Ημέρα μνήμης και τιμής σήμερα 05/10/2022, η ‘Επαρχος Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου κα Καλλιόπη Νικολαίδου παρευρέθηκε στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 78 χρόνων από το επαναστατικό απελευθερωτικό κίνημα της Καρπάθου.

Κατόπιν δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μενετών και επιμνημόσυνης δέησης με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της 5ης Οκτωβρίου, η Έπαρχος παρευρέθηκε σε γεύμα του εκκλησιαστικού μεγάρου Μενετών απ’ όπου απηύθυνε και το παρακάτω μήνυμα:

“Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κύριες και κύριοι,   

KAΛΛΙΟΠΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – Η.Ν. ΚΑΣΟΥ

Σας μεταφέρω πρώτα απ’ όλα τις ευχές του Περιφερειάρχη μας κ. Χατζημάρκου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν είναι σήμερα μαζί μας.
Χρόνια πολλά, ελεύθερα. Πατριωτικά και δημιουργικά!

Η Κάρπαθος βρισκόταν 650 χρόνια πριν το 1944 υπό πολλαπλό ζυγό κι απ’ αυτόν τον ιερό βράχο τον Μενετών ξεκίνησε η επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου.

Σ’ αυτήν τη μεγάλη επέτειο δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω κοσμητικά επίθετα. Και αυτό γιατί η επανάσταση αυτή δε χρειάζεται να στολιστεί από κάτι παραπάνω παρά μόνο από τα πραγματικά γεγονότα.

Στο λόγο που εκφώνησε κατά τη δοξολογία 5ης Οκτωβρίου 1944, ο δάσκαλος Ιωάννης Οθείτης, ένας από τους βασικότερους συντελεστές της Επανάστασης, σημειώνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Οι Γερμανοί εγκατέλειψαν την Κάρπαθο και φύγανε στη Ρόδο… Οι συμπολεμιστές και σύμμαχοι τους Ιταλοί έμειναν οπίσω, φαίνεται για να συνεχίσουν την διοίκηση των… Η στιγμή είναι σοβαρά και κρίσιμο… Δεν θα επιτρέψωμε να διοικούμεθα από τους ηττημένους… Με τα όπλα που πήρατε πρέπει να φανείτε συνεχιστές της φυλής μας…Πρέπει να φέρουμε εις πέρας τον αγώνα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον πατριωτισμό σας, στη γενναιότητα σας και ελπίζω ότι σε λίγο θα ξημερώσουν και για μας ημέρες λαμπρότερες».

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΩΜΕ ΝΑ ΔΙΟΙΚΟΥΜΕΘΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΥΣ

Και όμως σήμερα αυτοί οι ηττημένοι ανασηκωθήκαν. Στην Ιταλία πρωθυπουργός είναι μία οπαδός του φασίστα Μουσολίνι.

Αξίες όπως η Ελευθερία, η Δημοκρατία κλυδωνίζονται. Είναι χρέος μας – όπως ήταν πάντα βέβαια – μέσα από τις γιορτές αυτές να βροντοφωνάξουμε ότι και εμείς, εδώ, στην Επαρχία Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου φυλάμε ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, έχοντας επίγνωση των κινδύνων που μας περιτριγυρίζουν και αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλους εκείνους που μετά από αιώνες σκλαβιάς μας παρέδωσαν το νησί μας ελεύθερο και με ταυτότητα ΕΛΛΗΝΙΚΗ”.

Χρόνια πολλά. Ζήτω η Κάρπαθος! Ζήτω η επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1944!
Επαρχείο Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ

ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ Η.Ν. ΚΑΣΟΥ