Παρατήρηση και φωτογράφιση της αντίθεσης του Κρόνου στις 27-8-2023.
  • (Ζ) Παραγωγή από τους μαθητές τελικού φωτογραφικού υλικού ηλιακού δίσκου-πλανητών από όλα τα παραπάνω το οποίο δημοσιεύτηκε σε έγκριτη αστρονομική διαδικτυακή κοινότητα μετ΄ επαίνων.
  • Η συλλογή ανεπεξέργαστων δεδομένων γίνεται από τους εκπαιδευτικούς σε μόνιμη βάση κι εκτός των συναντήσεων του ομίλου κι αντιστοίχως η επεξεργασία κι η παραγωγή υλικού από τους μαθητές είναι συνεχής .

Ο όμιλος έχει προμηθευτεί χώρο σε cloud κι έχει δημιουργήσει ομάδα  στο Viber και το Skype με το όνομα “perasperaadastra”. Επίσης διαθέτει λογαριασμό στη μεγαλύτερη Ελληνική διαδικτυακή κοινότητα Astrovox με το όνομα “Venetokleioadastra”. Διασφαλίζονται έτσι η ανταλλαγή ογκωδών αστρονομικών αρχείων, η επικοινωνία της ομάδας κι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και παρατήρηση.

Επιστέγασμα όλων αυτών των δράσεων υπήρξε η πρόσκληση “Apple- από το Department of Astronomy, University of Texas at Austin να επισκεφθούμε το Austin τον Απρίλιο του 2024, να συμμετάσχουμε σε εκδηλώσεις, να παρατηρήσουμε και να καταγράψουμε την ολική έκλειψη ηλίου που θα συμβεί εκεί την 8 Απριλίου του 2024.

Η πρόσκληση έγινε εφόσον τεκμηριώσαμε την ενασχόληση μας με την αστρονομία και με την ευγενική μεσολάβηση του διακεκριμένου αποφοίτου του σχολείου μας κ. Σόλωνα Τσιμπούκη ο οποίος είναι καθηγητής στο University of Texas at Austin, τον οποίο είχαμε τη χαρά να διδάξουμε στις τάξεις του σχολείου μας. 

Πριν αναφερθούμε εκτενέστερα στην προοπτική μετάβασής μας στο Austin θα θέλαμε να παρουσιάσουμε ένα γεγονός σχετικά με την ποιότητα της δουλειάς στον όμιλο.

Στα τα τέλη του Αυγούστου του τρέχοντος έτους επικοινώνησε  μαζί μας με δική της πρωτοβουλία η διακεκριμένη αστροφυσικός κ. Ελένη Χατζηχρήστου. Κατά την επικοινωνία της εξέφρασε τη μεγάλη της ευαρέσκεια  για την αξιοπιστία κι εν γένει ποιότητα των παρουσιάσεων μας προς τους μαθητές του ομίλου.

Η κ. Χατζηχρήστου είδε στο διαδίκτυο την παρουσίαση της συνόδου Σελήνης – Αφροδίτης – Άρη  στις 21-6-2023 κι αξιολόγησε την προσπάθεια μας.

Πιστεύαμε ότι η επίσκεψη μας στο University of Texas at Austin θα ήταν ένα γεγονός – σταθμός για την ελληνική δημόσια εκπαίδευση.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ενός δημόσιου λυκείου σε μία παραμεθόριο περιοχή, χωρίς μισθολογικό ή βαθμολογικό αντίστοιχα κίνητρο, δούλεψαν με μεθοδικότητα,  υπομονή κι επιμονή πείθοντας ένα ακαδημαΪκό ίδρυμα παγκόσμιας εμβέλειας  ότι αξίζουν την τιμή της πρόσκλησης τους.

Σημειωτέον ότι η πρόσκληση ξεκαθαρίζει ότι το λύκειο μας θα συμμετάσχει στις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις για την ολική έκλειψη ηλίου στις 8-4-2023 και δε θα είμαστε απλώς παρατηρητές. Είναι μία τεκμηρίωση του τεράστιου εκπαιδευτικού δυναμικού            που διαθέτουν τα δημόσια σχολεία.

Είναι επιπροσθέτως ένας βαρύνων τίτλος τιμής για το «Βενετόκλειο» και μία ευκαιρία ανάδειξης του ονόματος της Ρόδου.

Η αστρονομία είναι μία τεράστιων ωφελειών ενασχόληση για τους μαθητές. Τους απομακρύνει από κυρίαρχα ψευδοεπιστημονικά μυθεύματα περί ζωδίων και παρόμοια, τους επιτρέπει να κατανοήσουν τη θέση τους στον κόσμο, < τους εξοικειώνει με την κοσμική κλίμακα και «ιντριγκάρει» διαρκώς το πνεύμα τους με τα μαγευτικά μεγάλα ερωτήματα που δημιουργεί.
Η μετάβαση μας στο Department of Astronomy, University of Texas at Austin είμασταν βέβαιοι ότι θα τους φέρει σε άμεση επαφή με ένα χώρο που βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία των ερευνών ειδικά για το νεαρό Σύμπαν , θα τους επιτρέψει να συνομιλήσουν με κορυφαίους ειδικούς του πλανήτη πάνω σε αστρονομικά ζητήματα και να επισκεφθούν εγκαταστάσεις όπου υφίσταται η αιχμή της τεχνολογίας στην έρευνα του διαστήματος. Ταυτόχρονα, θα παρουσιάσουν την, ασυνήθη για τα δεδομένα ενός δημόσιου σχολείου, ενασχόλησή τους με τους τομείς της αστρονομίας – αστροφωτογραφίας σε διεθνές ακροατήριο που θα έχει συρρεύσει εκεί με την ευκαιρία της Great American Eclipse 2024.

