Με αφορμή άρθρα που αφορούν την πορεία του Τουρισμού στο νησί μας αλλά και πρόσφατη συνέντευξη της Επάρχου κ. Νικολαΐδου θα θέλαμε να κάνουμε ορισμένες διαπιστώσεις και διορθώσεις. 

ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΣ! Φωτό: Δημήτρης Γεργατσούλης

  Όσον αφορά την συνέντευξη θα θέλαμε να ενημερώσουμε:  

  1. Καμία πτήση δεν ακυρώθηκε από την Ολλανδία λόγω προβλημάτων στο Αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.
  2. Επίσης καμία πτήση δεν άλλαξε το πρόγραμμα της ώστε να επιστρέψει σε αεροδρόμιο του Βελγίου όπως λανθασμένα αναφέρει. Οι μοναδικές πτήσεις που ακυρώθηκαν  αφορούν την Σκανδιναβική αγορά εξαιτίας της απεργίας  της αεροπορικής εταιρείας SAS , για δέκα ημέρες εντός του Ιουλίου. Ουδεμία ευθύνη φέρει σε αυτό ούτε ο Δήμος ούτε και ο tour operator.
  3. Σχετικά με την προβολή ενός προορισμού ο Δήμος  δεν είναι ο μόνος φορέας που έχει την ευθύνη. Ένας Δήμος αντιμετωπίζει περιορισμούς ( οικονομικούς και άλλου είδους) που δεν του επιτρέπουν να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα προβολής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που “γεννά” ένα διεθνές αεροδρόμιο. 

Ειδικά λοιπόν για την Κάρπαθο, η ανάγκη προβολής ξεπερνάει τα όρια του νησιού καθώς αποτελεί μία από τις διεθνείς πύλες εισόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Θυμίζουμε πως η Περιφέρεια με τα πολύ μεγάλα κονδύλια που διαθέτει, είχε εξαγγείλει διευρυμένο πρόγραμμα συνδιαφήμισης με Tour Operators για τουριστικούς προορισμούς στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Για νησιά όπως η Ρόδος η Κως, η Μύκονος και η Σαντορίνη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε τεράστια κονδύλια για την τουριστική προβολή και ευελπιστούμε η κ. Έπαρχος σαν θεσμικός εκπρόσωπος στην Περιφέρεια να διεκδικήσει, μαζί με τον Δήμο, να ενταχθεί και η Κάρπαθος στις πρότυπες δράσεις για προβολή του τουριστικού προϊόντος της όπως γίνεται ήδη και στα παραπάνω νησιά. 

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, για να μην καταλείπονται αμφιβολίες, η προβολή του νησιού από πλευράς Δήμου τον τελευταίο χρόνο δεν υπολείπεται σε καμία περίπτωση από την προβολή που ελάμβανε χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν με το μπλοκάρισμα επί μακρόν της Οικονομικής Επιτροπής, με τεράστια προσπάθεια υπήρξε και θα υπάρχει και σε όλο το έτος συμμετοχή του Δήμου μας στις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού.

Δεν υπήρξε επουδενί συρρίκνωση αλλά, αντιθέτως, υπήρξε διεύρυνση της  προβολής αυτής ειδικά εντός της Ελλάδος.

Εξωγενείς παράγοντες όπως το πρόβλημα στην Ακτοπλοΐα, με την καθυστέρηση ανακοίνωσης των δρομολογίων και την αλλαγή πλοίου, είχαν ως αποτέλεσμα να μην αξιοποιηθεί στο έπακρο η προβολή αυτή.

Βέβαια, μια καμπάνια προβολής δεν στοχεύει μόνο σε μια σεζόν αλλά αποτελεί δράση που αναπαράγεται και για τις επόμενες. 

  1. Θεωρούμε σφάλμα να υποτιμάται η αξία του απόδημου Ελληνισμού και μάλιστα να “κατηγορείται” πως εμποδίζει την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, όταν κορυφαίοι εθνικοί φορείς όπως το Υπουργείο Τουρισμού κάνουν προσπάθειες προσέλκυσης και ενίσχυσης της επισκεψιμότητας  των απόδημων Ελλήνων.  Οι συμπατριώτες μας, κάτοικοι εξωτερικού και εσωτερικού. οι οποίοι κάνουν κράτηση  αεροπορικών θέσεων από νωρίς, αποτελούν μια πολύ προσοδοφόρα πηγή εισοδήματος για την οικονομία του νησιού, καθώς αποτελούν επαναλαμβανόμενους επισκέπτες οι οποίοι και παραμένουν στο νησί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον ξοδεύουν κατά κεφαλήν πολλά περισσότερα ανά ημέρα, σε σχέση με τους αλλοδαπούς επισκέπτες αλλά και μερίδα επισκεπτών από το εσωτερικό που ταξιδεύουν με κουπόνια κοινωνικής πολιτικής για τον τουρισμό . Δεν αποτελούν λοιπόν οι απόδημοι Έλληνες ανασταλτικό παράγοντα για τον εσωτερικό τουρισμό.  Αντιθέτως, αποτελούν μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος του τόπου μας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να περνούν όμορφα στον τόπο που υπεραγαπούν. 

