Λένε πως, σαν οι καπετάνιοι χαράντζουν μνιά άγνωστη πορεία, στην ρότα τους δεν κοιτάντζου ποτέ πίσω… Δεξιά, ντζερβά κι ομπρός!!!
Τέλη δεκαετίας του 1950… Καρδάμυλα Χίου…
Η κυρά Μαρία η Καπετάνισσα , όπως την φωνάζουν όλοι στο χωριό, γεννά το δεύτερο από τα τρία της παιδιά!!!

Ο καπετάν Παναγιώτης ο Γραίγος, ο άντρας της, όλες αυτές τις μέρες είναι ανήσυχος … Το τρεχαντήρι του είναι δεμένο στον Μπεραία και περιμένει να φορτώσει…

Δεν βλέπει την ώρα και την στιγμή να λύσει τους κάβους να ανοίξει τα πανιά και να “πετάξει”… στο νησί του , στο αρχοντικό του και στην γυναίκα του !!!
Η Καπετάνισσα με ένα πόνο και με την βοήθεια της Λενίτσας της μαμής , μακρινή συγγενής του καπετάνιου , που ήρθε μαξούς από την Ομηρούπολη , φέρνει στον κόσμο ένα υγιέστατο ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ !!!

+Γιάννης Γραίγος

Ένα γλυκό χαμογελαστό προσωπάκι βλέπει το φως του Ζωοδότη Ήλιου και μοσκομυρίζει τον Χιώτικο αέρα με την ξεχωριστή μυρωδιά από το μαστίχι …

Μάταια νεμένου οι γείτονες το πρώτο κλάμα του μωρού… Εκείνο το μωρό, μόνο χαμογελά !!!
Μετά από δυό μέρες, ήρθε κι ο Καπετάνιος.

Πριν ακόμα φτάσει σπίτι του, έκατσε να κεράσει τους φίλους του στο καφενείο και έμαθε τα πάντα …

Καπετάνιο, να τον χαίρεσαι !!! Γιός είναι μωρέ; να λέει και να γελούν και τ΄αφτιά του!!!

Καπετάνιο, ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ το παιδί, δεν κλαίει καθόλου …μόνο γελά!!!

Έ αυτό σίγουρα το πήρε από την Καπετάνισσα , να συμπληρώνει γελώντας!!!

Να είναι ΚΑΛΟΤΥΧΟΣ , έχει πλουμιστά μάκια!! Κι αυτό από την Καπετάνισσα το πήρε !!!

Είναι δυνατός σαν Ταύρος …Τον έπιασα λίγο , μου έσφιξε το δάχτυλο και από λίο να μου το σπάσει…

Έ , την δύναμη σίγουρα την επήρε από μένα !!! να ξαναλέει γεμάτος ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ !!!

******************

Ο Γιάννης , μεγάλωσε!!! Μόλις τελείωσε το Σχολειό ήρθε το πρώτο “χαστούκι … “ με τον χαμό του Πατέρα του ... Το νερό όμως είχε μπεί στο αυλάκι …Είχε μαγευτεί από τις ιστορίες για την Θάλασσα … Λίγο πιό Βόρεια από την παραλία Πάρπαντα , είχε ένα εκκλησάκι , Τον Ταξιάρχη !!! Εκεί βρήκε παρηγοριά … Από μικρός , παιδί του Δημοτικού ακόμα , όποτε είχε χρόνο , έτρεχε μέχρι τούτο το ξωκλήσι , κι αφού άναβε το καντήλι και θύμιαζε τις εικόνες , ανέαιννε στον κοντινό λόφο και κοιτούσε το Αιγαίο Πέλαγος !!! Ώρες ατέλειωτες κοιτούσε τα καράβια να ανεβοκατεβαίνουν από τον Βόσπορο κι ονειρευόταν …

Ο δρόμος προς την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Χίου, ήταν ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ!!!

Τα λιμάνια του κόσμου τον περίμεναν από καιρό… Οι πορείες ήταν ήδη χαραγμένες!!!

Σε όποιο λιμάνι κι αν πήγε μόνο φίλους άφηνε πίσω του … Πάντα γελαστός και μετρημένος!!! Να ΒΟΗΘΗΣΕΙ όπως μπορούσε γνωστούς και άγνωστους …Να συμβουλέψει τους νέους για τις ξέρες .. τις αρμυρές κατηφόρες .. και τις πονηρές Σειρήνες.. Να δίνει …Μόνο να δίνει ήξερε… Ο καπετάν Γιάννης , είναι το παλληκάρι που όλοι οι γονείς θα θέλαν για παιδί τους !!!Μέχρι που βαρέθηκε τα μακρινά μπάρκα και αποφάσισε να κάνει οικογένεια .

Στάθηκε τυχερός γιατί η Μοίρα του έγραφε να συναντήσει το δικό του Απάνεμο Λιμάνι !!! Την Σοφία του … και να ρίξει άγκυρα στο νησί του Κλεόβουλου και της Καλλιπάτηρας …
Τώρα τα μπάρκα ήταν κοντινά και γρήγορα … Με το Δελφίνι ΑΙΓΛΗ , όργωνε τις δικές μας ήμερες Θάλασσες και έδινε χαρά και ΕΛΠΙΔΑ στα κοντινά νησιά , και στα απέναντι παράλια …
Ο καπετάν Γιάννης έχει καταγωγή από τα Καρδάμυλα της Χίου αλλά και από την Όλυμπο , το Διαφάνι και την ξεχωριστή οικογένεια των Λιορεΐσηδων!!!

