Στο τακτικό ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, το οποίο διεξήχθη στις 11 – 12 Νοεμβρίου 2022 στην Αθήνα, έλαβε μέρος ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος. Ο Δήμαρχος είναι μέλος του Δ.Σ της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.

Ο τίτλος του Συνεδρίου ήταν «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ – Με Αποφασιστικότητα, Τόλμη και Όραμα σχεδιάζουμε το μέλλον μας».

Στο συνέδριο έκαναν παρεμβάσεις ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Καλλιθέας και Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ Δημήτρης Καρνάβος καθώς και εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών κομμάτων, Βουλευτές Δωδεκανήσων και Κυκλάδων και εκπρόσωποι Φορέων.

Ο Δήμαρχος στην ομιλία του που είχε τίτλο «Ιαματικά Λουτρά και η Συμβολή τους στην Ολοκληρωμένη Αξιοβίωτη Ανάπτυξη», αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στη σημασία της εφαρμογής του σχεδίου της Ολοκληρωμένης Αξιοβίωτης Ανάπτυξης στα νησιά μας.

Αφιέρωσε δε την ομιλία του αυτή στον αείμνηστο καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Ρόκκο, ένα σπουδαίο δάσκαλο και διανοούμενο, ο οποίος και επινόησε τον όρο της ολοκληρωμένης αξιοβίωτης ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στο σχέδιο: «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ» που εκπονήθηκε από τη ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) σε συνεργασία με το Δήμο Νισύρου που αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη της Νισύρου, και που οι στόχοι που έθεσε υλοποιούνται τώρα.  

Επίσης, έκανε αναφορά στο στον οδικό χάρτη για την μετατροπή της Νισύρου σε νησί με μηδενικές εκπομπές, που έχει τίτλο: «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΝΗΣΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΠΛΗΡΩΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΝΗΣΙ».

Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και βρίσκεται σε φάση εφαρμογής.

Σχέδιο των δημοτικών Ιαματικών Λουτρών Νισύρου

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ο Δήμαρχος, ανέπτυξε το θέμα των Λουτρών ξεκινώντας από την Ιστορία  και τη συμβολή τους στην οικονομία του νησιού και καταλήγοντας στο όραμα της Δημοτικής Αρχής και όλων των Νισυρίων, για μία εκσυγχρονισμένη μονάδα Ιαματικών Λουτρών.

Η ολοκλήρωση του έργου και η λειτουργία των σύγχρονων εγκαταστάσεων που θα υπάρχουν πλέον στα Ιαματικά Λουτρά, θα συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία μίας νέας αναπτυξιακής πορείας με σεβασμό στο περιβάλλον και στόχο την κοινωνική ευημερία.

Ο κ. Κορωναίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον κ. Νίκο Ανδριώτη, στον μεγάλο Νισύριο ευεργέτη από την Αμερικανική Ομογένεια, ο οποίος έκανε την μεγάλη οικονομική προσφορά των € 2.000.000 στο Δήμο Νισύρου, βάζοντας έτσι τον θεμέλιο λίθο για την ανακαίνιση των Ιαματικών Λουτρών.

Η ομιλία του Δημάρχου: