Με 3 αποφάσεις που εξέδωσε χθες με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου ανατέθηκε σε νέο ειδικό πραγματογνώμονα ο έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητας και των δοσοληψιών που είχαν οι καταδικασθέντες για υπεξαίρεση στην Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου πρώην διευθυντής αυτής και συνέταιρoς του, αλλά και οι εταιρείες “Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου” και “Φωκιάς ΑΕ”, στο πλαίσιο αγωγών που έχει ασκήσει η τράπεζα για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη και συνεχίζει πλέον να διεκδικεί ο ειδικός εκκαθαριστής αυτής.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου αίτηση για την έκτιση του υπολοίπου της ποινής που του επεβλήθη δυνάμει της από 27 Σεπτεμβρίου 2021 αποφάσεως του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στην κατοικία του στην Κάρπαθο, του πρώην συνεταίρου του πρώην τραπεζικού διευθυντή.

Ο κατηγορούμενος για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας εις βάρος του δημοσίου ποσού που υπερβαίνει τα 146.735,14 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα πρώην διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου έχει καταδικαστεί τελεσιδίκως σε ποινή κάθειρξης 10 ετών (ισόβια και 8 έτη του είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως).

Ο πρώην τραπεζικός διευθυντής δεν κρατείται στις φυλακές και δεν προσέβαλε ακόμη την τελεσίδικη απόφαση με αίτηση αναίρεσης.

Στον πρώην συνέταιρο του, που έχει ασκήσει αίτηση αναίρεσης, είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Το Πενταμελές Εφετείο μείωσε την ποινή του κατά δύο έτη και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 5 ετών.

Εν πάση περιπτώσει, κατόπιν αιτήσεων του δικηγόρου της τράπεζας κ. Γιάννη Πάππου, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου ανέθεσε σε Ροδίτη οικονομολόγο – πραγματογνώμονα τον έλεγχο του πορίσματος εσωτερικής επιθεώρησης της τράπεζας και το πόρισμα της εσωτερικής υπηρεσίας αλλά και τον πλήρη έλεγχο των δοσοληψιών της τράπεζας με τις δύο εταιρείες εκ των οποίων η πρώτη φέρεται να είχε καταθέσεις ύψους 1.134.300 ευρώ και η δεύτερη 2.469.400 ευρώ.

Πρόκειται για την συνέχεια προδικαστικής απόφασης που εκδόθηκε μετά τη συζήτηση ενώπιον του δικαστηρίου την 1η Μαρτίου του 2012 τριών αγωγών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος με τις οποίες διεκδικούνται αποζημιώσεις “μαμούθ” από τους εμπλεκόμενους ή και επωφεληθέντες από την παρατραπεζική δραστηριότητα του πρώην διευθυντή.

Ενώπιον του δικαστηρίου είχε καταθέσει επιθεωρήτρια της τράπεζας που διενήργησε τους ελέγχους ενώ εξαιτερικό ενδιαφέρον παρουσίασαν τα όσα κατέθεσε ο καταγγελλόμενος πρώην διευθυντής.

Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι χρησιμοποίησε χρήματα που υπεξαίρεσε από λογαριασμούς πελατών της τράπεζας σε ρέπος για να χορηγεί παρατύπως και ατύπως δάνεια σε άλλους πελάτες της Αγροτικής Τράπεζας και μάλιστα άτοκα!

Παραδέχτηκε ότι ορισμένα χρήματα από αυτά που υπεξαίρεσε διοχετεύθηκαν σε λογαριασμούς της εταιρείας «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» της οποίας ήταν συνέταιρος αλλά και σε κοινό λογαριασμό του συνεταίρου του και της μητέρας του. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν, όπως είπε, για την τακτοποίηση υποχρεώσεων της εταιρείας «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου».

Αφού επεσήμανε ότι συνεργάστηκε με τους επιθεωρητές και ήταν εκείνος που έδωσε στοιχεία για τις υπεξαιρέσεις που έκανε, τόνισε ότι η τράπεζα έχει αποζημιώσει τα θύματα του και ότι έχει δεσμεύσει περιουσιακά του στοιχεία.

Πρόσθεσε όμως ότι η Αγροτική δεν αξιοποίησε τα περιουσιακά του στοιχεία και έφερε ως παράδειγμα την «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» που βγήκε σε πλειστηριασμό για 300.000 ευρώ όταν η αξία της ήταν 1,5 εκατ. ευρώ, η δε τράπεζα δεν κίνησε τη διαδικασία για την αύξηση της τιμής του πλειστηριασμού ούτε και μετείχε σ’ αυτόν.

Ισχυρίστηκε παραπέρα ότι η ξενοδοχειακή εταιρεία «Φωκιάς ΑΕ», στην οποία μετέχει, δεν έχει εισπράξει χρήματα από τα υπεξαιρεθέντα και αμφισβήτησε την εγκυρότητα του πορίσματος της τράπεζας.

Ομολόγησε ότι είχε ξεκινήσει τις υπεξαιρέσεις από το έτος 2002 και ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα που δαπάνησε η «Φωκιάς ΑΕ» για την ανέγερση ξενοδοχείου σε έκταση 26 στρεμμάτων προέρχονται από δάνεια. Η αξία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που έμεινε ημιτελές, ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων έχουν πληρωθεί τα 800.000 ευρώ, όπως είπε.

Εν πάση περιπτώσει, με την πρώτη αγωγή η Αγροτική Τράπεζα στρέφεται κατά του πρώην διευθυντή και του συνεταίρου του και διεκδικεί αποζημίωση ύψους 5.893.890 ευρώ από αδικοπραξία και 956.000 ευρώ για ηθικές βλάβες από τον πρώτο και αποζημίωση 2.372.039,71 ευρώ από αδικοπραξία και 956.000 ευρώ για ηθικές βλάβες από τον δεύτερο.

Με την δεύτερη αγωγή της η τράπεζα στρέφεται κατά της εταιρείας «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» και διεκδικεί αποζημίωση ύψους 1.139.466,48 ευρώ για αδικοπραξία και 1 εκατ. ευρώ για ηθικές βλάβες.

Με την τρίτη αγωγή η τράπεζα διεκδικεί από την εταιρεία «Φωκιάς ΑΕ» και την σύζυγο του πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος Καρπάθου, αποζημίωση συνολικού ύψους 2.499.400 ευρώ.

Η τράπεζα διατείνεται ότι στην εταιρεία «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» έχουν χορηγηθεί 1.134.300,12 ευρώ από τα 5.775.080 ευρώ που έχει υπεξαιρέσει ο πρώην διευθυντής από 59 πελάτες της τράπεζας με τη χρήση πλαστών αποδεικτικών πράξεων Repos και περίπου 250.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό επ’ ονόματι της μητέρας του. 

Συνολικά έχουν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών, όπως υποστήριξε επιθεωρήτρια της τράπεζας, περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ξενοδοχειακή εταιρεία «Φωκιάς» σε αυτήν φέρονται να έχουν καταλήξει 2.235.000 ευρώ.