Θέλοντας να προσφέρουμε, επιπλέον, στην ορθή ενημέρωση για την πορεία του τουρισμού την φετινή σεζόν παραθέτουμε τα εξής : 

Η τουριστική σεζόν για το νησί μας, σε μια πρώτη εκτίμηση, κάθε άλλο από προβληματική φαίνεται παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν από εξωγενείς παράγοντες. Το κλίμα που εισπράττουμε από τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα είναι ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η κίνηση είναι πρωτοφανείς για τον τόπο μας. 

Δεν επιχειρούμε να διεκδικήσουμε το αλάθητο, ούτε να αμφισβητήσουμε δεδομένα στοιχεία αλλά πρέπει να είναι κατανοητό πως μία σύγκριση με τα υψηλά ποσοστά ανόδου (σε σχέση με το 2019 ) των μεγάλων τουριστικών προορισμών όπως η Ρόδος και η Κως που διαθέτουν άλλα μεγέθη , άλλου επιπέδου καταλύματα και   ισχυρότερες διαπραγματευτικές δυνάμεις στην τουριστική αγορά δεν μπορεί να είναι εφικτή σε εμάς .    

Ειδικά σε μία τόσο ευαίσθητη περίοδο που όλοι ζούμε τα “απόνερα” της πανδημίας και η ταξιδιωτική βιομηχανία βρίσκεται σε ανασύνταξη. Η ατμομηχανή, για εφέτος, του τουρισμού στα μεγάλα αυτά νησιά είναι οι Βρετανοί , με αύξηση 40% σε σχέση με το 2019 και οι Γερμανοί με αύξηση 30% σε σχέση με το 2019 αγορές που αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό στο νησί μας ( η Βρετανική μηδενικό).

Επίσης η αύξηση του ποσοστού τουριστών υψηλού εισοδήματος ( το κατά κεφαλήν πόσο το οποίο ξοδεύουν οι επισκέπτες το 2022 είναι κατά 9% υψηλότερο από αυτό που ξόδευαν το 2019 )  που επισκέπτονται την Ελλάδα ενισχύει προορισμούς που παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Δυστυχώς η Κάρπαθος δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς . 

Η Ιταλική αγορά που στο νησί μας αποτελούσε μέχρι και το 2019 ένα μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο κομμάτι της “τουριστικής πίτας” κλυδωνίζεται την εποχή της πανδημίας.   \

Η συγχώνευση των δύο μεγάλων tour operators της Ιταλίας , Eden Viaggi και Alpitour , μείωσε σε μεγάλο βαθμό το συνολικό πτητικό έργο τους για την Κάρπαθο γεγονός που σε συνδυασμό με την μεγάλη εξάρτηση του Νησιού από την Ιταλική αγορά δημιούργησε πρόβλημα. 

Ήδη γίνονται ενέργειες ώστε με τη συνδρομή του Δήμου να καλυφθεί το κενό αυτό των πτήσεων, που οι ίδιοι οι tour operators λόγω συγχώνευσης δημιούργησαν, από τα αεροδρόμια της Ιταλίας και από το νέο έτος μετά από προσπάθειες μηνών θα υπάρξουν πολύ θετικές εξελίξεις   .   

Αφού βέβαια διευκρινίσουμε η αποτίμηση πρέπει να γίνει συνολικά κι όχι με τα μισά δεδομένα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι υπάρχουν πολλοί δείκτες μέχρι τώρα οι οποίοι δείχνουν μια ιδιαίτερη δυναμική στον προορισμό που δεν δικαιολογούν το αρνητικό κλίμα που δημιουργούν οι δημοσιεύσεις αυτές.   

