Στην όμορφη ακριτική Χάλκη και το εκατόχρονο σχολείο της, είδα, την πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους, χαρούμενα πρόσωπα και φωτεινά βλέμματα.

Μαθητές και μαθήτριες που έχουν διακριθεί για τις πρωτοβουλίες τους, όπως η δημιουργία μιας έξυπνης κατασκευής για την παρακολούθηση των υδάτινων αποθεμάτων του νησιού και την ορθή κατανάλωσή τους, για την οποία κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον 4ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Generation Next, και το θαυμάσιο ηλεκτρονικό περιοδικό «e- Χάλκe», που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο και σε έντυπη μορφή.

Και γνωρίζω δεκάδες παρόμοιες πρωτοβουλίες από πολλά ακόμη σχολεία της πατρίδας μας, που αποτυπώνουν τη γόνιμη φαντασία, το ερευνητικό πνεύμα, τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των μαθητών μας.

Χαίρομαι πολύ γι’ αυτές. Χαίρομαι γιατί τα παιδιά μας, που βίωσαν από την πιο τρυφερή ηλικία την οικονομική κρίση, την πανδημία του κορωνοϊού που τόσο επιβάρυνε την εκπαιδευτική διαδικασία και σήμερα, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το σοβαρό ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης, δεν αποθαρρύνθηκαν.

Συνεχίζουν τις σπουδές τους με κέφι και δυναμισμό, συνειδητοποιώντας ότι η γνώση είναι απελευθέρωση, η κινητήρια δύναμη της αλλαγής.

Εύχομαι στους μαθητές μας καλή σχολική χρονιά, με τη ελπίδα ότι τα θρανία τους θα γίνουν οι γέφυρες για ένα λαμπρό μέλλον, ένα γερό σκαλοπάτι στην ανοδική τους πορεία για την πραγματοποίηση των ονείρων τους.

ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου