Την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 21.30 κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ μας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και θα είναι κι αυτός εκεί.

Φωτεινή Λαμπρίδη

Ο Βαγγέλης Σακκάτος, ένας έφηβος ετών 93 σήμερα, αετόπουλο στα 13 του, διανοούμενος, πολυγραφότατος συγγραφέας, αλλά και εργάτης στη Γερμανία στα πέτρινα χρόνια, συνδικαλιστής, εκδότης, διωγμένος από την Ιερά Σύνοδο, δημοσιογράφος, πιστός έως σήμερα στις αρχές του τροτσκισμού που επαναλαμβάνει ακούραστα ότι «..τον κόσμο αυτόν εμείς τον δημιουργήσαμε, εμείς μπορούμε να τον αλλάξουμε».

Θέλει να ζήσει άλλα 10 χρόνια, για να ολοκληρώσει το έργο του, να αποδομήσει όσους προσβάλουν την ιστορική μνήμη.

Όχι δεν είναι μια ταινία για την επαναστατικότητα αλλά για το πως αυτό που λέμε «δίψα για ζωή» αποκτά άλλη σημασία, όταν χρηματοδοτείς την κάθε μέρα σου, όταν την εμποτίζεις με το καθήκον και τη λαχτάρα, να αφήσεις έναν κόσμο καλύτερο στις επόμενες γενιές.

Προσωπικά μιλώντας, θα θυμάμαι για πάντα τα γυρίσματα με την Constantina Voulgaris γιατί κατά τη διάρκεια πραγματικά ζοφερών ημερών και μηνών, όταν διαλυόταν το σύμπαν γύρω, παίρναμε ρεύμα και συγκίνηση από τον Βαγγέλη και την Άννα και την αφήγηση μιας ζωής που την κινούσαν τα ιδανικά τους και η πίστη τους στον άνθρωπο.

Από την Κεφαλλονιά και την Καισαριανή έως τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες (με την κάμερα του Andreas Loukakos) η περιπέτεια είχε άφθονες δόσεις γέλιου, αγωνιστικότητας, νοσταλγικότητας και ελπίδας.

Οι φίλες και οι φίλοι της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία τη Δευτέρα 20 του μήνα στο Τριανόν ενώ θα προβάλλεται καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ και μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, αρκεί να κλείσετε έγκαιρα μια θέση.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΑΜΠΡΙΔΗ