«Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα κλείνει ένας ακόμη κύκλος εορταστικών εκδηλώσεων για την Ελευθερία της Καρπάθου, από την 5η Οκτώβρη στις Μενετές, στις 8 στην Όλυμπο και στο Φοινίκι της Αρκάσας, χθες στη Βωλάδα και σήμερα εδώ, στο Μητροπολιτικό ναό Απερίου, όπου γιορτάζουμε την 78η επέτειο της παράδοσης της κυριαρχίας της Καρπάθου από τις Ιταλικές αρχές στην Παγκαρπαθιακή Επαναστατική Επιτροπή.

Σ΄αυτόν εδώ, λοιπόν, τον τόπο και τους παραπάνω ερχόμαστε ταπεινοί προσκυνητές. 

Ερχόμαστε πρώτα απ’ όλα για να τιμήσουμε εκείνες και εκείνους που επέζησαν της βαρβαρότητας και εκδικητικότητας των πολλαπλών κατακτητών.

Ερχόμαστε όμως και για να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, να δούμε τις επιπτώσεις των γεγονότων στην ιστορική μας πορεία και την προβολή τους στο σήμερα.

Ερχόμαστε να δυναμώσουμε τα ηθικά μας ερείσματα, ερχόμαστε για να αναβαπτιστούμε στις αξίες εκείνων των γενναίων, απαραίτητα εφόδια, για την πορεία μας στο μέλλον.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε στηρίγματα. 

Στηρίγματα σαν εκείνα που κράτησαν ζωντανό το νησί μας, μέσα στην πολυκύμαντη ιστορική του διαδρομή, βάσεις στέρεες, και οδηγούς σταθερούς, για μια υγιή συνέχεια της κοινωνίας μας.

Και τα έχουμε αυτά τα στηρίγματα, αρκεί να ανατρέξουμε στην ιστορία μας.

Εφόσον αυτή είναι άθροισμα πράξεων και γεγονότων, τότε και το κάθε τι που κάνουμε, είναι ιστορία. Η συνειδητοποίηση αυτού του πράγματος, μπορεί να δώσει στις πράξεις μας ένα έρμα ευθύνης, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σήμερα.

Μια αναδρομή στην ιστορική μνήμη μας, θα ήταν κάτι λιγότερο από το τίποτα, αν ταυτόχρονα δεν μας βοηθούσε να γίνουμε έστω λίγο καλύτεροι.

ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-Η.Ν. ΚΑΣΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ

Το χρέος μας σήμερα είναι να δούμε το βαθύτερο νόημα της ιστορίας και τούτο να λειτουργήσει για όλους εμάς σαν φάρος φωτεινός, οδηγώντας μας σε ουσιώδεις και γεμάτες νόημα πράξεις, αποφεύγοντας τις παθογένειες του παρελθόντος.

Δεν μπορεί να φερόμαστε ως Έλληνες ως Καρπάθιοι πατριώτες και να δείχνουμε υπερήφανοι για την εθνική μας κληρονομιά και την καταγωγή μας, μόνο στις εθνικές τοπικές εορτές και την αμέσως επόμενη μέρα, που καλούμαστε με τα ειρηνικά μας πλέον έργα, να αποδείξουμε την ένδοξη καταγωγή μας, να συμπεριφερόμαστε εγωιστικά με την αίσθηση  ότι εμείς είμαστε ο καθένας μας, ο μοναδικός και ανεπανάληπτος, δεν μπορεί να νοιαζόμαστε για το ατομικό μας σπίτι και την οικογένεια μας και να αδιαφορούμε και να υπονομεύουμε με τις πράξεις μας ή την αδιαφορία μας το μεγάλο μας σπίτι, την πατρίδα μας ή το φυσικό μας περιβάλλον.

Άλλωστε αυτός ο προικισμένος τόπος, βάζει από μόνος του τα σημάδια, που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Μας δείχνει την προσπάθεια, μας δείχνει την πορεία, αλλά και τον καθημερινό αγώνα.

Ας είναι, λοιπόν, η σημερινή ημέρα, ημέρα μνήμης, ημέρα σκέψης, ημέρα ενότητας, ημέρα αναστοχασμού, ημέρα μίας νέας δημιουργικής αφετηρίας για την Ελλάδα μας και μια προσπάθεια όλων μας, ενωμένων κάτω από την γαλανόλευκη.

Ας αγαπήσουμε ό,τι συνδέεται με την έννοια της πατρίδας μας, τα βουνά μας, τη θάλασσά μας, τη γλώσσα μας, τα μνημεία μας, τους ανθρώπους του τόπου μας. Αυτός ο προικισμένος τόπος βάζει από μόνος του τα σημάδια που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σ’ εκείνους που χάθηκαν, βασανίστηκαν, πείνασαν, είναι υποχρέωση μας να βαδίσουμε στηριγμένοι στην πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι καθήκον μας να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα μας γενιά τα εθνικά ιδανικά, την αγάπη για την πατρίδα, την χώρα των πατέρων μας, τη γενέτειρα γη.

Ας είναι αιώνια η μνήμη και η τιμή των μαρτύρων του τόπου αυτού. Σας ευχαριστώ»

Η Έπαρχος, Καλλιόπη Νικολαϊδου 

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022