Σήμερα έφτασε στα χέρια μου η 13η έκδοση του βιβλίου μου, «Και οι κακοί έχουν ψυχή», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά αυτό που λέω στους μαθητές όταν με καλούν στο σχολείο τους: Ότι η συγγραφή ενός λογοτεχνικού βιβλίου είναι μια συνεχιζόμενη, μια ατέλειωτη χαρά.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥ-ΧΑΤΖΗΔΗΤΡΙΟΥ

 

Ο συγγραφέας χαίρεται όταν «αστράφτει φως» στο μυαλό του, όταν δηλαδή κατακλύζεται από την έμπνευση μιας ιστορίας. Χαίρεται όσο διαρκεί η διαδικασία της γραφής, το γράψε- σβήσε-άλλαξε-κράτησε. Χαίρεται όταν ο εκδότης πει τις μαγικές λέξεις, «μας άρεσε, θα το εκδώσουμε!». Χαίρεται όταν το δει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, χαίρεται όταν τον καλούν σε σχολεία ή εκδηλώσεις να μιλήσει για το βιβλίο του. Μα η χαρά πολλαπλασιάζεται όταν ένα βιβλίο γνωρίζει απανωτές επανεκδόσεις, αδιάψευστη απόδειξη ότι αγαπιέται διαχρονικά από το αναγνωστικό κοινό.

Το βιβλίο μου «Και οι κακοί έχουν ψυχή» πρωτοεκδόθηκε το 2004. Το έγραψα την εποχή που εκπονούσα τη διδακτορική μου διατριβή στο αντικείμενο της Παιδικής Λογοτεχνίας. Καθώς μελετούσα τη βιβλιογραφία, εντόπισα μια διάσταση απόψεων ανάμεσα σε παιδοψυχολόγους και παιδαγωγούς αναφορικά με την επίδραση των κλασικών παραμυθιών στην ανάπτυξη των παιδιών. Οι μεν παιδαγωγοί υποστήριζαν ότι οι «κακοί» ήρωες (λύκοι, μάγισσες, μητριές κλπ) με την αγριότητα των πράξεων τους τραυματίζουν τον ψυχισμό των παιδιών, οι δε ψυχολόγοι διαβεβαίωναν ότι, παρά τις αγριότητες, ο θρίαμβος του καλού στο τέλος των παραμυθιών επιδρά καταπραϋντικά και λυτρωτικά στις παιδικές φοβίες.

Αυτές οι αντικρουόμενες απόψεις ήταν η έμπνευση μου.

Το βιβλίο μου πριν εκδοθεί από τις “Εκδόσεις Ψυχογιός” είχε απορριφθεί από δύο άλλους σημαντικούς εκδότες, αφού δεν μπορούσαν να καταλήξουν αν απευθύνεται σε παιδιά ή σε ενηλίκους. Ωστόσο, η Σέλμα Λάγκερλεφ, η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα συγγραφέας που τιμήθηκε με Νόμπελ για τα παιδικά της βιβλία, υποστήριξε ότι καλό παιδικό βιβλίο είναι αυτό που αρέσει εξίσου σε μεγάλους και μικρούς.

Οι “Κακοί” μου μεταφράστηκαν στα Γερμανικά, έγιναν θεατρικό σε σχολεία και δημοτικές σκηνές, έφτασαν στην τελική τριάδα των κρατικών βραβείων και συνεχίζουν να διαβάζονται από μικρούς και μεγάλους.

Είμαι τόσο χαρούμενη!

ΣΟΦΙΑ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΠΑΡΑΣΧΟΥ