Μέσα σε μια Αυγουστιάτικη συννεφιά αφήσαμε πίσω μας το γαλανό μας νησί. Ένα μικρό άνοιγμα στα σύννεφα μας επέτρεψε να δούμε και να θυμηθούμε για λίγο το μυθικό παλαιόκαστρο και τα αφρισμένα κύματα του Άη Νικόλα της Αρκάσας.

Θυμηθήκαμε τις στιγμές που συνδυάσαμε την ιστορία με την ψυχαγωγία για να γνωρίσουν τα νεαρά μέλη της οικογένειάς μας ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.

Είναι αλήθεια πως όπου κι αν βρεθείς στην Ελλάδα η ιστορία της, που βγαίνει από τα σωθικά της γης, συγκινεί και γοητεύει αλλά συγχρόνως σε πληγώνει και σε πονάει.

Στη δική μας τοπική ιστορία δεν είναι τυχαίο που το Παλαιόκαστρο και η ιστορία του γοήτευσε κατακτητές αλλά και όσους το επισκέπτονται ανά τους αιώνες. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές το Παλαιόκαστρο κατοικήθηκε από Αχαιούς και Μινωίτες, γνώρισε κατακτητές και καταστροφές.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΑΡΚΑΣΑ ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στον εκπληκτικό χώρο της Αγίας Σοφίας, όπου το 1923 η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως την μεγαλοπρεπέστατη παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Αναστασίας του 5ου αιώνα.

Περίφημα για την τεχνοτροπία και τις παραστάσεις τους είναι όσα μωσαϊκά έχουν διασωθεί καθώς και οι επιγραφές που αναφέρονται στους δωρητές. Η κολυμβήθρα με την ιστορία που τη συνοδεύει εντυπωσίασε τη νεανική συντροφιά μας.

Αργότερα περπατήσαμε στην αρχαία Αρκεσία που έχει να προσφέρει σημαντικά δείγματα ιστορίας και πολιτισμού.

Πάνω από τα κυκλώπεια τείχη, βρίσκονται τα μεσαιωνικά κάστρα, κιονόκρανα, αρχαίες δεξαμενές και αόρατα κρυφά παρατηρητήρια.

Όλα αυτά αποτελούν τη ζωντανή σύνδεση με το ένδοξο παρελθόν, που απαιτούν χρόνο αλλά και σεβασμό προκειμένου να αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

Αναζωογονητική η δροσιά στα απανωτά κύματα, απολαυστική η ξεκούραση στον δροσερό Γλάρο, κάτι που δύσκολα ξεχνάς και ανυπομονείς να επαναλάβεις.

Σπαρμένα παντού σε όλο το νησί αρχαία ερείπια και μεσαιωνικά κτίσματα. Το σώκαστρο στο Μεσοχώρι, τα παλάτια στη Σαρία, το παλαιόκαστρο στο Όθως και το κάστρο στο Απέρι που αξίζουν να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε.   

Φως και ιστορία, μια εμπειρία μοναδική. Αυτή είναι η Κάρπαθος, η γη των προγόνων μας, με την ιστορία, την ομορφιά και τα τερτίπια της. 

Αξίζει να δει κανείς τον ήλιο να χρυσώνει τα αρχαία παλάτια της, να πυρώνει τις βυζαντινές κολώνες, ή να χάνει τη δύναμη του πάνω στα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας και στα απομεινάρια της αρχαίας Αρκεσίας.

ΑΝΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