Ο Τουρισμός ως άσκηση πολιτικής οφείλει να διέπεται από συνέπεια.

Νότης Μαρτάκης – Πρόεδρος του ομίλου MTC GROUP Επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ στα θέματα Τουρισμού 

Και η συνέπεια πρέπει πάντα να απηχεί την αλήθεια χωρίς υπερβολές που θα κλονίσουν την ισορροπία ανάμεσα στην προσδοκία και την ικανοποίηση και χωρίς εντυπωσιασμούς κενού περιεχομένου που πολλές φορές αποδεικνύουν τη “γύμνια” ουσιαστικών ερεισμάτων προβολής.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
(από άρθρο του Φώτη Κοκοτού στο Athens Voice)

“Οι φίλοι μου περίμεναν να δουν το πολυδιαφημισμένο «πράσινο και έξυπνο νησί» σε πλήρη ανάπτυξη, κάτι που βεβαίως δεν ήταν. Και, εύλογα, απογοητεύτηκαν κάπως. Εγώ πάλι, όντας του περιβαλλοντικού «συναφιού», κρατούσα μικρότερο καλάθι. Ναι, υπάρχουν 10-20 ηλεκτρικά οχήματα στο νησί, αλλά οι επισκέπτες έφεραν μαζί τους εκατοντάδες συμβατικά οχήματα. Και άρα υπάρχει ακόμη βενζινάδικο, που οι φίλοι μου νόμιζαν πως θα είχε καταργηθεί. Κι από ΑΠΕ; Δεν είδαμε ούτε μία ανεμογεννήτρια, ούτε ένα φωτοβολταϊκό”.

https://www.athensvoice.gr/epikairotita/ellada/768035/i-astupalaia-ehei-dromo-akomi/

ΤΑ “ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ” ΤΩΝ ΛΕΙΨΩΝ

“Oι Λειψοί είναι ένα από τα στολίδια του Αιγαίου τα οποία έχουν καταφέρει να μείνουν ανέγγιχτα από τον υπερτουρισμό. Έτσι σκοπεύουν και να παραμείνουν.Ο δήμος μαζί με τους επαγγελματίες του νησιού επιμένουν σε έναν αυθεντικό τρόπο διακοπών με οικολογική συνείδηση χωρίς άσκοπες πολυτέλειες και λένε «όχι» στις ξαπλώστρες σε παραλίες”.

https://www.travel.gr/how_to_travel/travel-news/oi-leipsoi-lene-ochi-stis-xaplostres-g/ ( 20/5/2022)

Δωρεάν οι ξαπλώστρες στους Λειψούς λέει ο Δήμαρχος (8/8/2022)
https://www.msn.com/el-gr/video/travel/%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BE%CE%B1%CF%80%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%88%CF%8E%CE%BD/vi-AA10qcDs

ΚΑΠΗΛΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε το φαινόμενο της καπηλείας τυχαίων δημοσιευμάτων για διάφορους προορισμούς που συνοδεύονται με πανηγυρικές δηλώσεις εκπροσώπων Δήμων. Συγκεκριμένα, σχετικά με την ανακοίνωση του Δήμου Πάτμου με θέμα : Travel+Leisure: Η Πάτμος στους 15 προορισμούς του κόσμου που προτείνουν οι ειδικοί “Μία ελληνική συμμετοχή περιλαμβάνει ο νέος κατάλογος του περιοδικού Travel + Leisure με τους 15 καλύτερους προορισμούς του κόσμου που προτείνουν οι επαγγελματίες του τουρισμού”.

Πρόκειται για τον κ. Στεργίου που, ως ειδικός, προτείνει την Πάτμο και γράφει:

«Θα περάσω μερικούς καλοκαιρινούς μήνες με την οικογένεια μου στο όμορφο νησί της Πάτμου (προσωπικό αγαπημένο μου) στην Ελλάδα, το οποίο είναι ιδανικό για εξ αποστάσεως εργασία. Κομψό και με ιστορική σημασία (η πρωτεύουσά του, η Χώρα, είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO), η Πάτμος έχει μείνει πιστή στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και χαρακτήρα της. Η ομάδα μας χτίζει το όμορφο ξενοδοχείο Petra, με μόλις έντεκα δωμάτια, μια ανεπιτήδευτη, σπιτική ατμόσφαιρα και νόστιμο φαγητό.”Χρήστος Στεργίου, Αληθινά ταξίδια

Με λίγα λόγια η “μεγάλη διάκριση” αφορά τη διαφήμιση του νέου ξενοδοχείου που ετοιμάζει στην Πάτμο!

Για την Κάρπαθο δεν έχω κάτι να γράψω γιατί, απλά, δεν υπάρχει...

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΤΑΚΗΣ  

Πρόεδρος του Oμίλου MTC GROUP

Επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ στα θέματα Τουρισμού