Το στεφάνι για τους ήρωες των Ιμίων – Το Δημοτικό Σχολείο στο Διαφάνι Καρπάθου – Η δασκάλα από την Αλεξανδρούπολη και οι πολλές δραστηριότητες που αναπτύσσουν τα παιδιά στο σχολείο

diafani_karpayhou___2_

Στα τέλη του περασμένου Γενάρη, συγκεκριμένα στις 31/01/2023 είδαμε ένα συγκινητικό βίντεο ,στο οποίο οι δύο μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στο Διαφάνι της Καρπάθου, στη μνήμη των ηρώων των Ιμίων Καραθανάση, Βλαχάκου και Γιαλοψού αλλά και των Ικάρων του μοιραίου Phantom Ευστάθιου Τσιπλακίδη και Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα ,έριξαν ένα στεφάνι στη θάλασσα και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο συνοδευόμενοι από τη νεαρή δασκάλα τους.

Σε ανάρτηση της η δασκάλα των δύο παιδιών κυρία Θεοδώρα Κουκουρίκου, γεννημένη στην Αλεξανδρούπολη, έγραψε τα εξής: «Ίμια 31/01/1996… Χριστόδουλε, Παναγιώτη, Έκτορα, δεν σας ξεχνούμε ΠΟΤΕ!

Για τις δικές μας Θερμοπύλες χάσατε τη ζωή σας και σαν τιμημένοι θα ζείτε αιώνια στην καρδιά μας και στην ψυχή της Ελλάδας μας. Ο τίτλος του ΗΡΩΑ είναι το λιγότερο που αντιπροσωπεύει το μεγαλείο της ψυχής σας… Εις την μνήμη των τριών ηρώων αλλά και των πιλότων Ευστάθιου Τσιπλακίδη και Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Διαφανίου Καρπάθου τίμησαν την παρουσία των πέντε πεσόντων ρίχνοντας στον μπλε τάφο στεφάνι και ψάλλοντας δυνατά τον εθνικό μας ύμνο αφήνοντας τις φωνές τους να τις παρασύρει το κύμα και το θαλασσινό αγέρι».

Αναζητήσαμε τη νεαρή δασκάλα, την κυρία Θεοδώρα Κουκουρίκου εντυπωσιασμένοι από τη ενέργεια των μαθητών της και όσα έγραψε. Με μεγάλη προθυμία και ευγένεια μας έδωσε περισσότερα στοιχεία για το Διαφάνι, τους μαθητές της αλλά και τις αξιέπαινες, κατά την άποψή μας, πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της αρμοδιοτήτων αλλά και πέρα από αυτές.

diafani_karpayhou___1_

Το Διαφάνι Καρπάθου

Το Διαφάνι είναι παραλιακός οικισμός της βορειοανατολικής Καρπάθου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 211 κατοίκους, ωστόσο τα καλοκαίρια ο πληθυσμός του λόγω τουρισμού αυξάνεται σημαντικά. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Καρπάθου είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού κι επίνειο της Ολύμπου.

Το Διαφάνι μπορεί κανείς να το προσεγγίσει με καΐκι από την Κάρπαθο ή οδικώς. Απέχει 37 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού Πηγάδια (ή Κάρπαθο). Η περιοχή του Διαφανίου κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως έναν μυκηναϊκό τάφο και άλλα σημαντικά ευρήματα που «φυλάσσονται» σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Οι βοτσαλωτές παραλίες Διαφάνι και Βανάντα φημίζονται για τα πεντακάθαρα νερά τους. Στο χωριό υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκα ψάρια.

Από το Διαφάνι με καΐκι μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τη Σαρία, ένα νησί με καταγάλανες παραλίες και ερείπια αραβικού αλλά και παλαιότερων οικισμών.

Όσο για το όνομα Διαφάνι, σύμφωνα με τον Χ.Π. Συμεωνίδη ετυμολογείται ίσως από το κύριο όνομα Διόφανος, με παρετυμολόγια προς την πρόθεση διά, ενώ υπάρχει και η εκδοχή ότι οφείλει το όνομά του στα διάφανα νερά του.

“ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”