Έτσι με την Σοφία εκτός από το ότι έχουν πολλά κοινά , συναντά και τις άλλες του μισές ρίζες !!! Είναι και οι δυό τους ΔΟΤΙΚΟΙ , ΚΑΛΟΚΑΡΔΟΙ , ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΟΙ , ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΙ και ΠΡΟΣΧΑΡΟΙ !!! Ταιριάζουν στο ΗΘΟΣ και στις ΑΞΙΕΣ και φέρνουν στον κόσμο δυό καλά παιδιά!!!

Την Ευαγγελία και τον Παναγιώτη!!!

Αγαπητή μας Ευαγγελία … αγαπητέ μας Παναγιώτη…

Έχετε την ΤΥΧΗ να έχετε ξεχωριστούς γονείς … Να σας πούμε ξανά για την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ κληρονομιά που μπορεί να αφήσει ένας γονιός στα παιδιά του … Αυτήν , εκτός όλων των άλλων … που σας άφησε ο δικός σας Πατέρας …

Την ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ !!! Δεν είναι όλοι τόσο ΤΥΧΕΡΟΙ και τόσο ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ όσο εσείς

Να θυμάστε τα λόγια του, να του μιλάτε ...Θα σας ακούει και θα σας ΠΡΟΣΕΧΕΙ από κεί ΨΗΛΑ … Και σύ Βαγγελιώ , σαν ταιριάσεις την Λύρα σου , να παίζεις τα τραγούδια και τους σκοπούς που του αρέσουν …Κι όταν τα παίζεις να κοιτάς ΨΗΛΑ …είμαι σίγουρος πως θα τον δείς να χαίρεται και να κερνά γλυκό κρασί , γνωστούς και φίλους !!!

Ο Πανδαμάτωρ Χρόνος …Αυτός λένε είναι ο γιατρός …

**************************

… Λένε πως , σαν οι καπετάνιοι χαράντζουν μνια άγνωστη πορεία , στην ρότα τους δεν κοιτάντζου ποτέ πίσω… Δεξιά , ντζερβά κι ομπρός !!!

Καπετάν Γιάννη, πίσω σου αφήνεις μόνο ΑΓΑΠΗ, όχι μόνο για την οικογένεια σου, αλλά και για όλους εμάς τους ΤΥΧΕΡΟΥΣ που σε γνωρίσαμε από κοντά!!!

…Ομπρός σου σε περιμένει ένα μικρό μουράγιο … Σε νεμένουν ο Πατέρας σου που τον έχασες πολύ νωρίς …και η Καπετάνισσα η Μαρία, η Μητέρα σου, που σε καμάρωνε και γεμάτη ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ φώναζε να το μάθουν όλοι .

Ο καπετάν Γιάννης μωρέ , είναι δικό μου παιδί !!!

Πιό πέρα , θα στέκεται ένας άλλος καπετάνιος της ζωής και της Θάλασσας , που έφυγε και κείνος πρόωρα …

Ο καπετάν Νικόλας, ο πεθερός σου …

Θα κρατά στα χέρια του ένα καλάθι , γεμάτο ξυλικόπιτες με μέλι από την Σαρία , για να σε ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΙ … Το πόσο σ΄αγαπά , θα το καταλάβεις από την πρώτη στιμνή… Σε περιμένει πώς και πώς …να πηαίννετε μαντζί ψάρεμα !!!

Εκείνος θα σου δείχνει τα μέρη κι εσύ θα κουμανταίρεις τα ρεστράτσα .. του Καρπάθιου …

Λίγο πιό πίσω , σε περιμένουν κι άλλοι πολλοί …Οι φίλοι που έκανες από κάθε λιμάνι του Κόσμου , που έδεσες κάβους … Βλέπεις, οι καλοί δεν ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΤΕ !!!

Καπετάν Γιάννη ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ … Τούτο το στερνό μπάρκο.. σε πάει στον Τρίστομο … του Παραδείσου !!! Μια μέρα όλοι, εκεί στο εκκλησάκι του Πανορμίτη – Ταξιάρχη θα συναντηθούμε … Πάρε πολλούς χαιρετισμούς σε συγγενείς και φίλους !!!

Μην τους πεις πολλές αλήθειες …

****************
****************

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Αδελφότητας “ΒΡΥΚΟΥΣ” εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην σύζυγο , στα παιδιά , καθώς και σε όλους τους συγγενείς…

Αποχαιρετώντας σε για το αιώνιο ταξίδι , αποφασίσαμε :

1) Να παρευρεθούμε στην εξόδιο ακολουθία.

2) Να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά σου και

3) Να καταθέσουμε στεφάνι .

Ας είναι ελαφρύ το φιλόξενο χώμα της Ρόδου μας , που θα σε σκεπάσει …

ΚΑΛΟΣΤΡΑΤΙΑ και ΑΙΩΝΙΑ σου ή ΜΝΗΜΗ , αγαπητέ καπετάν Γιάννη …