21 Μαρτίου συμβολίζει την αρχή της Άνοιξης και συμπίπτει με την «Εαρινή Ισημερία». Είναι διακηρυγμένη από τον ΟΗΕ «Διεθνής Ημέρα Δασών». Η επόμενη (22/3), είναι «Παγκόσμια Ημέρα Νερού», επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με τα δάση.

Οι δασικές εκτάσεις στη χώρα μας προστατεύονται από αυστηρό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Παράλληλα όμως κινδυνεύουν από τη συνεχή επέκταση της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στο νησί μας οι πιέσεις προέρχονται κυρίως από παράνομες αποψιλώσεις, με φόντο τις τεράστιες υπεραξίες που δημιουργεί η τουριστική ανάπτυξη, και από δασικές πυρκαγιές.

Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου κάνουμε έκκληση στους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες πέραν των συνήθων οδηγιών Πολιτικής Προστασίας.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρπάθου (ΠΚΚ), επιτελεί στο ακέραιο το καθήκον του και έχει αποτρέψει δεκάδες πυρκαγιές. 

Πριν δύο χρόνια ανταποκρίθηκε στις προτροπές μας. Έδωσε αυστηρές οδηγίες σε εκκλησιαστικές και αθλητικές επιτροπές που διαθέτουν προαύλια εκκλησιών και γήπεδα για κοινωνικές/αθλητικές εκδηλώσεις, να μην επιτρέπουν χρήση πυροτεχνημάτων.

Επίσης έθεσε προ των ευθυνών τους επώνυμους τελετάρχες που τα διαθέτουν και τα χρησιμοποιούν. Παροτρύνουμε το ΠΚΚ να δράσει και πάλι προληπτικά.

Υποστηρίζουμε την αναβάθμιση του ΠΚΚ σε Πυροσβεστικό Σταθμό. Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν χρέος να το θέσουν ως καθολικό αίτημα της Καρπάθου στο Πυροσβεστικό Σώμα και στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια.

Υπάρχουν τέλος οι εθελοντές. Ατομικά και συλλογικά, πολλά χρόνια τώρα, εργάζονται αθόρυβα για την προστασία των δασών. Μαζεύουν πλαστικά και σκουπίδια, καθαρίζουν παράνομες χωματερές, κλαδεύουν χαμηλά κλαδιά πεύκων. Πάντα σε συνεννόηση με τις αρχές.

Ατομική ευθύνη για το περιβάλλον έχουν όλοι οι πολίτες. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν.

Όσοι είμαστε ταγμένοι σ’ αυτό το σκοπό θα συνεχίσουμε με την ίδια πίστη.

Μιχάλης Μικρός-Μικροπανδρεμένος
Χημικός ΕΚΠΑ