Με λαμπρότητα και με ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου, τόσο Ολυμπιτών όσο και Καρπαθίων από τα άλλα χωριά του νησιού, διοργανώθηκε το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022, για δεύτερη φορά από την Κοινότητα Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου ο εορτασμός της 8ης Οκτωβρίου, “πρώτης ημέρας Ελευθερίας της Ολύμπου“.

Στις τελετές συμμετείχαν οι αρχές του τόπου και οι μαθητές των τοπικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων (Δημοτικού Σχολείου Διαφανίου, Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Ολύμπου). 

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με δοξολογία στον ιστορικό ενοριακό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ολύμπου, χοροστατούντος του εφημερίου, αιδεσιμοτάτου πρωτοπρεσβυτέρου παπά-Γιάννη Γεωρ. Διακογεωργίου. 

Αμέσως μετά εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την κεντρική ομιλήτρια καθηγήτρια του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Ολύμπου Καρπάθου Αλίκη Μανδηλαρά, Δρ Φιλολογίας και εν συνεχεία ο Δημοτικός Σύμβουλος Κομνηνός Γεωρ. Σακέλλης απήγγειλε το συμβολικό ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη Ο βράχος και το κύμα“. Ο παπά-Γιάννης Διακογεωργίου απήγγειλε με τη σειρά του καλοταιριασμένες μαντινάδες που έγραψε ειδικά για την επετειακή εκδήλωση. 

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους υπέρ Ελευθερίας αγωνισαμένους Ολυμπίτες και προσκλητήριο των υπέρ πατρίδος πεσόντων Ολυμπιτών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στο μνημείο των πεσόντων Ολυμπιτών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Η όλη τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο που έψαλαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Γραμματέας της Κοινότητας και Υπάλληλος του Κ.Ε.Π. Ολύμπου Καρπάθου Σοφία Μπαλάσκα – Χαλκιά. Τα συμβαίνοντα κάλυψε κινηματογραφικά ο Γιάννης Βασ. Χατζηβασίλης και φωτογραφικά η Φούλα Νιοτή – Σακέλλη.

Όπως φάνηκε από τις πραγματοποιηθείσες ομιλίες καθολική είναι η απαίτηση όλων των Ολυμπιτών Κοινοβουλευτικών και Αυτοδιοικητικών Εκπροσώπων αλλά και των Ολυμπίτικων Συλλογικών φορέων για την ένταξη του εορτασμού της 8ης Οκτωβρίου ως “Πρώτης ημέρας Ελευθερίας της Ολύμπου” στο πλαίσιο των σχετικών εκδηλώσεων του Δήμου Καρπάθου, σύμφωνα και με το προσφάτως διατυπωθέν ομόφωνο αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και κατέθεσαν στεφάνι οι:

α. Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. & πρώην Υφυπουργός, Μάνος Ν. Κόνσολας.

β. Πολιτευτής Δωδεκανήσου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιώργος Μιχ. Αναστασιάδης.

γ. Δημοτικός Σύμβουλος Καρπάθου, Κομνηνός Γεωρ. Σακέλλης εκπρόσωπος του Δημάρχου Καρπάθου.

δ. Δημοτικός Σύμβουλος & πρώην Αντιδήμαρχος Καρπάθου Δημήτρης Ιωάν. Ζαννάκης, εκπρόσωπος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου.

ε. Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου, Ηλίας Βασ. Παπαηλίας.

στ. Επικεφαλής της Μειοψηφίας του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου, Αντώνης Ιωάν. Οικονόμος.                               

ζ. Διευθυντής Γυμνασίου & Λυκειακών Τάξεων Ολύμπου Καρπάθου Ηλίας Γεωρ. Λιγνός.        

η. Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Διαφανίου Καρπάθου, Θεοδώρα Κουκουρίκου.

θ. Λιμενοφύλακας Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αλέξανδρος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Διοικητή του Λιμενικού Σταθμού Διαφανίου Καρπάθου.                  

ι. Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Ολύμπου Καρπάθου “Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ Γιάννης Βασ. Χατζηβασίλης.

ια. Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Διαφανίου Καρπάθου “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”, κ. Διονυσία Χριστοπούλου – Πρεάρη.

ιβ. Εκπρόσωπος του Συλλόγου Νέων Ολύμπου – Διαφανίου, Σοφία Βασ. Τσαμπανάκη.

ιγ. Εκπρόσωπος της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου,  “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”, Μαρίνα Γεωρ. Πρεάρη, και 

ιδ. Εκπρόσωπος των Ολυμπίτικων Παροικιακών Συλλόγων των Η.Π.Α., Βασίλης Κων. Πρωτόπαπας. 

Όλοι όσοι συμμετείχαν στις τελετές έφυγαν, κατά κοινή ομολογία, με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την παρότρυνση να επαναληφθεί η εκδήλωση και του χρόνου υπό την αιγίδα του Δήμου Καρπάθου.