Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κοινότητα των Μενετών είναι το κατεστραμμένο δίκτυο αποχέτευσης του οποίου η κατασκευή χρονολογείται από την δεκαετία του 1960. 

 Με παρεμβάσεις που έγιναν επί θητείας μου, αντικαταστάθηκαν μεν διάφορα σημεία εντός της Κοινότητας όμως αυτό δεν μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα το οποίο είναι τεράστιας έκτασης.

Όταν νυχτώνει στις Μενετές…Κάρπαθος!Φωτό: Δημήτρης Γεργατσούλης

Επί της ουσίας δεν υπάρχει δίκτυο! 

Η οριστική λύση του προβλήματος είναι η πλήρης αντικατάσταση του δικτύου αποχέτευσης του οικισμού η οποία δεν είχε τεθεί επί τάπητος ποτέ.   

Με ενέργειες που ξεκίνησαν εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, υπό πρωτοφανείς τοξικές συνθήκες, καταφέραμε να εκπονήσουμε μελέτη και να καταθέσουμε Τεχνικό Δελτίο ύψους 590.000 ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών αιτούμενοι την χρηματοδότηση της αντικατάστασης όλου του δικτύου αποχέτευσης των Μενετών. 

Ήδη έχει κατατεθεί μελέτη προς χρηματοδότηση και για την αντικατάσταση όλου του δικτύου ύδρευσης των Μενετών από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. 

Και για τα δύο υπάρχει η δέσμευση για  χρηματοδότηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Προς ενημέρωση των συμπολιτών μας: η διαδικασία σύνταξης φακέλου, ανάθεσης μελέτης, εκπόνησης μελέτης, ωρίμανσης μελέτης και χρηματοδότησης του έργου είναι μια διαδικασία η οποία δεν γίνεται αυθημερόν αλλά είναι επίπονη και χρειάζεται χρόνια.

Τα στάδια αυτά τα υλοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα του Δήμου Καρπάθου.   

  Συντομότερα δεν μπορούσαν να γίνουν! 

  Μακάρι κάποια από αυτά να τα είχαμε βρει δρομολογημένα και να μην ήμασταν αναγκασμένοι να ξεκινήσουν από το μηδέν! 

 Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για την σοβαρότερη παρέμβαση που θα έχει γίνει ποτέ στα δίκτυα της Κοινότητας των Μενετών, παρέμβαση η οποία θα λύσει προβλήματα τα οποία υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. 

 Βαδίζουμε βάσει σχεδίου και προγράμματος, με βασικό γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων του τόπου ουσιαστικά κι όχι επιδερμικά.  

 

 

 

Κάρπαθος   05   Αυγούστου    2022

Ο Δήμαρχος Καρπάθου

Ιωάννης Θεμ. Νισύριος