Αγαπητοί συμπολίτες,

Από την θέση του προέδρου της ΚΟΔΕΔΗΚ, αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να σας γνωστοποιήσω τα κάτωθι:

Στις 29 Νοεμβρίου του 2022 ο Δήμος της Η.Ν Κάσου και η ΚΟ.ΔΕ.ΔΗ.Κ με δημόσια ανακοίνωση και μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωσε τους δημότες ότι ξεκινά άμεσα η καταγραφή των παλαιών βοτσαλωτών του νησιού που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο κτηρίων, οικιών και ναών.

 Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
Το έργο της καταγραφής, μου ανατέθηκε ομόφωνα.
Στην ανακοίνωση κλήθηκαν οι Κασιώτες να διευκολύνουν το έργο του Δήμου και να παράσχουν κάθε πληροφορία που θα βοηθήσει στον εντοπισμό τους.
Δυστυχώς σήμερα είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσω ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αρβανιτοχωρίου χωρίς καμιά ενημέρωση προς το Δήμο και αδιαφορώντας για τις οδηγίες που δόθηκαν αρμοδίως, προχώρησε στην αποξήλωση του βοτσαλωτού που υπήρχε στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου του οικισμού.
Το συγκεκριμένο βοτσαλωτό είχε ήδη καταγραφεί και ήταν ένα από τα παλαιότερα του νησιού δεδομένου ότι, από εκτιμήσεις η κατασκευή του χρονολογείτο στις αρχές του 20ου αιώνα.
Μόλις πληροφορήθηκα το συμβάν πήρα την πρωτοβουλία και διενήργησα αυτοψία συνοδευόμενος από το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών.
Παρόντα ήταν και δύο από τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής. Κατά την αυτοψία αποτυπώθηκε, ενώπιον όλων, σε φωτογραφίες, η εικόνα του προαύλιου χώρου του Ιερού Ναού προκειμένου να ενημερωθεί η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων.
Για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις παρακαλούνται, οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές, οι ιδιοκτήτες και οι επιβλέποντες των χώρων αυτών όπως ενημερώνουν από εδώ και στο εξής το Δήμο και την ΚΟ.ΔΕ.ΔΗ.Κ για κάθε ενέργεια που σχεδιάζεται και αποσκοπεί στη συντήρησή τους έτσι ώστε, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, να δίνονται κατευθυντήριες γραμμές με σκοπό τη διατήρηση του πολιτιστικού μας αποτυπώματος.
Με κάθε ειλικρίνεια και σεβασμό στη θέση που μου εμπιστεύθηκε ο Δήμαρχος Μιχ. Ερωτόκριτος και ενέκρινε το Δ.Σ. δηλώνω ότι είμαι αποφασισμένος να πράξω το καλύτερο προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας.

Ως εκ τούτου προτείνω τις κάτωθι ενέργειες από πλευράς Δήμου:

1. Να αποσταλούν σχετικές επιστολές στις Εκκλησιαστικές Επιτροπές και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που διαθέτουν παλαιά βοτσαλωτά.

2. Να γίνει το καλοκαίρι, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ημερίδα στην οποία θα ενημερωθούν αρμοδίως οι πολίτες για τη σημασία της διατήρησης του πολιτιστικού μας αποθέματος.
Καταλήγοντας σας ενημερώνω ότι έχει ήδη ζητηθεί η συμβολή της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων στη Ρόδο προκειμένου να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στο έργο της ανακατασκευής του βοτσαλωτού στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο Αρβανιτοχώρι, προτείνοντας τις βέλτιστες μεθόδους έτσι ώστε το αποτέλεσμα να μην απέχει από το αυθεντικό σχέδιο το οποίο σε κάθε περίπτωση έχει καταστραφεί.
Το αίτημα έγινε δεκτό από την προϊσταμένη του τμήματος συντήρησης και έργων τέχνης της ΥΝΜΤΕ κ. Νεκταρία Δασακλή.
Δράττομαι τέλος της ευκαιρίας να σας ενημερώσω ότι το έργο της καταγραφής ολοκληρώθηκε με προοπτική ψηφιακής αποτύπωσης των παλαιών βοτσαλωτών αφού γίνει παρέμβαση αποκατάστασης-συντήρησης όπου χρειάζεται.
Ο Πρόεδρος της KΟ.ΔΕ.ΔΗ.Κ
Ηλίας Μαστροπαύλος