Με όραμα, σχέδιο, οργάνωση και διάθεση μπορούμε να πετύχουμε την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαιδευτικής αγωγής και της λειτουργίας του Σχολείου.  

Στο Σχολείο μας με την υπ’ αριθμ. Φ.7/ΦΜ/98404/Δ1 ΦΕΚ 4215/Β/10-08-2022 Υπουργική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, τους γονείς και κατ’ επέκταση την τοπική κοινωνία δημιουργήσαμε και λειτούργησαν τρείς (3) Εκπαιδευτικοί Όμιλοι το σχολικό Έτος 2022-2023.

Η παρουσίαση των δύο εκ των τριών Ομίλων θα γίνει στο Πολιτιστικό κέντρο “Κονάκι” που παραχώρησε ο Δήμος Καρπάθου στις 14/5/2023 ώρα 11:00 με τη συμμετοχή των γονιών, των εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας του Νησιού.

Συγκεκριμένα:

ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ με υπεύθυνους Καθηγητές την κ. Γεωργία Σεβδαλή ΠΕ80 και τον κ. Ιωάννη Τσαγκατάκη ΠΕ04.02.

Οι μαθητές συγκέντρωσαν παραδοσιακές Συνταγές της Καρπάθου οι οποίες εκτελούνταν κατά το εβδομαδιαίο μενού στην κάθε οικογένεια των μαθητών που συμμετείχαν στον Όμιλο.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι μαθητές παρουσίαζαν τις συνταγές που εκτέλεσαν στο σπίτι και έφερναν αντίστοιχες φωτογραφίες από κάθε παραδοσιακό φαγητό. Οι μαθητές έφερναν παραδοσιακές συνταγές που μοιράζονταν στους υπόλοιπους μαθητές του Ομίλου. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι μαθητές διδάχθηκαν τη διατροφική αξία των συστατικών κάθε φαγητού. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν συνδέονταν αντίστοιχα με αυτά που παράγει ο τόπος κάθε εποχή.

Αναπτύχθηκε η ομαδικότητα, οι μαθητές λειτούργησαν ως ερευνητές και ήρθαν σε επαφή με την παραδοσιακή γαστρονομία της Καρπάθου.

OΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΗΓΑΔΙΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Καθηγήτρια Μουσικής του σχολείου κ. Χρυσάνθη Αυλωνίτου ΠΕ79.01.

Μέσω του Ομίλου “Μαθητική Ορχήστρα” επιτεύχθηκε η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, η καλλιέργεια ενδιαφερόντων και κλίσεων, η ενθάρρυνση δημιουργικής απασχόλησης και ελεύθερης έκφρασης καθώς και η ψυχαγωγία των μαθητών.

Στον Όμιλο συμμετείχαν 7 μαθητές του Γυμνασίου Πηγαδίων και από τις τρεις τάξης του σχολείου. Όλοι οι μαθητές διδάχθηκαν θεωρία Μουσικής (νότες και ρυθμικές αξίες), Φλογέρα και Μεταλλόφωνο. Διδάχθηκαν επίσης την έννοια του “Κανόνα” στη Μουσική και έπαιξαν τραγούδια Ευρωπαϊκής Μουσικής και τραγούδια εορταστικά με τις φλογέρες και τα Μεταλλόφωνα.

Αναπτύχθηκε η συνεργασία μεταξύ των μαθητών και ήρθαν σε επαφή με την Παραδοσιακή μουσική διαφόρων περιοχών της Ελλάδας.

Οι μαθητές θα παρουσίασουν 3 παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Κρήτη, Θράκη και Μακεδονία).

Στο τέλος της παρουσίασης θα δοθούν στους μαθητές που συμμετείχαν Έπαινοι από την Υπεύθυνη εκπαιδευτικό Μουσικής του Ομίλου για την συμμετοχή και την προσπάθεια που κατέβαλαν με επιτυχία όλη τη σχολική χρονιά.

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή του σχολείου κ. Μηνά Κουρουμπλάκη για την υποστήριξη και την άμεση ανταπόκριση του με την αγορά Μουσικών Οργάνων για τις ανάγκες του Ομίλου καθώς και τους γονείς των μαθητών για τη συνεργασία.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ:

  1. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α1 (ΦΛΟΓΕΡΑ)
  2. ΚΟΥΤΣΟΝΟΥΡΗ ΕΥΔΟΚΙΑ Γ1 (ΦΛΟΓΕΡΑ-ΑΡΜΟΝΙΟ)
  3. ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ Α1 (ΦΛΟΓΕΡΑ)
  4. ΛΟΥΠΗ ΒΕΝΕΤΙΑ Α1 (ΠΙΑΝΟ-ΦΛΟΓΕΡΑ)
  5. ΜΑΓΙΑΦΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Β1 (ΤΟΥΜΠΕΡΛΕΚΙ)
  6. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α2 (ΚΙΘΑΡΑ)
  7. ΠΡΟΒΙΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α2 (ΚΙΘΑΡΑ)

ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΕ79.01
ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ04.02
ΣΕΒΔΑΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Π80