Η Ελλάδα ήταν η χώρα που κατείχε τον τίτλο της συντομότερης πτήσης στον κόσμο μέχρι πριν λίγα χρόνια. Η πτήση μεταξύ των νησιών Κάσος και Κάρπαθος στα Δωδεκάνησα είναι σημαντικά λιγότερο από πέντε λεπτά. Χρειάζονται επίσης άλλα δεκαπέντε λεπτά για την επιβίβαση και την έξοδο από το αεροσκάφος.

Η πιο σύντομη πτήση στην Ελλάδα

Η πιο σύντομη πτήση στην Ελλάδα . Πίστωση: Steve Knight / Flickr CC BY 2.0

Τα δύο νησιά που συνδέει η πτήση των πέντε λεπτών απέχουν μόλις 19,3 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο. Δεδομένου ότι συνδέονται με αεροπορική μεταφορά, το ταξίδι μεταξύ τους είναι παιχνιδάκι για όποιον θέλει να πλοηγηθεί από το ένα νησί στο άλλο.

Το αεροδρόμιο της Κάσου βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα και τα αεροσκάφη που πετούν από και προς το αεροδρόμιο είναι αισθητά μικρότερα σε μέγεθος από αυτά που έχουμε συνηθίσει γενικά.

Λίστα με τις τρεις συντομότερες πτήσεις στον κόσμο

Ο χρόνος πτήσης είναι το κύριο κριτήριο για να συμπεριληφθεί σε αυτήν τη λίστα με τις συντομότερες πτήσεις στον κόσμο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που αυτοί οι χρόνοι ήταν πολύ κοντινοί, λήφθηκαν επίσης υπόψη τα ναυτικά μίλια προκειμένου να καθοριστεί καλύτερα ποιες διαδρομές θα έμπαιναν στην πρώτη τριάδα.

Επειδή οι ιδιωτικές πτήσεις ή οι πτήσεις τσάρτερ μπορεί να είναι τόσο σύντομες όσο επιθυμεί ο πελάτης και δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος παρακολούθησης τους, μόνο εμπορικές πτήσεις έχουν συμπεριληφθεί σε αυτήν τη λίστα.

1. Westray και Papa Westray

Το ταξίδι μεταξύ των νησιών Westray και Papa Westray, που βρίσκονται στο αρχιπέλαγος Orkney στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας, είναι η συντομότερη πτήση στον κόσμο σε εμπορική αεροπορική εταιρεία. Εάν ο άνεμος είναι σωστός, η πτήση διαρκεί κυριολεκτικά λιγότερο από δύο λεπτά , οπότε δεν χρειάζεται οι επιβάτες να νιώθουν πολύ άνετα!

Η απόσταση μεταξύ των δύο νησιών, που εξυπηρετεί η Loganair, είναι περίπου 1,7 μίλια. Οι άνθρωποι που θέλουν να μετακινηθούν μεταξύ των δύο τοποθεσιών δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να κάνουν μια βόλτα με το φέρι που διαρκεί είκοσι λεπτά και συχνά περνά μέσα από αρκετά τραχιά νερά.

2. Κάρπαθος και Κάσος

Το νησί της Καπρπάθου στην Ελλάδα
Νήσος Κάρπαθος, Ελλάδα. Πίστωση: ufoncz / Wikimedia Commons CC- BY-SA 2.0

Το αρχιπέλαγος των Δωδεκανήσων της Ελλάδας περιλαμβάνει τα νησιά Κάρπαθος και Κάσος (μερικές φορές γράφεται και Κάθος). Ο χρόνος πτήσης είναι μόλις πέντε λεπτά και τα δύο νησιά απέχουν μόλις δώδεκα ναυτικά μίλια μεταξύ τους.

Εάν η πτήση δεν είναι η προτιμώμενη μέθοδος μεταφοράς, υπάρχει μια υπηρεσία πορθμείου που συνδέει και τα δύο νησιά. Ωστόσο, η λήψη του πλοίου διαρκεί άλλα ενενήντα λεπτά περισσότερο από την απλή πτήση.

3. Connemara και Inishmore

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλειονότητα των συντομότερων πτήσεων στον κόσμο είναι εκείνες που συνδέουν απομακρυσμένα νησιά με την ηπειρωτική χώρα.

Ένα από αυτά είναι το ταξίδι από την Connemara, μια περιοχή στη δυτική Ιρλανδία, στο Inishmore, το μεγαλύτερο από τα νησιά Aran στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας. Ο χρόνος πτήσης προς τα νησιά Aran είναι λιγότερο από δέκα λεπτά, καθιστώντας την την πιο αποτελεσματική επιλογή για να φτάσετε εκεί από την ηπειρωτική χώρα.

Τα νησιά Aran είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω του εκπληκτικού φυσικού τοπίου και του μοναδικού γαελικού τρόπου ζωής τους. Το μεγαλύτερο της ομάδας, το Inishmore (επίσης: Inis Mór), είναι πλούσιο τόσο σε αρχαία όσο και σε κελτική ιστορία.

“GREEKREPORTER”