Όλες οι μάχες ΔΕΝ είναι πάντα νικηφόρες …
Σε ένα πόλεμο ιδιαίτερα οι καταδρομικές επιχειρήσεις, κρύβουν πάντα τον κίνδυνο της αποτυχίας, ο οποίος μάλιστα έχει και βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Μια τέτοια επιχείρηση ήταν κι αυτή της 24ης Αυγούστου 1944, στην Κάρπαθο.

Μία ομάδα του Ιερού Λόχου, με ομαδάρχη τον Υπολοχαγό Κωστολέτο Δ.
Έπρεπε να εκτελέσει αναγνωριστική περίπολο στο νησί. Στην ομάδα συμμετείχαν ο Ανθυπολοχαγός Οικονομίδης Γ., ο Λοχίας Προνοΐτης Ν., ο Δεκανέας Ψίλλης Κ., ο Δεκανέας Σπανούδης Γ. και ο στρατιώτης Μανώλας Στ.

Με το ML 1381 (ML= motor launch) (φωτ.1), αποβιάσθηκαν στην ΝΔ πλευρά της Καρπάθου, κοντά στις Πυλές.

Ελάχιστο χρόνο μετά την αποχώρηση του πλοιαρίου κι ενώ αυτό δεν έχει απομακρυνθεί πολύ, το περίπολο πέφτει σε Γερμανικό ναρκοπέδιο …

Ο Εγγλέζος κυβερνήτης του ML επιστρέφει για να παραλάβει την ομάδα…

Ο Δεκανέας Κ. Ψίλλης, δυστυχώς δεν είναι μαζί … το διαμελισμένο του κορμί έχει μείνει πίσω….

Τραυματισμένος κι ο στρατιώτης Μανώλας …

Οι συνθήκες επιβάλλουν να κρυφτούν άμεσα και να περιθάλψουν τον τραυματία …

Επιλέγουν το μικρό νησάκι της Σύρνας (ή Σειρήνας) 40 μίλα από την Κάρπαθο, κοντά στην Αστυπάλαια (φωτ.2).

Αφού κάλυψαν με δίχτυα καμουφλάζ το πλοιάριο (φωτ.3) προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν.

Το πρωί όμως της επομένης, κατά τις 8.30, έρχονται 3 Γερμανικά περιπολικά πλοιάρια που αρχίζουν να βάλλουν με τα πολυβόλα τους εναντίον των Ιερολοχιτών και του ML 1381.

Στην προσπάθεια να απαγκιστρωθεί από την θέση που είχε αράξει, το δίχτυ παραλλαγής, πέφτει στην θάλασσα και μπλέκεται στην προπέλα του … τα βαριά πολυβόλα παθαίνουν εμπλοκή μετά από λίγο και αναγκαστικά περίπολος και πλήρωμα παραδίδονται στου Γερμανούς, που εν τω μεταξύ τους έχουν περικυκλώσει !

Ο Υπολοχαγός Κωστολέτος, ο πλοίαρχος κι ο ύπαρχος έχουν τραυματισθεί στην μάχη.

Πλοίο και αιχμάλωτοι, μεταφέρονται στην Αστυπάλαια. Οι Βρετανοί – πλοίαρχος και ύπαρχος του ML-, αν και τραυματισμένοι φυλακίζονται χωρίς καμμία ιατρική φροντίδα και λίγες μέρες μετά μεταφέρονται στην Λέρο και μετά στην Αθήνα, στο Γουδή. Οι τραυματίες Ανθυπολοχαγός Οικονομίδης και στρ. Μανώλας, μεταφέρονται στο Ιταλικό Νοσοκομείο των Αθηνών, όπου δυστυχώς, ο Μανώλας θα καταλήξει .

Ο Υπολοχαγός Κωστολέτος, ο Λοχία Προνοΐτης και ο Δεκανέας Σπανούδης, θα αποσταλούν στην συνέχεια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Γερμανία. Το τραίνο όμως που τους μεταφέρει, δέχεται βομβαρδισμό στην Γιουγκοσλαβία και έτσι οι τρεις Ιερολοχίτες, βρίσκουν την ευκαιρία να δραπετεύσουν!.

Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι λίγο καιρό μετά, ο Υπολοχαγός Κωστολέτος , που εν τω μεταξύ έχει χαρακτηριστεί ως “απωλεσθείς” και είχε διαγραφεί από την δύναμη του Ι.Λ., παρουσιάζεται στην βάση του Ιερού Λόχου στην Χίο και δηλώνει “παρών” για να αναλάβει υπηρεσία!.

Το πλοιάριο ML 1381, το οποίο αφού κατελήφθη από τους Γερμανούς εντάχθηκε στην δύναμη του Γερμανικού ναυτικού, αλλά η τελευταία του εμφάνιση έμελλε να είναι και η χειρότερη γι αυτούς …

Μετέφερε στην Σύμη τον Γερμανό Διοικητή των δυνάμεων της Δωδεκανήσου Στρατηγό Otto Wagner (φωτ.4), για να υπογράψει στις 9 Μαΐου 1945 το πρωτόκολλο παράδοσης στους συμμάχους και να παραδώσει το πιστόλι του στον Διοικητή του Ιερού Λόχου, Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε (φωτ.5).