Περισσότεροι από 40 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 20 από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της εισβολής από τη Ρωσία, θα λάβουν υποτροφίες από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα για να φοιτήσουν στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG.)

Η πρεσβεία συνεργάζεται με το κολέγιο για να προσφέρει πλήρως χρηματοδοτούμενες υποτροφίες σε πρόσφυγες, μετανάστες και εκτοπισμένους φοιτητές που βρίσκονται σε κίνδυνο με οικονομικές ανάγκες για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους στο προπτυχιακό τμήμα Deree.

https://www.infomigrants.net/en/post/46440/over-40-young-refugees-to-get-scholarships-in-greece

Προέρχεται μέσω επιχορήγησης 100.000 δολαρίων από την πρεσβεία και αντίστοιχης επιχορήγησης από το κολέγιο ως μέρος του προγράμματος Education Unites 2023 για τάξεις που ξεκινούν αυτόν τον μήνα, δήλωσε η InfoMigrants.

Οι υποτροφίες προσφέρονται στους φοιτητές για το εαρινό και χειμερινό εξάμηνο 2023, καθώς και το θερινό εξάμηνο.

Ο Dmytro Postol από τη Μαριούπολη – η οποία έχει μια μεγάλη κοινότητα της ελληνικής κληρονομιάς, ήταν υπότροφος σε προπτυχιακές σπουδές πληροφορικής και είπε ότι ήταν ευγνώμων μετά την αλλαγή της ρωσικής εισβολής και το θάνατο πολλών ζωών.

«Ήμουν παγιδευμένος στην αποκλεισμένη Μαριούπολη. Ήταν ένα πεδίο μάχης και μια φρικτή στιγμή που άλλαξε πλήρως τη ζωή μου. Μετά από αυτό, κατάλαβα ότι ό,τι έχεις μπορεί να εξαφανιστεί ανά πάσα στιγμή και πρέπει να ζήσεις τώρα. Αφού έχασα σχεδόν τα πάντα, ελπίζω οι σπουδές στο κολέγιό σας να μου δώσει μια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Πρέπει να αρχίσω να χτίζω ένα καλύτερο μέλλον σήμερα», είπε.

Η Karime Ganji από το Αφγανιστάν, υποτροφία σε προπτυχιακές σπουδές Ψυχολογίας, είπε ότι, «Ήταν πάντα όνειρό μου να φοιτήσω στο πανεπιστήμιο, να ολοκληρώσω το πτυχίο μου στην ψυχολογία και να βοηθήσω ανθρώπους που πέρασαν δυσκολίες, ειδικά γυναίκες που βίωσαν τραύματα και συναισθηματική κακοποίηση». προστίθεται η έκθεση.

«Οι γυναίκες στη χώρα μου έχουν περάσει πολλά και εξακολουθούν να τα βιώνουν. Θα ήθελα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να δείξω στον κόσμο ότι, οι γυναίκες του Αφγανιστάν, είμαστε ικανές και γεμάτες όνειρα. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα έχουμε περάσει, εξακολουθούμε να έχουμε κίνητρο να αλλάξουμε τον κόσμο μας», πρόσθεσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της. Συνεργαζόμαστε στενά με τον Έλληνα σύμμαχό μας και άλλες χώρες για να παρέχουμε υποστήριξη στους χιλιάδες εκτοπισμένους Ουκρανούς πρόσφυγες», δήλωσε το γραφείο του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνις.

«Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος δεσμεύεται να εκπαιδεύει και να υποστηρίζει οικονομικά μια παγκόσμια κοινότητα φοιτητών», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ντέιβιντ Χόρνερ για την αποστολή του.

«Η υποστήριξή μας στους νέους που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο και τη γεωπολιτική αστάθεια ανάγεται στην ίδρυσή μας πριν από 150 χρόνια ως σχολείο για κορίτσια πρόσφυγες στη Σμύρνη», είπε ο Χόρνερ, σημειώνοντας επίσης τη μακρά ιστορία του.