Με μια λαμπερή εκδήλωση η ελληνική κοινότητα του Μέριλαντ συγκεντρώθηκε για να γιορτάσει την 75η επέτειο από την Ενωση των Δωδεκανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα, η οποία φέτος συνέπεσε με τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5  Μαρτίου με τους παρευρισκόμενους να τηρούν ενός λεπτού σιγή και να προσεύχονται για όσους έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Ελληνικής και της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλαν και οι συμπρόεδροι της Ελληνικής Ομάδας στο Κογκρέσο, βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Κρις Πάπας.

Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην ελληνική συνοικία στη Βαλτιμόρη, περισσότεροι από 300 καλεσμένοι παρακολούθησαν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς από τα Δωδεκάνησα, καθώς και παραδοσιακά πιάτα και παρουσιάσεις από ειδικούς καλεσμένους.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι μαθητές του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου που απήγγειλαν τον Ύμνο της Δωδεκανήσου, το Βασιλικό Διάταγμα και ποιήματα για την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, καθώς και τα χορευτικά «Pan Hellenic», «Golden Coins», «Αναγέννηση Ολύμπου» του Συλλόγου Καρπαθίων και του Ροδιακού Συλλόγου «Διαγόρας» που χόρεψαν τοπικούς χορούς των νησιών, με τη συνοδεία των ταλαντούχων μουσικών Αντώνη Γιωργάκη στη λύρα και Βασίλη Βασιλιάδη στο λαούτο.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ και διοργανωτής της εκδήλωσης, Γεώργιος Κομνηνός, αναφέρθηκε στην σημασία της επετείου, στέλνοντας ηχηρά πολιτικά μηνύματα. Όπως σημείωσε, «τα Δωδεκάνησα αντιπροσωπεύουν όχι μόνο ένα ζωτικό συστατικό του πολιτιστικού ιστού της Ελλάδας, αλλά αυτό το σύμπλεγμα υπέροχων, ειδυλλιακών νησιών του Αιγαίου βρίσκεται στην άκρη του παγκόσμιου αποτυπώματος της Δυτικής Δημοκρατίας.

Το να γιορτάζουμε την ελευθερία και την ένωσή τους με τη Μητέρα Ελλάδα, σημαίνει ότι γιορτάζουμε τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομείται η κοινωνία μας. Η κυριαρχία των Δωδεκανήσων, αν και δεν αμφισβητείται στη νομοταγή διεθνή κοινότητα, παραμένει τραγικά αμφισβητούμενη από την Τουρκία – μια χώρα με επικεφαλής έναν βάναυσο αυταρχικό ηγέτη που έχει συμφιλιωθεί με τη Ρωσία και έχει αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις κατά του Πούτιν και των ολιγαρχών του στον απόηχο της ωμής, απρόκλητης εισβολής στην Ουκρανία.

Είμαστε εδώ ως Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής για να τιμήσουμε την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας, αλλά και ως πατριώτες αυτού του Μεγάλου Έθνους, ενωμένοι πάνω στην ευγνωμοσύνη μας και ενωμένοι πάνω στην ακλόνητη αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τις αξίες του ελληνισμού τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η αναπληρώτρια Επικεφαλής της Πρεσβείας της Κύπρου στις ΗΠΑ, Μαρία Σαββίδου, ο Κύπριος πρόξενος, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας, Συνταγματάρχης, Παναγιώτης Βλαχόπουλος, καθώς και ο Κύπριος ΑΚΑΜ, Συνταγματάρχης, Γιώργος Ιωάννου. Επιπλέον, την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Ναυτικός Ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας, Πλοίαρχος Νικόλαος Λαζάκης, και ο Ακόλουθος της Πολεμικής Αεροπορίας, Σμήναρχος Ιωάννης Μαρκάκης.

Φλογερό Μήνυμα για Αξία της Ελευθερίας και την «Ανάσταση» των Δωδεκανήσων από τον Επίσκοπο Μηδείας

Με ιδιαίτερη θέρμη και ενθουσιασμό έγινε δεκτός από τους Δωδεκανήσιους, και ιδιαίτερα τους συμπατριώτες του Ροδίτες, ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος.

Λίγο πριν την εκδήλωση είχε χοροστατήσει κατά τον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας μετ’ Αρτοκλασίας, -με συλλειτουργούς τον προϊστάμενο της κοινότητας π. Γεώργιο Οικονόμου και τον διάκονο Κωνσταντίνο Λουκά- τελώντας και το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων για την ελευθερία της πατρίδας. Στο μήνυμα του αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο της ιταλοκρατείας και στα προσωπικά βιώματα που του μετέφεραν οι παππούδες του.

«Ευχαριστώ όλους που συνέβαλαν για να γίνει αυτή η λαμπρή εκδήλωση και εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, του οποίου μετάφερα τις ευχές και την ευλογία. Κατάγομαι από τη Ρόδο που είναι η πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου και ακόμα έχω στη μνήμη τις ιστορίες των παππούδων μου οι οποίοι μου μετέφεραν την ιστορική κατάσταση από την περίοδο της ιταλοκρατείας και όπως ξέρουμε όλοι αυτές οι μνήμες δεν σβήνονται εύκολα από την καρδιά των ανθρώπων.

Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν παραμύθια των παππούδων αλλά ήταν ένα προσωπικό βίωμα και ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να ανήκω σε αυτή τη γενιά που είχε αυτούς τους υπέροχους ήρωες παππούδες που έζησαν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στην ιστορία της Δωδεκανήσου και κατάφεραν να παραμείνουν ακλόνητοι στη πίστη τους χωρίς ποτέ να εγκαταλείψουν τα ιερά και τα όσια της φυλής των Ελλήνων».

Greeknewsusa.com

Βαλτιμόρη – του Πέτρου Κασφίκη

Φωτογραφίες: Άγιος Νικόλαος Βαλτιμόρης/ π. Γεώργιος Οικονόμου