Tην Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Χατζηλία Οικονόμου στο κεντρικότερο σημείο του χωριού μας, στο Γεφύρι, Απέρι Καρπάθου.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ, πρώην Υφυπουργός Παιδείας και πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ήταν και ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης,

ΜΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ “ΟΜΟΝΟΙΑΣ” ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ “ΟΜΟΝΟΙΑ” ΑΠΕΡΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Η παρουσία συμπατριωτών μας από όλα τα χωριά της Καρπάθου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι παριστάμενοι ξεπέρασαν τα 400 άτομα. Αυτό έκανε δύσκολη την οργανωτική διαχείριση της εκδήλωσης, τουλάχιστον στο 1ο της μέρος, λόγω του περιορισμένου χώρου. Γι αυτό ζητούμε συγγνώμη για τις όποιες παραλείψεις ή αστοχίες συνέβησαν.

Την εκδήλωση μας λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος, επικεφαλής του Κλήρου της Εκκλησίας μας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ και Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο Ευρωβουλευτής του Σύριζα κ. Στέλιος Κούλογλου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, η Έπαρχος Καρπάθου και Ηρωϊκής Νήσου Κάσου κ. Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Γιάννης Νισύριος, ο συμπατριώτης μας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρώην Υφυπουργός Παιδείας και πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ήταν και ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων κ. Γιάννης Καραϊτιανός, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο πρώην Έπαρχος Καρπάθου και Κάσου κ. Γιάννης Μηνατσής, ο οποίος συγκίνησε με τις μαντινάδες του, που διαβάστηκαν στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου μας, ο Κοινοτάρχης Απερίου κ. Γιώργος Παππάς και άλλοι πρόεδροι Κοινοτήτων της Καρπάθου, καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτικών Αρχών του νησιού μας. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του σπουδαίου γλύπτη της προτομής του Χατζηλία Οικονόμου κ. Χαράλαμπου Νεονάκη, η γνωριμία με τον οποίο ήταν ο καταλύτης, για να φτάσουμε στην ημέρα των Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΕΡΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Στο 1ο μέρος της εκδήλωσης στο Γεφύρι καλωσόρισαν τους παρισταμένους κατά σειρά ο Κοινοτάρχης Απερίου κ. Γιώργος Παππάς, η Πρόεδρος της Ομόνοιας Απερίου κ. Σοφία Οικονομίδου και ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Αττικής κ. Μάνος Παναγιώτου, ο οποίος έκανε ένα σύντομο ιστορικό της κατασκευής του Μνημείου και διάβασε μαντινάδες για τον Χατζηλία Οικονόμου, που συγκίνησαν τους παρισταμένους.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ.κ. Αμβροσίου και στη συνέχεια έγιναν τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, την Έπαρχο Καρπάθου και Ηρωϊκής Νήσου Κάσου κ. Καλλιόπη Νικολαΐδου και τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Νισύριο. Κατά τη διάρκεια των Αποκαλυπτηρίων έψαλε τον Εθνικό Ύμνο αντιπροσωπία της χορωδίας του Δήμου Καρπάθου, με επικεφαλής τη μαέστρο κ. Μοσχούλα Βαρδαούλη.

Το 1ο μέρος έκλεισε με Τρισάγιο, που τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και τους παρισταμένους κληρικούς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΙΤΙΑΝΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠ. ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ

Το 2ο μέρος της εκδήλωσης, που έγινε στο προαύλιο του Μητροπολιτικού μας Ναού, απεύθυναν χαιρετισμούς κατά σειρά ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ και Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων κ. Βασίλης Υψηλάντης, η Έπαρχος Καρπάθου και Ηρωϊκής Νήσου Κάσου κ. Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Γιάννης Νισύριος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων κ. Γιάννης Καραϊτιανός και ο Μάνος Λαμπρινός, πρώην Κοινοτάρχης Απερίου, με εισήγηση του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου αποφάσισε για τη θέση τοποθέτησης του Μνημείου.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ, ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΚΑΣΟΥ

