Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, γεννηθείς το 1782 και πεσών στο πεδίο της μάχης το 1827, αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα ηρωισμού κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Έχοντας γεννηθεί στην Ήπειρο, ο Καραϊσκάκης διακρίθηκε για το θάρρος, τις στρατηγικές του δεξιότητες και την ικανότητα του να καθοδηγεί τους συντρόφους του σε σημαντικές νίκες.

Μολονότι δεν ήταν μορφωμένος άνθρωπος, η στρατιωτική εμπειρία που απέκτησε μέσω αμέτρητων μαχών κατέστησε τον Καραϊσκάκη ένα συμβολικό πρόσωπο της ελληνικής επανάστασης.

Η αμυντική του δράση στο Μεσολόγγι και οι επιτυχίες του στην Κεντρική Ελλάδα έχουν καθιερώσει το όνομα του στη μνήμη του ελληνικού λαού ως σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας και αντίστασης.

Η ζωή του έλαβε τέλος κατά τη διάρκεια της Μάχης του Φαλήρου το 1827, ελάχιστα πριν την περάτωση του αγώνα για την ελευθερία και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους.

Οι προσπάθειες, η γενναιότητα και οι θυσίες του Καραϊσκάκη αποτελούν ακόμη πηγή έμπνευσης, με το όνομά του να τιμάται ως ένας από τους ένδοξους ήρωες της ελληνικής ιστορίας.