Επιπλέον, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη επαφές με μέλη της ελληνοκυπριακής κοινότητας διδασκόντων στο University of Texas at Austin, σκοπεύαμε να φέρουμε σε επαφή με τους μαθητές μας με τους επιστήμονες αυτούς ώστε να έχουν ένα είδος άμεσου, βιωματικού επαγγελματικού προσανατολισμού.      

Τέλος από μέρους μας υπήρξε και η επιδίωξη εγκατάστασης μίας μόνιμης σχέσης με το University of Texas ώστε να έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον να δεχόμαστε διαδικτυακά ενημερωτικά μαθήματα και να συμμετέχουμε  σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και τέλος να έρθουμε σε επαφή με ένα δραστήριο και ακμαίο τμήμα της ομογένειας, τους Έλληνες του Austin όπου δεσπόζουν Ροδίτες, συμπατριώτες μας.

Πάνω απ όλα όμως, η πρόσκληση που εστάλη στο σχολείο μας είναι επίτευγμα ενός δημόσιου σχολείου. Η συγκρότηση του ομίλου αστρονομίας έγινε χωρίς κριτήρια οικονομικής ισχύος, καταγωγής, αναγνωρισιμότητας.  Έγινε με μόνο κριτήριο την επίδειξη επιστημονικού ενδιαφέροντος  από τους μαθητές.

 

Το Βενετόκλειο, ένα σχολείο με κεφαλαιώδη συμβολή σε εθνικά θέματα στο παρελθόν, πρωτοπορεί και στον 21ο αιώνα, καινοτομώντας, τολμώντας, μη επαναπαυόμενο, με μόνο του μέλημα να προσφέρει τις  βέλτιστες εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε όλους αλλά κι εμπειρίες ζωής.

Έτσι μετά από τεράστιες προσπάθειες του Διευθυντή του σχολείου κ. Παύλου Κεφαλάκη και των συνοδών καθηγητών Παραγυιού Πέτρου, Πιπίνου Ηρακλή και Κρητικού Μαίρης που απευθύνθηκαν σε επιχειρηματίες  και φορείς, τους οποίους σύντομα το σχολείο θα τιμήσει      και θα τους δημοσιοποιήσει ονομαστικά, συγκεντρώθηκε ένα μεγάλο ποσό, που μαζί με την δική μας συμβολή, έκανε το όνειρο πραγματικότητα και μία ομάδα 11 μαθητριών, 1 μαθητή δύο ανδρών εκπαιδευτικών και μίας γυναίκας εκπαιδευτικού αναχώρησε για το Ώστιν στις 04 – 04 – 2024 για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε δηλαδή επίσκεψη στο nasa spaces center στο Χιούστον, επίσκεψη στα σημαντικά ιστορικά και τουριστικά αξιοθέατα της πόλης του Ώστιν, επίσκεψη στο μουσείο και στο Καπιτώλιο του Ώστιν, συνάντηση με κορυφαίους έλληνες επιστήμονες, παρακολούθηση της ολικής έκλειψης ηλίου και τέλος επίσκεψη και ξενάγηση από κορυφαίους καθηγητές στο τμήμα Μηχανικών Αεροναυπηγικής και Αεροδιαστημικής στο πανεπιστήμιο του Ώστιν. 

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα παιδιά, απεκόμησαν εμπειρίες, και το μυαλό τους όταν γύρισαν ήταν σίγουρα πιο ανοιχτό σε σκέψεις, ιδέες και γνώσεις ώστε να τις μεταδώσουν με την επιστροφή τους στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες τους. 

Κλείνοντας πρέπει να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους ομογενείς στο ΄Ώστιν που μας φιλοξένησαν στα σπίτια τους, τακτοποίησαν τις μετακινήσεις μας και κανόνισαν τη διατροφή μας γιατί χωρίς τη συμβολή τους πάλι το ταξίδι δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, ενέργειες που δείχνουν την αγάπη  με την οποία μας περιέβαλαν για την οποία θα είμαστε ευγνώμονες για πάντα. 

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Ηλία Τομάζο καθηγητή πανεπιστημίου τουCONNECTICUT ο οποίος μόλις έμαθε για την προσπάθεια μας ενεργοποιήθηκε και συνέβαλλε τα μέγιστα με τις ενέργειες του, με τον οποίο το σχολείο βρίσκεται πλέον σε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας για νέες και πρωτοποριακές δράσεις  στο μέλλον.                                

Ο Διευθυντής

Παύλος Ν. Κεφαλάκης