Μετά από συλλογή αλλά και την κατάλληλη επεξεργασία των απαραίτητων δεδομένων από πλευράς του Δήμου, προκύπτουν τα εξής πολύ χρήσιμα συμπεράσματα:

Οι αεροπορικές αφίξεις για την περίοδο Μάιος – Ιούλιος 2022  “αγγίζουν” το 93% των αφίξεων του 2019 και είναι αυξημένες κατά 125% σε σχέση με τις αντίστοιχες αφίξεις για  την περίοδο Μάιος – Ιούλιος 2021.

Είναι επίσης σημαντικό πως η διαφορά με το 2019 μειώνεται όσο εξελίσσεται η σεζόν. 

Επιπλέον των παραπάνω, τη δυναμική του προορισμού μπορούμε να τη δούμε συγκρίνοντας και τις αεροπορικές αφίξεις μεταξύ του 2021 και του 2022 και μάλιστα όχι μόνο για Κάρπαθο, αλλά και συγκριτικά με όλους τους αεροπορικούς προορισμούς της Ελλάδας. Για τον σκοπό αυτό, αξιοποιήθηκαν τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΥΠΑ για Μάιο και Ιούνιο 2021 και 2022 για όλα τα αεροδρόμια στα οποία και προχωρήσαμε σε δική μας επεξεργασία:

Για τον Μάιο:

  • Η Κάρπαθος εμφανίζει αύξηση πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού κατά 88,73% τον Μάιο 2022, έναντι του Μαΐου του 2021.
  • Η Κάρπαθος εμφανίζει αύξηση αφιχθέντων επιβατών εσωτερικού και εξωτερικού κατά 419,27% τον Μάιο του 2022 σε σχέση με τον Μάιο 2021.
  • Με κριτήριο την αύξηση αφιχθέντων επιβατών εσωτερικού και εξωτερικού, η Κάρπαθος βρίσκεται στη 13η θέση ανάμεσα σε 39 αεροδρόμια της χώρας που δημοσίευσε η ΥΠΑ,
  • Αξίζει να σημειωθεί πως η Κάρπαθος εμφανίζει αύξηση αφιχθέντων επιβατών από το εξωτερικό κατά 3.259,9%τον Μάιο του 2022 σε σχέση με το 2021 και βρίσκεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στους διεθνείς αεροπορικούς προορισμούς της Ελλάδας, ενώ είναι ο μόνος προορισμός από Νότιο Αιγαίο στην κορυφαία “τριάδα”.

Για τον Ιούνιο:

  • Η Κάρπαθος εμφανίζει αύξηση πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού κατά 59,63% τον Ιούνιο 2022, έναντι του Ιουνίου του 2021.
  • Η Κάρπαθος εμφανίζει αύξηση αφιχθέντων επιβατών εσωτερικού και εξωτερικού κατά 223,57% τον Ιούνιο του 2022 σε σχέση με τον Ιούνιο 2021.
  • Με κριτήριο την αύξηση αφιχθέντων επιβατών εσωτερικού και εξωτερικού, η Κάρπαθος βρίσκεται στην 9η θέση ανάμεσα σε 39 αεροδρόμια της χώρας που δημοσίευσε η ΥΠΑ με μόνο τη Κω από το Νότιο Αιγαίο να την ξεπερνάει σε επιδόσεις,
  • Αξίζει να σημειωθεί πως η Κάρπαθος εμφανίζει αύξηση αφιχθέντων επιβατών από το  εξωτερικό κατά 388,02%τον Ιούνιο του 2022 σε σχέση με το 2021 και βρίσκεται στην 5η θέση ανάμεσα στους 39 διεθνείς αεροπορικούς προορισμούς της Ελλάδας, ενώ είναι ο μόνος προορισμός από το Νότιο Αιγαίο στην κορυφαία “πεντάδα”.

Κλείνοντας , θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο τουρισμός θα πρέπει να αποτελεί για όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς πεδίο σύγκλισης και συνεργασίας που θα εκπέμπει θετικά μηνύματα και στην κοινωνία και στους επιχειρηματίες του Τουρισμού. 

Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις , η αβασάνιστη επίρριψη ευθυνών και η μεμψιμοιρία δεν έχουν χώρο σε ένα τόσο σημαντικό για τον τόπο ζήτημα. Ο Δήμαρχος , εγώ σαν υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Τουρισμού , το σύνολο της Δημοτικής Αρχής , οι ειδικοί συνεργάτες και η Ομάδα Εργασίας για τον Τουρισμό εργαζόμαστε μεθοδικά και καθημερινά ώστε να εισπράξει η κοινωνία μας το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από το τουριστικό προϊόν.

Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ 

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΡΑΓΥΙΟΣ