Με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου έγινε δεκτή η αίτηση που υπέβαλε ο 70 χρονος πρώην συνέταιρος του πρώην τραπεζικού διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, που ενεπλάκη στο σκάνδαλο που συγκλόνισε τα Δωδεκάνησα, για την έκτιση του υπολοίπου της ποινής που του επεβλήθη δυνάμει της από 27 Σεπτεμβρίου 2021 αποφάσεως του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στην κατοικία του στην Κάρπαθο.

Το δικαστικό συμβούλιο διατάσσει ειδικότερα την έκτιση του υπολοίπου της ποινή καθείρξεως που του υπεβλήθη στην κατοικία του στην περιοχή Λακκί Μενετών Καρπάθου, με την υποχρέωση της εμφάνισης του στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του, συντασσόμενης κάθε φορά σχετικής έκθεσης εμφάνισης.

Ο κατηγορούμενος για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας εις βάρος του δημοσίου ποσού που υπερβαίνει τα 146.735,14 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα πρώην διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου έχει καταδικαστεί τελεσιδίκως σε ποινή κάθειρξης 10 ετών (ισόβια και 8 έτη του είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως).

Ο πρώην τραπεζικός διευθυντής δεν κρατείται στις φυλακές και δεν προσέβαλε ακόμη την τελεσίδικη απόφαση με αίτηση αναίρεσης.

Στον πρώην συνέταιρο του, που έχει ασκήσει αίτηση αναίρεσης, είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Το Πενταμελές Εφετείο μείωσε την ποινή του κατά δύο έτη και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 5 ετών.

Στην αίτηση του τόνισε ότι έχει συνολικά εκτίσει 137 ημέρες καθείρξεως και έχει συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας του.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η έκτιση της ποινής που του επεβλήθη σε κατάστημα κράτησης δεν δύναται να θεωρηθεί αναγκαία, καθώς σε καμία περίπτωση δεν συντρέχει στο πρόσωπο του κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων, αφού ουδέποτε στο παρελθόν έχει καταδικασθεί για έτερο αδίκημα πέραν αυτού.

Προσκόμισε εξάλλου βεβαιώσεις εκπαιδευτικών για το ποιον του χαρακτήρα του αλλά και του Μητροπολίτου πλέον Κώου-Νισύρου, Ναθαναήλ Διακοπαναγιώτη, ο οποίος βεβαιώνει ότι ως Πρωτοσύγκελος στην Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου-Κάσου επί 23 έτη, τον γνωρίζει ως εκπαιδευτικό, οικογενειάρχη και ως μέλος της μικρής κοινωνίας της Καρπάθου και η γνώμη του είναι άριστη, η συνεργασία τους δε ήταν άψογη στα θέματα παιδείας και πολιτισμού, αλλά και σε κάθε επικοινωνία τους.

Εξέθεσε εξάλλου ότι η κατάσταση της υγείας του είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένη.

Ο Εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι συντρέχουν στο πρόσωπο του οι προϋποθέσεις εφαρμογής της ευεργετικής διάταξης του άρθρου 105 παρ. 1 ΠΚ.

Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, ο πρώην διευθυντής της τράπεζας έχοντας αποκτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των πελατών της φέρεται να έπεισε 59 εξ’ αυτών να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε πράξεις Repos, και συγκεκριμένα σε διάθεση τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναφοράς, προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερα επιτόκια έναντι της τοποθέτησης τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του πρωταγωνιστή του σκανδάλου, με πρόθεση απέσπασε τμηματικά από το ταμείο της τράπεζας χρηματικά ποσά από 59 πελάτες και συνέτασσε τα σχετικά έντυπα σύμβασης εξώνησης δικαιωμάτων επί τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, που υπογράφονταν από τους αντίστοιχους πελάτες και τον ίδιο ως διευθυντή, παρέχοντας στην όλη πράξη στοιχεία εγκυρότητας και νομιμοφάνειας.

Τις συμβάσεις ουδέποτε καταχώρησε στα μηχανογραφικά συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της τράπεζας.

Τα ποσά των repos ύψους 5.775.080 ευρώ, ουδέποτε καταχώρησε μηχανογραφικά στα συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της τράπεζας με συνέπεια οι πράξεις να είναι καθ’ ολοκληρίαν ανυπόστατες αλλά τα παρακράτησε με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση χρησιμοποιώντας τα για προσωπικές του ανάγκες, στο πρόσωπο του δε συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, καθώς εξακολούθησε επί μακρό χρόνο την τέλεση του εγκλήματος και το αντικείμενο του είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Επιπλέον, κατηγορείται ότι μετέτρεψε ή μεταβίβασε περιουσία εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα με σκοπό την απόκρυψη ή την συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της, προκειμένου να αποφύγει τις έννομες συνέπειες των πράξεων του και δη διοχέτευσε τα ως άνω αναφερόμενα ποσά, συνολικού ύψους 5.775.080 ευρώ, που προήλθαν από την προπεριγραφόμενη εγκληματική δραστηριότητα του.

Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Κώστας Διακονής.