Στη συνέχεια διαβάστηκαν κατά σειρά τα μηνύματα, που έστειλαν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας, ο πρώην υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Δήμαρχος Ηρωϊκής Νήσου Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος, ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μηνάς Αλεξιάδης και συμπατριώτης μας Καθηγητής κ. Μιχαήλ Χιώτης. Μήνυμα απέστειλε και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς, το οποίο όμως δεν ελήφθη εγκαίρως και γι αυτό δεν διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Μετά την ανάγνωση των μηνυμάτων, ο συμπατριώτης μας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρώην Υφυπουργός Παιδείας και πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφώνησε την Κύρια Ομιλία της εκδήλωσης, αναφερόμενος στην προσωπικότητα, τη δράση και την προσφορά του Χατζηλία Οικονόμου στο Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Ακολούθησε το Μουσικό μέρος της εκδήλωσης, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Βασίλη & της Καλλιόπης Μικροπανδρεμένου και του Γιώργου Χατζηαντωνίου, το οποίο ενθουσίασε και συγκίνησε τους παρισταμένους. Χόρεψαν και τραγούδησαν νέοι και νέες της Καρπάθου, υπό τους ήχους Παραδοσιακής καρπαθιακής μουσικής από τους οργανοπαίκτες και τραγουδιστές Μιχάλη και Ανδρέα Ζωγραφίδη, Μανώλη Κριτσιώτη και Νίκο Γεργατσούλη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΣΥΡΙΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Μετά το Μουσικό μέρος της εκδήλωσης, ακολούθησε δεξίωση (μπουφέ) των παρευρισκομένων από τους τρεις(3) Συλλόγους Απεριτών η «ΟΜΟΝΟΙΑ», που ήταν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε θερμά τη συμπατριώτισσα μας κ. Φωτεινή Χαλκιά-Καζαμία για την άψογη παρουσίαση του προγράμματος της εκδήλωσης.

Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον συμπατριώτη μας υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, με ενέργειες του οποίου αφενός παρευρέθηκε στην εκδήλωση και έκανε τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, και αφετέρου έγινε η κάλυψη της εκδήλωσης από την ΕΡΤ.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα έδινε το παρόν στην εκδήλωση, αλλά σαν υπουργός Επικρατείας ήταν υποχρεωμένος στις 12 Αυγούστου να είναι στο Μαξίμου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ,ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Ν.Δ

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Απεριτών & Απεριτισσών Αττικής η «ΟΜΟΝΟΙΑ» και εγώ προσωπικά σαν πρόεδρος του Συλλόγου είμαστε υπερήφανοι, που καταφέραμε σε χρόνο ρεκόρ από τον προηγούμενο Νοέμβριο, που αναλάβαμε τα ηνία του Συλλόγου, να φτάσουμε το φετινό καλοκαίρι στα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Χατζηλία Οικονόμου, ξεπερνώντας με αποφασιστικότητα όλα τα εμπόδια, που εμπόδισαν τόσα χρόνια, να αποδώσουμε σαν Καρπάθιοι τον απαιτούμενο φόρο Τιμής και Ευγνωμοσύνης προς τη μεγάλη και ιστορική μορφή του χωριού μας και της Καρπάθου ολόκληρης, τον τεράστιο Χατζηλία Οικονόμου.

Μπορεί κάποιοι που παριστάνουν, όπως έγραψε εύστοχα ο πρώην Δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Χανιώτης, τους «προφεσόρους» και τους «κήνσορες (τιμητές) της ιστορίας…. (κατά την “τρέχουσα”, ασφαλώς, έννοια του όρου!!!¨)» να μη τον θεωρούν Ήρωα, αλλά για μας τους υπόλοιπους είναι ένας Ήρωας και του ζητούμε, όπως και ο διακεκριμένος ερευνητής, Μενεδιάτης δικηγόρος Ντίνος Μελάς στην ομιλία του σε εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στον Χατζηλία Οικονόμου, που έγινε στο Απέρι στις 11 Αυγούστου 2010, “ένα μεγάλο συγγνώμη, γιατί η πατρίδα του η Κάρπαθος καθυστέρησε να επιτελέσει το ιστορικό της χρέος απέναντι του”.

ΜΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ “ΟΜΟΝΟΙΑΣ” ΑΤΤΙΚΗΣ